Thursday, December 17, 2009

Rumah kena pecah...

15 Disember, seperti biasa aku balik dari kerja pukul 4.30 petang dan sampai sepuluh minit kemudian.

Aik, grill terbuka separuh....

Pintu tak kunci...

Agaknya Mr. Landlord datang baiki washing machine kot....

Aku buka pintu secara perlahan dan berniat memberi salam.

Tapi....

OMG...

Ruang tamu bersepah... Baju dalam almari semua keluar...

Tapi tv ada.... Komputer kak mai pun ada...

Apakah ini?

Rumah kena pecah ke?

Aku undur balik. Keluar dari rumah dan tutup pintu....

Kita playsafe.... Takut-takut orang tu still kat dalam, bahaya...

Jantung macam nak gugur. Lutut agak goyah.... Nak call sape ni?

Okey, calm down...

Kita call tuan rumah dulu...

"Encik Azlin, saya rasa rumah kena pecah la...."

"Hah? Macamana boleh jadi macam tu?"

"Tak tau, ni saya sorang ni.. Baru balik kerja. Grill tak tutup.. Pintu tak kunci."

"La... kenapa tak tutup grill n kunci pintu?" - Dia pun panik...

"Tak, saya balik kerja, saya tengok pintu tak kunci. Rumah bersepah..."

"Ok, ok, jap lagi saya datang..."

Lepas tu saya call kawan serumah... Semua cuak dan bergegas balik...

Sambil tunggu diorang sampai, saya dok mencongak... Apa barang berharga yang saya tinggal kat rumah... Belek jari tangan kanan, thanks God, saya still lagi pakai cincin emas kesayangan umi saya.. And laptop, saya bawa ke pejabat hari-hari....

Tapi agak sakit hati la tengok pakaian berterabur... Sangat bersepah dan berterabur... Adohai...
It needs hard work...

Siap buat report polis semua dalam pukul 9.00 malam.

Penat... aduh....


No comments: