Saturday, January 16, 2010

Hancur hatiku...

Di satu malam Jumaat. Seorang kakak sedang berfikir-fikir tentang menu yang hendak disediakan malam itu buat santapan mereka sekeluarga.

Kakak : Umi, nak masak apa malam ni...

Umi : Tadi umi beli tauhu. Teringin nak makan tauhu yang macam kakak masak hari tu.

Kakak : Oooo, yang kita salin resipi dari tv tuh ke?

Umi : Ya. Buku resipi ada atas oven kat kitchen.

Kakak pun belek-belek resipi untuk memastikan semua bahan ada. Tauhu, udang kering, udang hidup, bawang besar, tepung gandum, tepung beras, bawang besar, daun sup, kiub pati ayam telur... Hmmm, semua ada...

Kakak pun mengadun adunan cucur tauhu sambil bertemankan buku resipi yang terbentang.

Adik bongsu : Kakak masak apa umi? Kek ke?

Umi : Tak la. Masak cucur...

Adik bongsu : Masak cucur pun tengok resipi ke?

Huhuhu... Adikku... Hancur luluh hati kakakmu ini...Hinanya kakakmu ini di matamu...

Tapi tak jadi sentap... Ase nak senyum... Umi pun senyum...

Adikku, kakak bukan tak reti masak cucur sampai kena refer resipi sampai cantu sekali... Tapi nak make sure semua bahan untuk cucur tauhu tu cukup supaya rasanya SEDAP dan kamu boleh makan dengan penuh selera... Hehehe...

Apapun, sindiranmu tetap tersemat di hatiku...

No comments: