Saturday, April 3, 2010

Donia oh donia...

Malam tadi hantar nenek dan nenek-nenek sedara menaiki bas ke Johor. Sebaik sahaja sampai, azan Isyak berkumandang. Lepas sahaja dinner, nenek ajak saya dan umi teman dia solat kat surau belakang stesen bas Jerteh.

Nenek baru aje basuh tangan tetiba;

"Kenapa ambil selipar kita tuh?"

Saya, nenek dan umi memfokuskan pandangan kepada seorang makcik yang berdiri di muka pintu surau yang umur dia maybe muda 5 tahun dari nenek saya, IF AND ONLY IF dia pun awet muda macam nenek saya...

"Oh, ingatkan selipar kat sini..." Jawab nenek lantas berhenti membasuh muka dan berjalan mendekatinya.

"Kita sengaja letak tepi tangga tak nak bagi basah. Base menatang bengong." [Warga Terengganu dan Kelantan, sila translate ke bahasa buku. Saya kehabisan kata-kata dan idea...

Serious, jantung saya bagai nak luruh dan rasa nak pitam dengar ayat tu keluar dari mulut seorang mak cik tua yang baru selesai solat Isyak, di muka pintu surau, dan dia belum pun jejak tangga surau.

Panjang istighfar kami...

Hamboi makcik, sajaknya kamu berkata-kata.... Saya pandang aje selipar dia. Bukan Vinnci pun. Bukan Nose pun. Bukan Hush Puppies pun. Paling-paling tidak pun, selipar Bata, or whatsoever.. Tapi malangnya, seliparnya kelihatan seperti selipar tandas sahaja... Paling mahal pun RM 10 kot... Patot la nenek saya tersalah anggap...

Dan dia berlalu dengan mata mencerlung tajam ke arah kami... Kalau ikut hati, kalau ikut nafsu, nak saja saya lemparkan duit RM 50 ke muka dia... Pergilah beli selipar macam tu 5 pasang lagi... Tapi sebab dia dah tua. Sebab nenek saya pun dah maafkan dia... Kami diamkan aje.

Heran, musykil, pelik, aneh...

Apalah gunanya kamu solat mak cik... Mintak dijauhkanlah kaum kerabat, anak-anak dan keluarga saya berperangai seperti itu... Nauzubillahiminzalik...

Kalaulah lelaki berdepan dengan middle age crisis, mak cik itu, apa pula?

Krisis penghujung usia?????


Oh donia zaman sekarang!!!!



Begitu la kot seliparnya... Tapi material dia lain sikit la.. Saya pun dah tak pandai nak bagi instruction apa kat Encik Google. Tapi rupa bentuk seliparnya tetap tersemat di hati ku... Maca mana eh nak cakap... Alaaaa.... pendek kata, selipar biasa-biasa aje... Tak de masanya saya nk spend time google berjam2 rupa selipar dia...

Dah dah,..

End...

Eh???

3 comments:

nieja said...

amboi cntek nye bahasa
makcik tu. pasal selipar
je kot. nak tegor pon
elok elok kan boleh..

Egie Polaris said...

tu la...mmg slh nenek kita jgk ambil selipar dia. tp memandangkan dia dh agak veteran, dgr azan trus gi solat, bru je lps solat, depan pintu surau, xsempat turun surau lagi.... tgur la elok2. klu kita, tgu la org siap ambil wudhuk dulu. bsh slipar dgn air wudhuk,apa salahnya... pahala sdekah pun dpt... tp tu la... org..

nieja said...

mmg la slh ur nenek..
tapi die main sound
camtu mcm x elok la kan