Sunday, April 11, 2010

looking for my own strength values

Result: Number 9

1. Hey...you guys are the incompatibles people in the world.

2. You are so strong, physically and mentally...

3. You are often have big-aims.

4. You will work hard and hard to get there.

5. Normally you suffer in the early age from family problems and generally you will have fighting life..

6. But when you achieve what you have done, it's always a big task you have done!

7. You are so much respected in the community, you are a person who can make a challenge and successfully finish the matter off.

8. You are very naughty in your younger age, often beaten up by your parents and involve in fights and you seemed to have lots of injuries in your life time.

9. But when u grow you become calm and macho type.

10. Love is not an easy matter for you..

11. You are good in engineering or banking jobs coz people always trust you.

12. Your family life is very good, but will have worries over your children..

13. Your such qualities are humanitarian, patient, very wise & compassionate.

14. You are born to achieve targets and serve every one all equally without any prejudice.

15. You are totally a role model to anybody in the world for a great inspiration.

16. Your Best match 3, 5, 6, 9. Good match 2 [sayang, i know u r no. 6 person... lalala]


Semalam try application ni dalam facebook....Tak kisah la betul atau tak... Yang mana baik jadikan tauladan. Hmm, banyak lagi potensi diri yang belum dikenalpasti. Dan memandangan esok akan menghadiri temuduga, ada baiknya saya cuba memasukkan sebanyak mungkin positive values dalam minda ni supaya tak lagi humble n down-to-earth tak kena tempat macam dulu-dulu...

Hari ni juga belek2 nota comel yang kawan-kawan AgroFreshLink Sdn Bhd bagi masa kelas Interpersonal Communication dengan Miss Anita. Terasa la sket aura-aura positif tu meresap dalam jiwa. Harap-harap korang ikhlas tau masa bagi note comel tu kat saya... Hehehe.. Thanks a lot AFLian...

Motivational materials camni, kena baca selalu. Kena dengan selalu. Kalau tak, hangatnya [hot] sekejap saja. Hari n baca/dengar, minggu depan Melayu mudah lupa... haha...

Tapi betul la.. Kita ni kan manusia biasa. Perlukan continuous support and reminder dari parents, kawan, cinta hati dan mereka-mereka yang kita kagumi. Dengan itu, barulah semangat membara dan keyakinan diri tu meningkat levelnye...

InsyaAllah, semoga Allah permudahkan perjalanan kehidupan seorang Nur Izyan ini. Semoga dimurahkan rezeki, dimudahkan mendapat pekerjaan yang sesuai, dipercepatkan jodoh, disenangkan untuk menyenangkan ibubapa, keluarga sendiri dan keluarga mentua(haip!!!gatei nooo). Semoga dielokkan tingkahlaku sebaik rupa kejadiannya. Sekiranya rupa kejadian tidak berapa cantik, perelokkanlah tingkahlaku agar saling melengkapi. Dan sekiranya rupa kejadian sudah tercipta sempurna, tingkahlaku masih lagi perlu diperbaiki agar setara dengan kecantikan luaran. Yang penting, HATI MESTI BAIK, BERSIH, SUCI. barulah hidup akan tenang.

Izyan, jaga Emotional Quotient (EQ) for it is the largest single predictor off success in the workplace and social crowds with more recent confirmation of these findings on a worldwide sample. Ok, EQ ni sebenarnya adalah kebolehan mengurus perasaan dan emosi sendiri dalam menangani situasi tekanan (dalam kedua-dua tekanan positif dan negatif). InsyaAllah, dengan sokongan orang-orang yang dekat di hati, saya berusaha menjadi insan yang lebih baik. Dan dengan dugaan dan lesson learnt dari orang-orang yang pernah dekat dihati, saya akan menjadi lebih kuat, matang dan penyabar.

Untuk mendapatkan persekitaran kerja dan kehidupan yang baik, kita wajib terlebih dahulu mengubah diri, memperbaiki diri agar magnet-magnet positif dari diri kita akan membuatkan segala yang postif dari persekitaran akan tertarik kepada kita. Makanya, kita akan mendapat semua yang baik-baik sahaja. Saya cakap nipun, untuk peringatan kepada diri sendiri juga.

Oleh itu, Social Quotient (SQ) juga haruslah sentiasa dijaga. Kerana kita perlu percaya yang kita memerlukan each other untuk menjadi lebih berjaya. Kita juga harus yakin yang setiap orang mempunyai kekuatan dan kelemahan mereka. So, lets compliment and support each other).

Setiap orang adalah unik dan istimewa. Kita haruslah mengenalpasti dan menghormati perbezaan itu. Tak yah busuk-busuk hati nak jeles, kutuk, hina apa semua. Kita semua sama je. Kalau dia lebih dari kita, terimalah kenyataan, itu bahagian dia. Dia maybe lebih bahagian tu, tapi kita maybe lebih di bahagian yang lain. RIngkas kata, kelebihan dia maybe kekurangan kita, dan kekurangan kita, maybe kelebihan dia. Kalau bersatu, kita akan jadi lebih sempurna. Kan?
Rezeki masing-masing....

Selain tu, kenalah juga humble. And never boast ourselves among others and never try to ridiculate others who are weaker than us (for they maybe better than us).

Uish, banyaklah pulak saya menulis. Ni semua penangan buku Achieving Personal Excellence la ni.. For Gemmies, selalu-selalu baca buku tu.... Banyak info berguna yang mungkin kita telah lupakan sejak kita tinggalkan GEMS... Banyak duit rakyat yang telah kita gunakan. So, generate the best from that.


Salam Ukhwah...

No comments: