.:Our Path of Life::.

Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers
Lilypie Angel and Memorial tickers

Tuesday, May 25, 2010

Saya suka jadi misi....

Ni baru siap mandi pagi.... Ehhh... jangan sesekali kata saya anak dara perangai cantik sebab mandi pagi pukul 3 petang... Aku baru balik dari hospital sebenarnya. Jaga my maternal grandpa. Sebenarnya, masa baru balik dari interview DPLI kat UMK semalam, bila umi suruh teman Ayah Tok kat hospital, aku cam refuse.

Sebab pertama; aku penat sebab malam sebelum interview tu aku tak dapat tido. So, aku ingat nak bantai tido malam tadi.

Sebab kedua; aku takut hantu sebab orang cakap kat hospital banyak hantu... Huhuhu... gile buruk perangai cucu.

Tapi bila mengenangkan grandma aka Wan, sorang2 jaga Ayah Tok, dan tambahan pula Wan sakit jantung so xleh buat kerja berat, aku pun setuju. So, lepas Isyak, aku dan family pun ke hospital. Sampai je kat hospital, Wan cakap;

'Tak jadi la nak suruh Izi teman Ayah Tok. Ayah Tok tak nak dengan orang lain.'

'Oh, camtu pulak.... Dah tu, Wan larat ke tak?'

"Tu la... Ni pun rasa sakit dada. Sebab angkat Ayah Tok bangun nak pergi toilet'.

Sebab Ayah Tok badan berisi sikit. Pastu orang sakit memang tak larat nak bangun sendiri. So, jadi bertambah la keberatan tu, kan....

'Try la Wan mintak ngan misi tu, nak jaga dua orang.'

Then, misi bagi izin. Tapi malam ni aje... So aku stay la kat hospital. Tapi memang aku dah agak, aku tak dapat tido langsung malam tadi.

Sebab pertama; Aku memang takut hantu...

Sebab kedua; Aku memang tak reti tido tempat asing for the first night.

So, pagi tadi, kul 6.30 bangun mandikan Ayah Tok dan tukarkan pampers, kepala ada rasa weng sikit...Tapi, aku rasa, aku suka kerja camtu... Tapi bukan untuk semua. Cuma jaga my grandpa saje, ok... Lagi pun aku suka bila Wan cakap, Ayah Tok suka aku nak umi urut... Pandai je urut... Hahaha... Bangga... Tak sangka aku ada hidden talent... Menurun dari umi kot... Sebab Ayah Tok selalu puji umi pandai urut Ayah Tok...

Pastu, bila doktor masuk periksa pesakit pukul 10 pagi, Ayah Tok kena pindah wad pulak. Pastu berangkut la barang yang banyak tu ke Wad 4 instead of Wad 6. Dah pukul 2 petang, abah datang ambil sebab waktu melawat dah habis dan aku pun nak balik mandi dan kat Wad 4 tu, misi tak bagi jaga 2 orang orang.... Rasa berat je hati nak tinggalkan Wan sorang jaga Ayah Tok sebab tadi pun Wan cakap sakit dada. Tapi, Ayah Tok memang tak nak berenggang dengan Wan. Bila Wan dok sebelah, mesti Ayah Tok genggam je tangan Wan. Romantik betul.... Hehehe... Aku nanti, kalau dah sakit camtu, tak tau la hubby sanggup jaga ke tak...

My future hubby, sila jawab!!!! Hehehe.... Gatei tak habis-habis...

Pastu sampai je rumah, dekat setengah jam aku mandi... Rasa tak nak keluar je dari bilik mandi... Puas hati betul dapat jamakkan mandi pagi and mandi tengahari... Hehehe...

Pagi esok, kul 7 pagi, kena pergi hospital lagi...

Semoga Ayah Tok cepat dapat keluar hospital. Lagi best jaga kat rumah... Wan pun boleh rehat secara proper sikit... Dan kami pun boleh jaga Ayah Tok secara beramai-ramai....

Tapi ni, lengan aku dah rasa lenguh-lenguh sikit... Tapi takpe, demi Ayah Tok tersayang....

Monday, May 24, 2010

Alhamdullillah...

Alhamdulillah, dah pun selesai interview DPLI. Walaupun aku rasa tak puas hati dengan jawapan aku sepanjang sesi interview tu, aku tetap rasa lega sebab rasa dah settle separuh bebanan perasaan aku. Aku candidate pertama tadi. Ada la rasa cuak dan neves tadi. Normal la tu kan.... Tapi bila dah melangkah keluar dari bilik temuduga, aku rasa kecewa. Sebab aku rasa aku boleh buat lebih baik dari tadi. Tapi masa kat dalam tu, aku jadi kelu, fikiran dan jawapan aku tiba-tiba rasa terbatas. Macam rasa blurr bila jumpa my sayang.... Ahakz... Gatei....

Dorang interview aku 8 menet je ase.... Dah la 1st candidate.. Tak sempat aku panaskan enjin... Tu yang tak puas hati tu...

Lepas je habis interview, terus call Mr. Asrizy... Rumah dia dekat je dengan UMK. Memang dah janji nak jumpa pun. So, lepas tu dia lepak dengan aku kat WOW Kopitiam kat UMK tu sampai abah aku datang ambil. 2 jam lebih jugak lepak... Dah lama betul tak jumpa dia. Dah 2 tahun kot...

Kali ni jumpa dia, 1st ayat aku is, "Weh, ko dah gemuk.." Kalau dulu, ayat tu kena kat batang idung aku je... Hari ni, nah!! Amek balik ayat ko!!!

Memang dia nampak berisi dari dulu. Dulu sekeping jah.. Sekarang dia cakap berat dia dah 62... gila berat... Tapi maintain comel....

Eh lupa nak cakap, tadi interview sama dengan ex-coursemate aku, Yana and Bella... Best jumpa dorang. Masih macam dulu. Bising update cerita kawan2... Rindu betul zaman-zaman di kampus dulu. Tapi nampak masing-masing ada sedikit 'perkembangan'.... Hehehe... Sama macam aku...

Lepas Yana balik, Bella pun join lepak dengan aku dan Mr.Asrizy... Dia tanya aku; "Kak Eg, sape ni?"

Aku jawab; "Ex-bf aku..."

Bella balas; "Kenapa nampak macam budak je...."

Owh Bella, pelisss la.... Kalau nak puji pun, boleh tak jangan puji depan tuan punya diri... Tak pasal-pasal kembang semangkuk kawan tu.... Sengih sampai ke balik... Tergugat diri i.... Hahaha!!!!

Tak pasal-pasal Mr. Asrizy belanja aku makan hari ni... Hehehe... Tq Mr. Asrizy...

Tadi, masa lepak dengan Mr. Asrizy, ase nak tergelak besar bila kitorang asyik dok ungkit balik cerita masa zaman kitorang couple dulu... Sumpah memalukan.... Couple budak hingusan... Hehehe.... Tapi lama jugak kitorang couple dulu... 3 tahun 6 bulan, 16 hari kot kalau tak salah la... Kononnya dia tinggalkan aku untuk sorang girl ni.. Tapi last2 couple dengan orang lain jugak... Tak de la cantik sangat pun.... Ngehngehngeh~ Lepas perasaan kecewa zaman lama nampak.. Haip Egie, mind u!!!! Hehehe....


Kalau ikut janji kami dulu, tahun depan, genap 10 tahun kami couple, kami nak kawen... Tapi Allah dah tetapkan jodoh kami takat 3 tahun lebih je... Lagipun, masing-masing dah bahagia dengan jalan masing-masing dah... Tapi, yang pertama tetap tersemat di hati, kan.... Dia pun cakap camtu tadi... First love never dies... Dah tersurat kami cuma ditakdirkan jadi bestfriend... Tanpa yang pertama, xde la yang seterusnya kan.... Wah, down memory lane nampak.... Hehehe...


Hmm, pasal interview tadi tu, bertawakal aje la... Aku rasa aku dah berusaha sehabis baik. Walaupun ada yang aku tak puas hati tadi, tapi bukan in term of preparation, tapi presentation... Kalau ada rezeki, ada la... Kan... Kalau tak de, maybe Allah tahu apa yang lebih baih untuk aku... InsyaAllah...

Friday, May 21, 2010

Aku tak tau dah nak rasa apa...

Hari ni dah 21 Mei 2010... Lagi 3 hari, aku akan berdepan dengan temuduga DPLI. Sumpah, aku tak boleh nak dscribe apa yang aku rasa sekarang.

Makin banyak aku study interview tips, makin aku rasa neves...

Makin aku rasa lagi banyak kurang...

Makin aku rasa tak tau nak study apa.

Macam la tak pernah pergi interview.... Padahal dulu dah pernah pergi interview untuk Skim Tenaga Pengajar Politeknik. Sama je kaedahnya dengan DPLI. Sama-sama kena ambik MEdSI, sama-sama kena interview...

So, di kesempatan ini, aku nak ambik kesempatan la... Hahaha... Mind you, Egie! Ok, ok, di kesempatan ni, aku nak ucapkan SELAMAT BERJAYA kepada semua bakal-bakal interviewees DPLI. The same wishes also goes to me as well. Hehehe... Nak jugak tu enterprem... Setakat ni, yang paling awal akan ditemuduga ialah Mariah. Dia punya sesi, 23 Mei. Aku, Bella and Yana, 24 Mei... Hmmm, gudluck semua ya... Buat yang terbaik.

Tapi aku nervous. Takut tak dapat DPLI tu sebab aku nak sangatttt...... Tapi aku tahu, Allah tahu apa yang terbaik untuk kita.... Sedangkan kita tidak... Teruskan berdoa, berusaha, dan left the rest to Allah.


Untuk peringatan dan ingatan bersama:

(Your Lord says, "Call on Me and I will answer your prayer.")(Ghafir 40:60)

This is a general statement that does not make any conditions for answering prayers except addressing them to Allah, the Lord of the universe. Therefore, when we pray to Allah, we should be certain that our prayer will be answered, though we may not readily see the effects of our prayers. This is due to the fact that Allah in His infinite wisdom may consider that delaying His answer is better for the supplicant or He may compensate the supplicant by something better, whether immediately or later. Hence, true believers should not hesitate to pray to Allah all the time, because their supplication is part of their worship.

Read more:http://www.islamonline.net/servlet/Satellite?c=Article_C&cid=1196786027326&pagename=Zone-English-Living_Shariah%2FLSELayout#ixzz0oXjlFWwR

To readers; wish me luck and pray the best for me.... May Allah bless you all...

Assalamualaikum.

Allah Maha Membantu....

Aku ni kan, kalau masuk bab kena buat keputusan yang besar, sangat la aku lemah semangat. Lagi-lagi kalau kena memilih antara dua. Sumpah aku tak pandai. Pastu mula la merata aku buat questionaire suruh orang jawab.

Tapi dah sekerat jalan, baru aku perasan. Apesal la aku bongok sangat... Selalu alpa, selalu lupa... Bahawasanya, hanya kepada Allah kita bergantung harap. Hanya Dia yang Maha Tahu. Pastu baru terkial-kial buat istikharah...

Dan alhamdulillah.... Kita je yang selalu lupakan Allah, sedangkan Dia tak pernah lupakan hambaNya... Alhamdulillah kerana melapangkan perjalanan hidupku, Ya Allah. Alhamdulillah kerana menunjukkanku hidayah dan petunjukMu....

Dan dengan petunjukMu, aku lebih gagah melangkah. Lebih kuat mengatur derap. Lebih tahu ke mana arahku... Alhamdulillah....


Wednesday, May 19, 2010

On my way to find my own Polaris

I know, what i did was wrong.
I should never start it in the first place.
But who am i to stop it happening.

He came in my life at the right time, at the right place.
Made me felt loved, concerned, warm.

Call me crazy, call me stupid, call me blind.
I will just take it.

I just have no idea who is him.
Sometime he is like my guardian angel.
Sometime he is like my bestfriend.
Sometime he is like my brother.
Sometime he is like my father.
Sometime he is like my heart.

Sometime he gives me hope.
Sometimes, he takes it back.

Ya Allah,
If You set him not for me in the first place.
Take him away from me.
Open up my heart to accept it with no prejudices.
Grant me the man as best as him to replace him.
Give him the best woman to take care of him.
Give him the best kids to make his day.
Give Your best shelter, best livelihood, best life to him.
Give him what he wants, what he wishes.

Ya Allah,
Grant me the serenity to accept the things i cannot change,
Courage to change the things i can.
Wisdom to know the difference.


me:
16th may 2010
8.40 pm

Wednesday, May 12, 2010

Ehhh, lupa nak cerita..

Hmm, sebenarnya hari ni keputusan panggilan interview untuk DPLI keluar. Sebenarnya masa ujian MEDSI hari tu, aku tak yakin pun. Sebab aku rasa aku takkan lulus. Ujian Medsi tu sebenarnya nak menguji peribadi, kawalan emosi bakal guru. Dan aku rasa, aku jawab dengan jujur which i know i wont pass to be a teacher with my EQ. Sebab aku tahu aku ni full of negative aura, negative thinking and etc.

Tapi.....


Yes, aku layak untuk menghadiri temuduga untuk DPLI tu. Sangat-sangat tak sangka. Sebab tadi pun aku dapat tahu ada jugak coursemate aku yang lebih baik dari aku tak dapat interview tu. So, harap-harap, aku akan lulus ujian tu. Dan dapat join DPLI.

Sebab sekarang ni aku rasa, ini je satu-satunya peluang aku untuk mendapat secured job. Sebab kalau join DPLI, study, peratus untuk berkerjaya selepas itu adalah sangat cerah. Sedangkan kalau join Employability Program, belum tentu diserap untuk jadi permanent staff. Tapi aku tak cakap Employability Program tu tak bagus. Program macam tu sangat bagus sebenarnya. Coz we'll be equipped with soft and technical skills which we cant get it in campus life. Aku dulu sebelum join GEMS, lagi la teruk. Sangat-sangat negatif orangnya. Dan kini, lepas join GEMS, kira ok la sket. Lagipun, aku ada doktor hati. Yang always 'watching me from de back'. Hehehe.... Tq sayang....

Haa, ni aku nak cakap sikit pada semua readers ku... Hahaha...{Bajet ada readers la konon... Padahal syok sorg je]... Esok last day aku berblogging and FBing kot sebab esok Celcom akan bar service broeadband aku sbb aku tak mampu bayar bil bulan ni.. Uhuks... Sangat sedih. Tapi, kalau abah bayar, aku akan on9 balik... Hehehe.. AKu ni, ada masalah sket... Aku rasa dari banyak segi, aku adalah manusia yang keras hati. Tapi, kalau kawan mintak tolong, aku sangat susah nak cakap tidak. Dan itu termasuklah dari segi kewangan. Walaupun aku cuma ada RM100 dalam bank, pastu kawan nak pinjam, tanpa ragu aku akan bagi pinjam RM50 walaupun sebenarnya dia nak pinjam RM100... Aku bukan nak cakap aku baik ke apa. Bukan juga nak ungkit kebaikan yang aku dah buat, tapi, itulah aku... Dan sekarang, aku jobless dan tak mampu pun nak bayar bil broadband... Kalau boleh, tak nak la kacau savings untuk future kan.. Lagipun broadband bukan la benda crucial.

Hmmm, tolong doakan aku cepat dapat kerja ataupun dapat DPLI tu ya... Senang aku nak mapping out my future... Sekarang ni, sangatlah aku blurr tentang my future undertaking...

Allah,
Grant me the

Serenity
To accept the things I cannot change,

Courage,
to change the thing i can,

Wisdom,
to know the difference.

Amin.

Tuesday, May 11, 2010

My All - Mariah Carey

I am thinking of you
In my sleepless solitude tonight
If it�s wrong to love you
Then my heart just won�t let me right
Cause I�ve drowned in you
And I won�t pull through
Without you by my side

I�d give my all to have
Just one more night with you
I�d risk my life to feel
Your body next to mine
Cause I can�t go on
Living in the memory of our song
I�d give my all for your love tonight

Baby can you feel me
Imagining I�m looking in your eyes
I can see you clearly
Vividly emblazoned in my mind
And yet you�re so far
Like a distant star
I�m wishing on tonight

I�d give my all to have
Just one more night with you
I'd risk my life to feel
Your body next to mine
Cause I can't go on
Living in the memory of our song
I'd give my all for your love tonight

I'd give my all to have
Just one more night with you
I'd risk my life to feel
Your body next to mine
Cause I can't go on
Living in the memory of our song
I'd give my all for your love tonight
Give my all for your love
Tonight

Save the best for last - Vanessa Williams

Sometimes the snow comes down in June
Sometimes the sun goes 'round the moon
I see the passion in your eyes
Sometimes it's all a big surprise
'Cause there was a time when all I did was wish
You'd tell me this was love
It's not the way I hoped or how I planned
But somehow it's enough

And now we're standing face to face
Isn't this world a crazy place
Just when I thought our chance had passed
You go and save the best for last

All of the nights you came to me
When some silly girl had set you free
You wondered how you'd make it through
I wondered what was wrong with you

'Cause how could you give your love to someone else
And share your dreams with me
Sometimes the very thing you're looking for
Is the one thing you can't see

And now we're standing face to face
Isn't this world a crazy place
Just when I thought our chance had passed
You go and save the best for last

Sometimes the very thing you're looking for
Is the one thing you can't see

Sometimes the snow comes down in June
Sometimes the sun goes 'round the moon
Just when I thought our chance had passed
You go and save the best for last

You went and saved the best for last