Sunday, June 20, 2010

Jejak-jejak ke menara gading...

Semalam setelah membuat survey secara random kepada kawan-kawan ex-classmates yang turut sama mendapat tawaran DPLI Sains Pertanian, terus jadi cuak serta merta sebab mereka semua register 3 Julai... Asal lak aku register 4 Julai?

Setelah double check, rupanya aku sorang je yang tercampak kat Kolej 12... Dorang berempat kat kolej 14.... Huhu... Tapi aku tengok map, tak jauh pun kolej 12 dan 14 tu.. dekat je.. Tapi still cuak.. Hopefully dapat roomate yang baik, yang sekepala, yang boleh saling melengkapi.. eceh, macam calon somi lak.. haha... Tapi sepanjang 3 tahun kt UMT, dh byk pahit manis asam garam hidup berroomate aku tempuh.. Pernah la sakit jiwa dua kali dan sekali bahagia.. Hehe...

Tak pe, pengalaman mematangkan kita. Kadangkala, berhadapan dengan roomate yang tak sekepala, mencabar iman dan kesabaran. Tapi, tanpa kita sedar, kita belajar menjadi insan yang lebih baik semasa mengurus masalah dengan dia. Belajar lebih sabar, belajar lebih dekat dengan Allah... Belajar mengubah sikap agak tidak bersikap sebegitu dengan orang lain agar orang lain tidak mengalami apa yang kita lalui....

Dan kali ini, aku memasakkan hasrat, untuk tidak lagi rapat secara extreme dengan mana-mana kawan. Cukuplah berkawan secara bersederhana dengan semua orang... Kerana, bersederhana itu adalah dituntut dalam islam...

Tapi masalahnya, aku bukan jenis friendly dengan semua orang. Dah memang jenis camtu... Bukan senang nak approach semua orang in a split second... It takes time... Tapi seingat aku, memang aku tak ramai kawan rapat... Masa kat UMT pun, hidup aku dikelilingi 5 orang makhluk Allah tu je...Aku memang bukan jenis mulut manis suka tegur, puji orang... Entah, nanti kena ubah la kot.. Kalau nampak benda cantik, kena puji... Tak salahkan mengembirakan hati orang... Bukan hipokrit... Tapi jujur... Aku ni memang jenis camni... Tak peka. Kawan pakai baju baru, aku tak perasan pun.... Hehe... Kesian kawan tu, dok bercatwalk namblas kali depan aku pun, aku tak perasan. Kalau aku perasan pun, aku diam je... Sungguh la berat mulut nak puji macam ada diamond dalam mulut. Aku tak puji bukan sebab aku jeles ke apa, tapi memang jenis camni... OK, nnt ubah perangai yang satu ni...

Masa kat Tengku Mahmud pun, aku tak ramai kawan baik... Seingat aku, my very first bestfriend in life is Nurul Ayuni. Walaupun sekelas masa form 1, tapi masa form 2 baru start close. Lepas tu masa form 3, start kenal Nurul Shaida Azlin dan Wan Najwa Arifah. Lepas tu, kitorang berempat, aku, yunie, wawa dan lin jadi geng sekepala.... Tuisyen pun sama-sama. Bila habis form 4, masa cuti before masuk form 5, aku join tuition Add Maths kt Pusat Tuisyen Aziz, start close dengan Wawa. Sebab yunie dah pindah ke Pasir Mas.

Pastu, masuk form 5, sekelas dengan Wawa... Kebetulan atau suratan, kami jadi bestfriend sampai sekarang... Masa form 5 jugak selain Wawa, aku start close dengan Nurfarahhanie aka Effa...

Lepas tu form 6 ada Dayang n Jihan...

Dan aku rasa, sampai setakat itu sajalah aku mengumpul kawan baik yang berkawan memang dengan ikhlas berkawan tanpa ada reason or tanpa ada rasa nak ambil kesempatan ke apa...

Selepas itu, persahabatan yang tercipta adalah atas dasar memerlukan kawan sekuliah, segroup masa buat assignment and so on... Bila berkawan atas dasar macam ni, lepas je abis belajar, maka nilai persahabatan pun memudar... Dah tak contact, dah tak share anything personal and so on... Aku tak cakap mereka tak ikhlas berkawan.... Tapi keikhlasan itu terbatas. Mungkin kerana jalan hidup dan matlamat yang berbeza, atau mungkin kerana ada khilaf dari pihak aku sendiri... Aku memang sedar, aku bukanlah kawan yang terbaik, tapi aku sering mengutamakan kepentingan kawan dalam setiap yang aku lakukan.... Aku sukar kata TIDAK kepada permintaan mereka... Namun, itu belum cukup untuk aku mendapat title Kawan Yang Baik... I knew it... i dont deserve it...

Makanya, bila ada personal problem comes up, aku kembali ke pangkal jalan mencari Yunie, Lin, Wawa dan Effa... Kawan baik bagi aku, bukanlah kawan yang kita berhubung 16 kali sehari to share everything, tapi kawan baik adalah seseorang yang kita percayai untuk menyimpan rahsia kita, someone that we can share something with, and someone that we look for when something big happens in our lives... And someone that can stand behind us to share with us their strenght in our every bad day as well...

Apa yang aku perasan pun, aku, Lin, Wawa dan Effa bukanlah bersms or phone call setiap hari. Kami sangat jarang contct, tapi tak pernah putus hubungan. Dan sentiasa tahu perkembangan terkini each of us...

Dan kebelakangan ini, aku perasan, aku kembali mengumpul kawan baik. Sukar untuk menemui ganti kawan-kawan baik yang baru ini.... Dan syukur alhamdulillah kepada Allah kerana kembali menganugerahkan aku kawan baik yang tersangat baik. Semoga persahabatan ini takkan dicemari oleh anasir-anasir negatif. Dan semoga berkekalan dunia akhirat. Dan juga semoga aku sentiasa memperbaik diri untuk menjadi kawan yang baik kepada semua orang.... InsyaAllah....

Buat semua Teman Baik, thanks so much for always stay by my side, deep in my heart...

Hoi, hoi, hoi....

Ahhaaa, curik tagline Shahir Af8... Cik Egie, pelis la wake up... Dah tersasar dah ni dari tajuk sebenar entry....

Ok, fasal persediaan ke sekolah... Satu hape pun tak buat lagi... Plan nak print out segala forms yang aku susah payah download dari website UPM hari ni... Tapi Mariah cakap, nanti borang tu sume, UPM akan pos... Hoho, aku dah tersilap kutuk UPU hari tu... Aku ingat sume kena print out sendiri... Rupanya memang dorang pos... Tapi tu pun tak sure lagi... Kalau betul kata Mariah, makanya tunggu je la borang tu sampai...

Pastu baru pegi buat medical checkup segala... Hadoi, sumpah sesak klinik sebab musim kembali ke sekolah start bulan depan...

Dan buat cik Wawa comel, saya ke UPM membawa tuah birthday awak tau... No matrik saya 340.. which is sama macam birthday awak, 3 April... Harap-harap dapat tumpang tuah kamu, jadi berani dan berdikari macam kamu dan supaya life berjalan lancar seperti life kamu hendaknya. Amin...

Hmm, takat tu dulu la... Nanti dah prepare pape, aku update lagi... Hohoho, sunguh perasaan... Macam la ada readers nak tau update fasal ko.... Padahal tulis blog syok sorang je... Huahuahua... Xpe, tak kesah for wat reason, buat sometime, there's something that cant be expressed by spoken words, but written words can be.. Tapi ada jugak something that can be expressed neither by spoken nor written words... Kita smpan je dalam hati. Sebab benda-benda camtu shouldnt be revealed pun... Demi menjaga hati banyak pihak. Sebab kita hidup dalam dunia ni, bukan ada kau dan aku saja.... Kannnn????

So, till then~

Aku rindu sayang kamu...


No comments: