.:Our Path of Life::.

Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers
Lilypie Angel and Memorial tickers

Tuesday, March 8, 2011

' Contest Resepi Pilihan ' Sinar Raudah

Ok, tadi aku bloghop blog kak Marina Hunny, then tengok dia join contest Resipi Pilihan di blog Sinar Raudhah. Maka, haruslah aku jeles dan gedik nak join jugak. Sebenarnya, sejak jadi blogger hampir setahun lebih ni, ni kali pertama aku join contest. Saje je suka-suka. Sebab aku memang suka masak.

Ok, hari ni aku nak mempertaruhkan resipi kesukaan family aku yang resipinya aku main campak-campak aje hasil dari hidangan Prawn Olio Pizza Hut.



Here you are,

Bahan-bahannya:

1 paket spageti San Remo -brand malaysia tak sedap dan tekstur spageti tak best.
3 sudu olive oil
1 sudu kecil Italian herbs McCormick
1/2 sudu corned blackpepper
5 biji cili padi (add more depends on ur taste bud)
5 biji bawang putih cincang
1 biji bawang besar dadu
1 bungkus sosej Ayamas - sosej lain tak best sebab aroma dia tak sebest Ayamas
udang dibuang kulit
1 kiub pati ayam
daun saderi dan daun bawang - hiris
garam gula

Cara-cara

1. rebus spageti dengan sedikit garam dan olive oil sampai lembut, tos.
2. sosej di hiris nipis dan digoreng sampai masak
3. tumis bawang putih, bawang besar dan cili padi hiris sampai naik bau
4. masukkan udang
5. masukkan kiub pati ayam dan sedikit air
6. kemudian masukkan garam dan gula mengikut citarasa
7. pastu masukkan italian herbs
8. pastu bolehlah dimasukkan spageti
9. then, kita msukkan sosej yang telah digoreng tadi.
10. pastu kacau rata dan rasa garam gula
11. sebelum angkat bolehlah dimasukkan daun sup dan daun bawang.
12. hidangkan bersama serbuk bawang putih McCormick (optional).

p/s: kalau takde udang, guna sosej saja pun takpe. kiub pati ayam pun kalau tak letak, tetap sedap. resipi ni sesuai utk orang-orang yang diet sebab ianya sgt mengenyangkan dan perut tahan kenyang untuk tempoh yang lama.

2 comments:

Amy Syaquena said...

First amy nak ucapkan terima kasih cox sudi join contest sinar raudah.Penyertaan memenuhi syarat sinar raudah.Good luck ok..


p/s: tengok pic pun dah tau sedap.so harus di cube lepas nie...

Amy Syaquena said...

As'salammualaikum...

First amy nak ucapkan terima kasih coz sudi join contest sinar raudah.Penyertaan memenuhi syarat yang sinar raudah inginkan.Good Luck ok!


p/s: terliuar bangat lihat pic nie..