Wednesday, June 29, 2011

InsyaALLAH, dipermudahkanNya...



Semalam bawa umi berubat di Kandis.

Sejuk hati dengar pak cik tu berkata-kata. Very soothing...

Katanya; "Penyakit yang ALLAH bagi ni, tak payah la takut sangat. Kalau betul xde ubat, takkan la Allah jadikan seorang nabi iaitu Nabi Ilyas sebaga penjaga sekelian herba ubatan di muka bumi ini. Kalau macam ni je kita sakit, jangan fikir kita malang. Fikirkan betapa Nabi Ayub lebih kuat deritanya... Dan barangsiapa yang menjadi kekasih ALLAH, pasti akan diuji..."

Lagi satu, kepada semua penghidap kanser atau ketumbuhan, jangan sesekali benarkan doktor ambil sampel sel, tisu or whatsoever, sebab kanser atau ketumbuhan akan cepat merebak apabila diusik atau dicederakan dengan menggunakan besi.

dan juga, setelah mengikuti slot Perubatan Syifa dan juga Bio Halal di Astro, ternyata doktor di Eropah juga mengatakan apabila dunia perubatan mengisytiharkan kanser dan Aids/HIV tiada ubat, itu adalah penipuan terbesar dunia perubatan. Sebenarnya kanser dan Aids ada penawarnya. Kita kena kembali kepada alam semulajadi. Dan apabila ubat itu datangn ya dari bahan semulajadi, dunia perubatan tidak dibenarkan mempatenkan ubatan tersebut. Maka, mereka mengisytiharkan penyakit sebegitu tiada ubatnya. Sedangkan telah ramai yang sembuh dari kanser hasil dari perubatan alternatif dan juga perubatan tradisional.

Bukan aku nak cakap hospital tak bagus, tapi umi dulu pun ketumbuhan tu kecik je dulu. Pastu lepoas je doktor cucuk sebab nak ambil sel or tisu, that thing cepat berkembang. Mendengar pengalaman orang lain pun, macam tu jugak. Yang mereka tahu, send the cancer fighters to the operation room for major operation then arrange the chemo and radiotherapy session for them. Setel!

Cuba kalau doktor atau nurse yang kena kanser, berebut dorang cari pengamal perubatan tradisional or perubatan alternatif sebab tak nak the infected organ kena buang.

Apapun...

Diharap, umi cepat sembuh dan panjang umur.

Doakan ye kawan-kawan.

InsyaALLAH.

Thursday, June 23, 2011

another 2 months????

Hurmm, just got a news! we have to wait for another 2 months without doing anything at home! and of course without any salary! ye la, kau tak de buat apa, cane salary nak masuk... Maybe keputusan posting keluar bulan 8.. insyaAllah.

Harap-harap dapat dekat dengan parents.. ehhh, parents aku ada s.. sbb ada dua pasang parent yang harus dijaga nanti.. huhu~

doakan ye..

Friday, June 17, 2011

Siapa kata kanser tiada penawar?

Kalau dulu, aku ignore je bila mendengar perkataan KANSER. Bagi aku, buat apa nak fikir sebab penyakit-penyakit macam tu macam jauh dari kehidupan aku dan keluarga. Bukan sahaja kerana tiada keturunan yang menghidap kanser, tapi juga serasa penyakit sebegitu takkan menyerang kami.

Tapi kini, setelah umi disahkan menghidap kanser payudara tahap 5 (tapi setelah consult dengan doktor lain, dia kata my umi just got 3rd stage of breast cancer), aku mula aware dengan simptom, penyebab kanser dan mula rajin meng'google' info-info berkaitan kanser.

Siapa kata hati ini akan tenang kiranya ibu sendiri disahkan sebagai cancer's fighter. Dahlah sentiasa dimomokkan dengan cerita-cerita doktor bahawasanya kanser ini penyakit berbahaya dan tiada ubatnya melainkan melalui pembedahan pembuangan the whole infected breast dan juga melalui proses kemoterapi dan audioterapi yang maha perit itu.

Alhamdulillah, dengan berkat doa sahabat-sahabat dan kaum keluarga, kami banyak diperkenalkan dengan perubatan kampung, perubatan cara islam dan juga perubatan dengan sumber semulajadi seperti daun-daun herba, ubatan HPA, dan juga biji aprikot yang merupakan penawar kanser yang dirahsiakan.

Mujurlah blog Rawatan Alternatif Kanser milik En. Rafee bin Ailiah banyak membuka mata aku tentang maklumat sebenar penyakit kanser. Dan melalui blog inilah aku membelikan umi kapsul biji aprikot yang sangat berkhasiat, bukan sahaja untuk menyembuhkan kanser, tetapi juga pelbagai penyakit lain lagi.

Hari ini, genap 2 minggu umi menggunakan kapsul biji aprikot. TIdak banyak perkembangan yang kami boleh nampak lagi setakat ini. Tapi aku sangat yakin dengan anugerah alam yang satu ini. Cuma setelah 2 hari mengambil 3 biji kapsul setiap jam sewaktu jaga (tidak tidur), umi mengalami sakit yang amat sangat sehingga lengan pun tidak mampu diangkat. Namun aku tetap yakin, itulah kesan tindakbalas vitamin B17 yang terkandung dalam biji aprikot.

Dan setelah merujuk kepada En. Rafee, hati aku benar-benar lega. Banyak kata-katanya yang boleh membuatkan kami berfikiran positif dan bertenang jiwa.

Sedikit sedutan perbualan kami:

Aku: Kat mana saya boleh dapatkan biji aprikot ni di Terengganu?

En. Rafee: Teganung kat anerrr?

Aku: (Ehhh, ini loghat Terengganu- dalam hati) Besut. Ehh, encik orang maner? (Tetiba tukar slang terengganu jugak)

En.Rafee: Besut kat anerr?

Aku: Jerteh.

En. Rafee: Tok tue (mertua) orang Pasir Akar.

Aku: Laaaa, dekat ajer. Doh tu, buleh gi beli kat Pasir Akar ke?

En. Rafee: Eh, xdok. Kat teganung, kiter xdop pengedar lagi.. Nok jadi stokis ko?

Aku: Eh, xsir eh. Dok kijo lagi ni..

Blalalala (Sekian kisah suaikenal)

Aku: Dah tu mak saya ni kalau makan kapsul biji aprikot ni, tak payah operate ke?

En. Rafee: Nok operate wat mendernye..

Serius hati aku percaya dengan kata-katanya.

Aku: Ubat tu, kalau makan, sakit ke?

En. Rafee: Sakit la masa dia mula-mula bertindak balas dengan sel kanser tu.

Aku: Pastukan sebelum ni, xde keluar discharge pape dari nip*le, tapi lepas makan ubat tu dia ada discharge sikit2.

En. Rafee: Oooo, tu air bisa nak keluar la tu. Tak ada pape.

Ok, end.



So, sekarang aku nak share pulak beberapa jenis sumber semulajadi yang kaya dengan vitamin b17 yang berfingsi sebagai pelawan kanser. Antara yang paling kaya dengan B17 adalah buah durian belanda atau pun di panggil sour soup (ehh, gini ke eja?), tapai ubi, alfalfa, semua jenis nuts atau kekacang.

Buah durian belanda ni, kuasanya 1000 kali lebih kuat dari rawatan kemoterapi dalam merawat kanser. Info ni aku dapat dari blog En. Rafee tu jugak.

Ok, kanser ni bukan 100% datangnya dari keturunan. So, kalaupun keturunan kita tak ada yang menghidap kanser, jangan sesekali bersenang hati tak kawal pemakanan dan juga persekitaran kita kerana makanan penyumbang terbesar ke arah pengaktifan sel kanser. Namun begitu, kanser juga boleh terjadi akibat tindak balas penuaan dalam badan kita. So, be careful.

Sedikit yang dapat aku kongsikan, sesiapa sahaja yang memakan 7 biji kernel aprikot (biji) sehari insyaALLAH akan terhindar dari kanser seumur hidupnya.

Dan sekarang kami sekeluarga lebih bertenang dalam menghadapi ujian-Nya ini. Tidak lagi rasa sesak dada apabila salah seorang doktor yang merawat umi berkata;

"Kalau tahap macam awak ni, dah kena buang semua breast and bahagian bawah ketiak ni. Tu pun belum tentu boleh sembuh."

Eii, teringat aje kata-kata doktor wanita ni, aku rasa nak tampar aje muka dia. Rasa panas je dalam hati. Tapi takpela, mungkin takat tu aje yang dia sempat belajar tentnagkanser dan ubatannya. Mungkin dia tak sempat lagi belajar tentang eksperimen tentang B17 dalam merawat kanser. Bukan aku marah kalau pun betul penyakit itu di tahap kritikal, tapi marah kerana dia langsung tidak tahu menjaga perasaan pesakitnya sedangkan dia sbagai doktor tahu dalam setiap penyakit, the strongest key point to fight any disease is, 'the positive minded' of the patient.

Ok la, setakat ini sahaja yang dapat aku kongsikan. Mohon dipanjangkan info ini supaya dapat membantu lebih ramai lagi cancer figther di muka bumi ini.

Ingat, setiap penyakit ada ubatnya. Dan jangan cepat mengalah berikhtiar.

Sedikit petikan dari filem "The Pursuit of Happyness"

'Pada suatu hari, terdapat seorang lelaki yang terjatuh ke dalam laut. Dia amat percaya yang Tuhan akan membantunya. Apabila sebuah kapal datang untuk membantu, dia menolak kerana masih yakin yang Tuhan akan membantunya. Begitu juga dengan kapal yang kedua. Kemudiannya, lelaki itu mati lemas. Dan kemudiannya dia berjumpa dengan Tuhannya lalu bertanya "Kenapakah Engkau tidak membantu aku?"

Lalu Tuhannya menjawab, " Aku telah menghantar dua kapal untuk membantumu, tapi kamu menolak bantuan itu."

Wallahuallam.


Sekian, wassalam.


Wednesday, June 15, 2011

Live life to the fullest

Setelah sebulan lebih kot tak jumpa my Prince, so on 11the June, kembali menatap matanya... Ahakz... Beliau bercuti selama 4 hari, menghabiskan AL yang wajib tinggal separuh sebelum bulan Julai.

So, mari melayan gambo aje..

Hmm..





Peneman setia




Sedap!!! Recommended.. sila la try...



Aku bukan penggemar coklat, tp coklat ni sangat sedap. Terliur tengok dalam blog Hanis Zalikha...






Wedding Kak Zurai and Abang Limi




Kak Zue and Abang Limi




Amek berkat sikittt... .




Sanding: 5 Jun 2011
Sambut menantu: 9 Jun 2011






Norie, Bella, Mizah, Egie, Kak Zue, Kak Fizah
Di wedding siapakah antara kami berenam ini, kitorang berenam boleh duduk mengadap just like before in one event????

Saturday, June 11, 2011

Wedding Siti dan Afiq



With Ct and Afiq




With laki orang.. hakhakhak~ (Elly, mana bini kauu???)



Ok, ni last update untuk friends wedding bagi sesi cuti sekolah mid term tahun ini. Sebenarnya, kalau ikut turn wedding Siti dan Afiq ni berlangsung terlebih dahulu sebelum Majlis Sambut Menantu di rumah Abang Limi. Siti dan Afiq bersanding pada 5 Jun iaitu sehari selepas Wedding Jihan dan Ayien.


Rasanya cukup la 4 weddings in a season untuk mengutip berkat.. Gataiii! Gembira dapat menghadiri wedding kawan-kawan. Walau dapat bertemu sekejap cuma di majis, namun cukup memuaskan hati. Happy to see them happy.

Buat semua kawan-kawan, yang dah berkahwin atau belum, semoga sentiasa bahagia dunia akhirat, dan sentiasa berada dalam lindungan-Nya..

Friday, June 10, 2011

Mak Cik rupanya aku...


Errr, vogue ke baju ijau??? Huhu.. (btw, the baju pengantin is tailored by my mom, cehh, promote)



Semalam ke Kuala Terengganu for friend wedding again. Ini sebenarnya majlis resepsi sebelah pengantin lelaki. Majlis di rumah Kak Zurai di Temerloh tak dapat aku hadiri kerana kekangan masa, kewangan, jarak dan juga peneman...

Cantik sangat kak zurai semalam. Tak puas pandang muka dia... Seri pengantin gitu...


Sorang dah lepas, 5 lagi, bila????


Tapi kan, semalam.... Aku duduk la sebelah Kak Zurai. Borak-borak. Lepas tu ada sorang mak cik tu, the real mak cik datang dengan anak dia yang umur lebih kurang 5 tahun camtu bersalam dengan pengantin. Then dia suruh anak dia bersalam dengan aku dengan ayat berbunyi, "Salam dengan mak cik tu pulak.... "

Ohhh, luka ati i tau... Punya la vogue aku dressing and make up semalam, boleh dia cakap aku mak cik... Padahal dah umur 25 ni, memang dah tahap mak cik pun.. Diri sendiri je yang tak sedar lagi. Huahuahua~

Tapi tak puas hati tengok kualiti gambar sebab lupa nak cek setting kamera. Tak pe la, nanti mintak dengan kak Zurai.

Ok la kak Zurai dan abang Limi, semoga bahagia dunia akhirat. Amin...

Saturday, June 4, 2011

Wedding G'han and Ayeen


My mom with her student 









Me and G'han... Ehhh, mana laki kau G'han?????



Ok, short update. Hari ni jugak, lepas Yunie sekeluarga berangkat pulang, aku ke kenduri G'han... Rupanya dekat je dengan rumah aku. Kui kui kui~ Haku baru tawu...



Dah petang pun ke rumah G'han ni. Malas nak g tengahari. Panas and pengantin pun tengah bz nak posing segala. Dah petang ni, dia boleh layan aku... Motip nak pengantin layan aku sorang??Ajak umi sebab tak de geng... .Lagipun umi nak gi kenduri student dia.... So, sekali harung je.




Esok nak gi kenduri Siti and Afiq pulak. And next Thursday akan menghadiri majlis resepsi di Kuala Terengganu.... Kak Zue and Abang Limi... Kawan-kawan Postharvest ramai jugak yang nak gi kenduri rumah Kak Zue kat Temerloh.... Hmm, bestnya. Tapi tak dapat join.. Takde geng... Tak kan nak drive sorang. Mampus My Prince tak izinkan. Kawan2 Postharvest sume dari KL...



Kak Zue ni, kira macam bestfren jugak la masa kat UMT. Kami berenam masa tu. Dari semester 1 hingga semester 6. Tapi sekarang, masing-maisng bawa haluan sendiri. Ada yang jadi Research Assistant, ada yang sambung phD, ada yang bakal guru (kami bertiga) dan ada yang tak diketahui kabar berita..



Dulu pernah berjanji, akan berkumpul kami berenam ini di majlis perkahwinan Kak zUE... Masa tu memang dah bajet, antara kami berenam, Kak Zue yang kawen dulu... Heheh.. Masin doa kami. Aminnn.... Tapi malangnya, kerana dah ditakdirkan Allah, cuma Mizah seorang yang akan menemani Kak Zue di hari persandingannya...



Tapi takpe, aku dah tengok baju nikah and baju sambut menantu Kak Zue, sebab my mom yang jahitkan... Hehehe..




Ok la, buat semua sahabat yang dah selamat mendirikan rumahtangga, semoga sentiasa dalam lindungan ALLAH, dunia akhirat... AMIN...





Bumper to bumper reunion...


Setelah beberapa percubaan, inilah satu-satunya gambar yang memberi dua GIANTS ini ilusi optik KURUS... Hehehe...


 Baby-sitter




My mom dengan cucu baru...






The foods served: Soto ayam and kek coklat aje....




Baby Fawwaz

Ini lah beberapa gambar sekitar reunion bumper-to-bumper.... Heheh... Dah lama giler tak jumpa Yunie... Almost 5 months.... Last jumpa masa Yunie lahirkan Fawwaz di Pusrawi...



Best giler jumpa BFF.... Tak cukup masa nak bersembang kongsi cerita. Tapi sebab ada kekangan tanggungjawab, pertemuan berakhir selepas Yunie dan family selamat menunaikan solat Zohor.




Tu pun tak cukup korum sebenarnya sebab Kak Hanim and her hubby, Abang Koyie and her doter Orked tak dapat datang. Banyak sangat undangan kenduri kahwen... Tak pe la, ada rezeki, nanti kita jumpa sama-sama lagi....



Rasa separuh beban fikiran terlerai.... That is what is friend for....





Love all my friends... The true one.




P/S : Sebenarnya ada banyak entry aku peram dalam draft box. Many things happened day by day, many story to share with, but, too little time that i have. Dan malam ini, my bro akan kembali ke tempat kerja dengan membawa streamyx ini.... Ohhh, sadis.. Makanya, entry peram aku akan terus terperam di draft box.... Tunggu sampai jadi pekasam.

















Thursday, June 2, 2011

Wedding Linda and Apit











Ini majlis perkahwinan rakan paling lama aku kenal... Teman sekampung... Rakan persekolahan zaman sekolah rendah....



Tahniah Linda dan Apit....



Semoga sentiasa dalam lindungan ALLAH, dunia akhirat..











p/s: Abaikan GIANT in purple itew... huhuhu..