Friday, December 16, 2011

2 happy news from ALLAH SWT

Malam tadi, pukul 3 pagi pun mata masih degil untuk lelap. Macam-macam yang aku fikirkan. Paling utama, terasa sangat rindukan umi. Rasa nak menangis je. Tapi memang menangis pun. Fikir juga tentang posting yang tak kunjung tiba. Dah hampir 8 bulan di rumah. Aku cuba yakinkan hati, ini yang terbaik untukku. Mungkin kerana aku belum bersedia untuk meninggalkan rumah ini. Meninggalkan tanggungjawab menjaga kebajikan abah dan adik-adik. 

Aturan ALLAH itu yang terindah. 

Buka player bacaan al-Quran dari Sheikh Saad Said Al-Ghamidi. Sedap bacaannya. Itu irama kegemaran aku saat dalam kekusutan. Jiwa jadi tenang. Tapi tetap tidak mengantuk. 

Bangun. Masuk dapur, Siapkan sarapan untuk pagi esok. Keluarkan sosej, rebus. Sejukkan, Belah dua. Sambil tu gelek roti gardinia hingga nipis. Gulungkan sosej, lekatkan dengan telur putih. Golek roti yang telah siap digulung dalam telur yang dicampur dengan lada sulah, garam dan blackpepper. Lepas tu humban dalam oatmeal. Simpan balik dalam freezer. 

Pastu baru dapat tido. 

Oooo, gitu ye kekdahnya kalau tak dapat tido. Menyiapkan hidangan such a best stress reliever. Ok, noted. Tapi aku takde la mengamuk style kak DLL. Kalau kak DLL mengamuk, habis dia baking cake, masak sedap-sedap. Hehe... Akak, next time datang la mengamuk di dapur saya. Hehe~


Hari ni, tergerak hati nak buka website PTPTN. Nak semak status pertukaran ujrah yang akuy hantar di hujung-hujung tarikh tutup akhr September lepas. Bersama permohonan My Prince. 

Alhamdulillah, aku berjaya. 

Nak semak permohonan My Prince pulak. Sebenarnya sangat cuak. Khuatir dia tak lulus. Sebab ada rahsianya. Hanya aku dan abah yang tahu. Hehehe. 

Masukkan no ic, alhamdullilah, pun lulus. 

Mujur permohonan kali pertama terus lulus. Sebelum ni aku pernah dikhabarkan oleh kawan-kawan aku, borang permohonan mereka banyak kali dipulangkan kembali oleh pihak PTPTN atas kesalahan-kesalahan teknikal dalam mengisi borang. Alhamdulillah perkara itu tidak berlaku kepada kami. 

Sebenarnya aku cuak nak semak permohonan My Prince sebab aku lupa nak suruh abah aku (Guru Besar) sahkan salinan IC dia. Yang lain semua tu dah siap disahkan. Hari terakhir sebelum menghantarkan borang berkenaan, puas aku mengheret abah ke pejabat tanah untuk matikan setem la, gi fotostatkan dokumen My Prince la, bawak semua dokumen ke rumah future PIL untuk ditandatangani la, dan last sekali poskan menggunakan pos ekspres. Terpaksa ajak abah sebab aku takut nak pergi sendiri ke Pejabat Tanah. Hehe, anak abah la katakan. Pastu dah ingatkan abah untuk bawa cop pengesahan sebab nanti nak sahkan salinan ic My Prince tu. Pastu, ralit sangat makan minum, berbual dengan future PIL, bila aku dah siap poskan segala surat tu, abah tanya, "Eh, tadi kata nak suruh abah sahkan apa?" 

Phewwww, luruh jantung aku. Alamak, mampus aku kena marah dnegan My prince. Dah diberi amanah untuk menyempurnakan borang dan dokumen permohonan dia pun tak boleh buat. Cuak.... 

Jenuhlah setiap minggu aku called future PIL. Tiap kali called mesti tanya soalan sama, "Ada tak surat PTPTN abang yang banyak-banyak helai sampai?" Hehe, kesian future PIL.

Ok, settle satu happy news. Alhamdulillah. Lulus at one go. 


Then tengah duduk rehat-rehat tengahari tadi (eleh, padahal dah 8 bulan duduk rehat-rehat je tiap masa, hehe), aku dapat satu call. 

"Hello, ni Cik Nur Izyan ke?"

"Ye, saya."

"Tahniah, cik menang cabutan bertuah GEMS Impact Study Questionnaire (GIS-Q). Cik dapat iPod Nano 8 GB. Sekarang saya nak alamat email cik untuk saya hantarkan details. Nanti cik semak ye. Lepas tu baru kami akan poskan ke alamat cik."

"Ye, terima kasih."

Tetap gembira dan bersyukur atas kurniaan ALLAH. Pengubat hati gundah aku kebelakangan ni. Walaupun aku sebenarnya tak tahu menatang apakah iPod Nano berkenaan. Hehehe. 

Dah letak phone, terus taip di Google engine, "Apakah iPOD Nano?"

Uhhh, sungguh sedih untuk mereveal betapa tak update nye aku dengan perkembangan gadget-gadjet semasa. Malu sungguh seorang bakal guru bertanya soalan sebegitu kepada En. Google. Lepas tu keluar lah beberapa jawapan. 

Ooooo, mp3 rupanya menatang iPod Nano nih. Hehehe.... 

Apapun, terima kasih PTPTN, terima kasih GIS-Q. Terima kasih ALLAH. Alhamdulillah. 

Aku rasa ini kali pertama dalam hidup, aku menang cabutan bertuah. Sebelum ni, kalau cabutan bertuah tu tak semua orang yang dapat, memang aku tak pernah berangan untuk menang. Melainkan cabutan bertuah tu memang semua orang dapat. 

Terima kasih ALLAH kerana mengubah persepsi aku terhadap diri sendiri. Alhamdulillah. Itulah sebenaranya hadiah termanis selain ipod dan ptptn tu. 


En. Google kata, inilah iPOD Nano. Tapi yang akan sampai nanti, tak tahu lagi cemara rupa kejadiannya~




Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can`t see which way to go
Don`t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insya Allah you`ll find your way





Ye, berkat hari Jumaat dan berkat mendengar lagu ini sebelum tidur. 

No comments: