Monday, December 26, 2011

Jom topup kalori!

Malam ni, adik-adik request pasta in white sauce. Nasib baik umi ada beli mincer dulu. So tadi aku rasmikan. Hmmm, bagus jugak. Cantik je minced chicken tadi. Lagi elok buat sendiri kan sebab kita dah buang semua kulit dan lemak. Yang kat kedai tu, tak tahu apa yang dia kisarkan. 

Resipi macam yang aku biasa guna kat list belah kanan tu. 

Mangkuk adik aku

Comot-comot sebab dah 2nd helping

Pastu hari tu ada buat Oreo Cheesecake untuk celebrate adik aku yang dapat 7A's in PMR tu. Tapi tuan punya result makan seketul je, tukang buat yang makan berketul-ketul. Hehe... Resipi aku amek dari blog Kak Ummi Kuantan. Sedapppp... Tapi kena simpan dalam peti, makan sikit-sikit la. Ajar-ajar diri kawal lemak intake kononnya. Hehe... Tapi rupa tak secantik cheesecake kak Ummi la kot sebab aku tersilap kisar halus sangat oreo untuk filling tu. 

Sungguh tak menarik di mata, tapi nasib baik sedap.
Ok, camni la resipi kak ummi tu.... 

Bahan:-
  • 30 keping oreo cookies (buang cream tengah) - kisar halus
  • 1/4 cawan butter - cairkan
Bahan Filling:-

  • 16 oz (2 cawan) cream cheese - lembutkan (aku guna 250gm je)
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1/2 sudu teh esen vanila
  • 1/2 cawan sour cream (aku guna plain yogurt)
  • 2 biji telur
  • 1 cawan oreo yang dicincang halus

Cara Menyediakan:-

Base :- gaulkan oreo kisar dengan butter cair rata-rata. Tekan dalam loyang yang telah digris dan dialas. Pre-heat oven pada suhu 180 Celcius.

Filling:- Pukul cream cheese, gula dan esen vanila dengan kelajuan sederhana hingga benar-benar sebati. Masukkan sour cream dan pukul sebati. Masukkan telor satu persatu dan pukul sebati. Kemudian masukkan oreo yang telah dicincang halus tadi, kaup balikkan hingga rata. Bakar secara "steam bake" (letak loyang adunan dalam loyang lain yang berisi air) pada selama 45 minit/hingga bahagian tengah benar2 masak. Sejukkan sekurang-kurangnya selama 4 jam/bermalam.




Ok, tahun depan aku start diet!  (macam pernah dengar je ayat ni kannnn. hehe)
2012, please be nice to me....

No comments: