Sunday, December 25, 2011

Layered Fruits Coctail Jelly

Hari tu aku ada tanya My Prince, dia nak request makan apa sebelum dia balik Nilai. Mujur dia cuma cakap nak makan puding coctail je. Kali ni aku malas nak buat agar-agar untuk di makan dengan kuah fruits coctail tu, so aku buatkan jeli kiwi dan jeli raspberry. Satu jenama Nona, satu lagi Jele kot. 

Untuk kuah, macam biasa aku guna;

1 tin susu cair
2 tin setengah air 
Gula manis manja-manja je sebab jeli dah manis
Vanilla essence
1 tin fruit coctail.
3,4 sudu tepung kastad sepekat yang anda suka. Aku buat pekat-pekat manja je.

Cara;

  1. Masukkan susu, air, gula dan sirap coctail dalam periuk, masak dengan menggunakan api sederhana. Sentiasa kacau. 
  2. Bancuh tepung kastad dengan air dan curahkan ke dalam periuk. 
  3. Kacau. 
  4. Masukkan esen vanilla.
  5. Bila dan hampir pekat, masukkan buah koktail, kacau rata. 
  6. Tutup api.
  7. Sejukkan kuah. 

Jeli lapis

  1. Bancuhkan sekotak jeli mengikut arahan pada kotak, tuangkan ke dalam bekas. Buat lapisan setebal 1 inci
  2. Tunggu sejuk. 
  3. Bancuhkan sekotak lagi jeli yang berbeza perisa, tuangkan perlahan-lahan di atas lapisan pertama setebal 1 inci dan sejukkan.
  4. Masukkan kuah ke dalam bekas berisi jeli tadi dan sejukkan. 
  5. Sedap wohhhhh! 
  6. Fave my family. And future hubby, insyaALLAH.

Gambar takde sebab aku sejukkan dalam freezer sebab nak cepat sejuk. Pastu dia jadi beku la pulak... Tunggu nanti aku buat cantik sikit ye. Baru aku up gambar.

No comments: