Thursday, December 22, 2011

Meroti canai!

Malam tadi bukak blog Kak Tijah, berkenan resipi kuah kacang dal dia. 

Pastu google resipi roti canai, berkenan resipi Mama Fami. 

Pastu sebelum tido, rendam kacang dal dulu. 

Bangun pagi, adun roti canai. 

Sambil tu tenggekkan periuk dan rebus kacang dal. 

Dah siap adun, kupas bawang, mayang bawang, lari-lari dalam hujan kutip daun kari, potong kentang dan terung. 

Tetiba baru perasan, aku mana reti canai roti. Ilmu menguli roti bentukkan bulat-bulat ada  la. Sempat ceduk masa kerja kat bakery sebelum masuk u. 

Pastu, belasah je la labuuuuu. Aku canai-canai guna gelas je. Heheh. Lipat-lipat, canai lagi. Pastu bakar.

Roti dah siap, tengok kacang dal tak jugak empuk-empuk. Apa cerita ni? Dah dua jam rebus ni. Katanya kacang dal ostolia cepat empuk. Dah la dah rendam lama malam tadi. *Kecewa*

Korek-korek peti sejuk jumpa kari udang. Panaskan. 


Boleh la.... Aku suka rasa lemak manis roti ni.

Served with prawn curry ~ Bukan aku masak kari!

Alhamdulillah, settle sarapan untuk adik-adik dan abah. 

Jap lagi nak ke Sek Men Sains Pasir Putih. Adik aku Nina bakal dapat keputusan PMR hari ni. Harap yang terbaik untuk dia. Tapi aku tak kisah sangat pun. Dia sit for exam pun lepas sebulan umi pergi kot. Namun tetap doakan yang terbaik. InsyaALLAH.

No comments: