.:Our Path of Life::.

Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers
Lilypie Angel and Memorial tickers

Thursday, July 19, 2012

Why students need/must/have to bring along handset and IT gadgets to scholl

Ramai yg senaraikan perkara negatif jika pelajar dibenarkan membawa telefon. Meh gua nk bg yg +ve.

1. Kalau guru relief kelas. Masalah utama nk bgtau lokasi p&p, contohnya makmal. Sebelum ni guru yg x hadir buat P&P d makmal. So budak-budak terkial-kial nk pergi mana kerana guru x hadir. Nk naik ke bilik darjah, letih... kerana guru harus melakukan pendakian yang sangat bersungguh-sungguh. Sebabnya, bilik darjah hampir mencecah awan. Jadi, 3G ke ketua darjah je lah. Buat muka bengis skit.

“Bgtau kawan-kawan turun sekarang. Kurang 2 minit semua mesti ada di celah meja komputer”. haha

2. Membantu penyiasatan guru disiplin. Jika guru disiplin syak ada pelajar ponteng & lokasi sukar di kesan. Maka kol la no pelajar tersebut menggunakan no fon member beliau. Taktik bai. Haha. maka disini guru boleh trace lokasi panggilan. Smol meter...

3. Meminimakan bebanan pelajar membawa buku teks @ latihan. Pelajar perlu rakam semua p&p. bahagikan tugas. semua pelajar perempuan ditugaskan merakam, manakala semua pelajr lelaki snap gambar di papan putih(jika ada).

4. Memudahkan perlaksanaan strategi p&p. contohnya, haritu guru nak aplikasi kaedah Koperatif(kumpulan). Maka, guru suruh pelajar buat group dalam pesbuk. Pelajar tidak perlu bergerak. Hanya bincang di pesbuk jer. Bentang juga di pesbuk. Haha...

5. Respon semasa fasa pengukuhan pun menjadi lebih galak. Cikgu tanya soalan, pelajar terus google cari jawapan. nGaa..

6. Meminimakan kos guru. guru tak perlu beli pen marker untuk tulis di papan putih. Hanya taip di pesbuk @ blog Sahaja . Pelajar tidak perlu bersusah payah untuk salin nota kerana perlu klik share di pesbuk sahaja. Untuk nampak lebih realistik, kopipes(copy & paste) saja di wall. Haha

8. Guru xperlu semak helaian satu persatu. Bayangkan jika mengajar 7 kelas. Setiap kelas ada 30. Jumlahnya 210. Banyak woihh.. tiap2 mnggu kena semak. Namun sebaliknya jika pelajar post di pesbuk. Guru hanya ‘like’ sahaja di status pesbuk pelajar.

9. Masalah pelajar kurang keyakinan dapat dielakkan. Bg pelajar yg tiada keyakinan untuk respon atau bagi jawapan. Cikgu boleh gunakan pendekatan dengan menelefon pelajar tersebut. tanya jawapan. Disini pelajar akan mendapat sedikit keyakinan menjawab soalan tersebut. konsep 1 hala, guru-seorang pelajar.

10. Tugas khas untuk guru (guru bertugas mingguan) munkin sudah boleh dihapuskan. Sebarang masalah berlaku, pelajar tidak perlu merujuk kepada guru. contohnya pelajar jatuh tangga & kakinya patah. Ok, caranya... keluarkan iPhone, kol ambulans. Settle. x payah menyusahkan guru..

11. Tiada istilah guru tidak masuk mengajar, tiada p&p & sebagainya. Guru yg sibuk dngan kerja luar, seminar atau kursus, hanya update status di pesbuk je.

“Kelas..!”
like •comment • 15 others like this. •

.....“Selamat Pagi Cikguu..!!”
a few seconds ago • Guru sejarah like this • 1

....“Cikgu tengah meeting sekarang, buka Pdf sejarah bab 7. Baca faktor-faktor Presiden FAM perlu letak jawatan. cikgu akan kol kamu secara rawak tanya berkaitan bab ni selepas selesai meeting ”
a few seconds ago 23 others like this.

Kata sapaan guru pun turut berubah. Selepas set induksi...

“Baik pelajar, minggu lepas kita telah belajar tentang Peranan FAM dalam menjatuhkan ranking bola sepak negara kita. Hari ni masuk tajuk baru. Keluarkan iPad, iPhone, i...bla bla..bla dan letak atas meja”

So sebagai kesimpulannya, gua sebagai guru, amat. amat...amat. tidak setuju idea pelajar membawa fon ke kelas. Pe hal bai, gua study u pun pernah kena sound oleh pensyarah sbb kedengaran bateri low. Tu signal bateri low, bukan panggilan atau mesej masuk...













Teeetttttttttt~ Cilok kat FB... 



No comments: