Wednesday, October 17, 2012

Kecewanya...

Saya kecewa sangat hari ni. 

Sangat.

Takpe la, dugaan ni untuk membesarkan jiwa saya. 

Menguatkan iman saya. 

Ya ALLAH, kalau dia yang salah, berilah dia petunjukMu.

Kalau saya yang salah, tunjukkanlah saya jalan yang benar. 

Kalau tempat terbaik untuk saya adalah di sisi suami saya, permudahkan urusan pertukaran saya.

Amin.... 




You! Yes you!!! I need your advice. Really need it!

Apaaaaa????? Potluck lagiiiii?????

Hehehe, yes we had our potluck again for today... 


Jenis orang takde laki nak kepit ni memang tak tau nak buat apa.... So, masak je la.... 


So, menu of the day are:


  1. Nasi goreng
  2. Makaroni kukus
  3. Karamel cake by yours truly
  4. Moist choc cake, recipe by yours truly, the baker is owner oven
  5. Keropok keping goreng
  6. Ikan kering goreng

Sila la menjamu mata.... 


Caramel cake GPM muehehe


Makaroni kukus kaunselor

Nasi goreng Ketua Bidang Sains Math
Gambarajah keropok ada dalam perut saya.

Sekian.

Monday, October 15, 2012

Lagi-lagi potluck!

Muehehe.. sebenarnya dah segan dah nak update entry sebab lately kami macam potluck hari-hari je... Hehe...

Dan menu potluck hari ni adalahhhhh!!!!!



Rojak mamak, pulut lemak dengan serunding dan juga agar-agar santan (takde dalam pic)
Tukang mengidamnya aku! Nasib ada tukang layan nafsu aku. Thank you Ila for de delicious kuah kacang. Aku buat pulut lemak je. Sebab nak habiskan serunding. Tapi kan.... Kuah kacang Ila memang marvelous. Sedap hoihhh! Ni pun aku dah ada niat nak gi mengulang makan rojak mamak for the second round jap lagi. 

Malam tadi punya la sakan masak sampai habis gas. Dah la dah pukul 11 suku time tu. Tapi nasib baik masa tu dah siap masak kuah kacang, pulut lemak, kentang rebus dan nasi himpit. Plannye pagi tu nak goreng cucur sayur, sosej dan tauhu. Tapi gas habis. Lalu zassss! Terus export ke rumah bawah. Nasib baik Kak Roslina sudi gorengkan. Hehe... Tak pasal nyusahkan orang. 

Nanti dah dapat resipi kuah kacang Ila, aku share kat sini.... Sedap hoiihhh! No wonder la aku gemok. Hehe... Asal tersebut di mulut je, mesti dapat makan. Rezeki isteri berjauhan dari suami.... 

Okeh, aku nak zasss ke bilik guru dah ni. Daaa~






Pssstttt: Malam tadi layan movie Snake on A Plane. Di Astro Ria. Tajuk simple takleh blah. Tapi story line..... Perghhhh! Kami yang menonton ni terjerit-terjerit macam nak terkeluar jantung. Well done la encik pengarah filem. Baru worth it dipanggil filem... Takde la macam movie melayu.. Rugi bayar tiket movie. 

Saturday, October 13, 2012

settle!

Alhamdulillah, hari ni dah selesai habiskan sekotak pati ikan haruan plus gamat Polleney. Rasa, tak payah cerita la kan. Sape yang pernah minum je tau... Tapi sebab nak sihatkan hotel baby, aku gigih-gigihkan jugak telan 6 botol comel tu. Botol saje yang comel, rasa tidak secomel botol. Huhu....

Dan hari ini, selesai juga menghabiskan sebuah novel berbumbukan agama. Ikut congakan aku, sejak dah berkerjaya, bersuami pula, tak sampai 5 novel yang aku baca. Sungguh sedih. Tuntutan tanggungjawab yang lebih penting barangkali. Mula-mula mahu memulakan bacaan novel Bukan Yang Pertama karya Salina Ibrahim ni, puas juga aku gagah-gagahkan hati untuk meneruskan bacaan. 

Sukar rasanya mahu tumpukan sepenuh perhatian kepada bacaan. Tapi alhamdulilah, dengan perceritaan bersahaja dan gaya bahasa yang sempurna menurut tatabahasa Melayu, hati rasa tertarik dengan air tangan Salina Ibrahim ini. 

Wah, dan-dan aku berjiwa halus. Ecewaahh! Terpengaruh dengan Salina Ibrahim mungkin. 

Kalau zaman anak dara dulu, solat pun aku tangguh-tangguhkan bila sudah hadap novel. Umi minta tolong sediakan hidangan untuk keluarga pun aku anjak-anjakkan waktu. Jenuh menjerit perkataan "Nanti jap" kepada umi. Nanti jap, nanti jap. Lepas satu bab, satu bab pula aku khatamkan. Sungguh "takde hajat nak hidup" kata seorang pensyarah Fakulti Pengajian Pendidikan semasa minggu orientasi di UPM dulu. 

Tetiba rasa nak menamatkan entry kat sini saje. 

Wassalam. 




Friday, October 12, 2012

Aktiviti cikgu-cikgu perempuan tanpa suami di sisi....


Semalam balik dari sekolah, semua dah kebosanan. So, plan for the cooking session di rumah ibu Qaisara sebab ibu dia je ada oven. Hukhuk.... 

Maka, inilah hasilnya.... 

Kek karamel ehemmm by yours truly
Tapi kek ni indah khabar dari rupa. Hehe... Sebab takde loyang kecik. Maka aku guna je la loyang besar. Dan seperti yang dijangka, puding karamel lebih tebal dari kek. Hehe...  Takpe, nanti next time kita buat guna loyang kecik sket ye. 

Pizza by Mommy Aleesya

Kuih apam by Ida, Ibu Qaisara and Ila

Itu cerita semalam. Dan hari ni ber'potluck' again di bilik guru dengan hidangan nasi putih, budu, kangkung goreng belacan, sambal terung, ikan singgang, ikan masak merah, dannnnnnnn star of the menu, sup pelanduk. Dan sebagai pencuci mulut, my caramel cake yang indah khabar dari rupa tapi sedap tu. Hehe.... 

Cane nak kurus ni??///// 

Thursday, October 11, 2012

Potluck again!

Malam tadi pakat-pakat dengan colleagues untuk buat potluck again. Padahal baru selasa lepas buat potluck makan nasik berlauk macam kat kelantan tu... Nasik putih, sambal, gulai ikan masak kuning kot. Yang letak kacang panjang n timun batang tu... 

So, memandangkan cikgu2 lelaki suka mancing n ikan tongkol ada banyak stok lagi, maka aku offer diri buat nasik dagang. Gulai aku tak reti. Haha! 

So malam tadi, beroperasi nasik daganglah kite... Padahal tak pernah masak pun. Tawakkal je. 

Alhamdulillah, ada la rupa dan bau macam nasik dagang. Rasa tak tahu. Takde orang start makan lagi. 

Gulai ikan tongkol, aku serahkan tugas kat cikgu lelaki bujang. Minggu lepas dia masak, kawan-kawan puji sedap. Aku tak pernah rasa lagi sebab minggu lepas aku takde kat sekolah. 

Makanya inilah hasilnya.... 

Nasik dagang perantau

Sekilo setengah je punnnn.. 


Cheesy wedges untuk memperkayakan kalori

Tuesday, October 9, 2012

Azam!

Walaupun ni baru bulan Oktober, aku dah siap pun karang azam baru. Tak kira la aku dapat tukar ke tak, aku tetap nak laksanakan azam aku tu. Dah namanya guru, kemana tercampak terpilih pun, amanah tetap amanah. Memang sebagai manusai kita selalu leka kalau tak diingatkan berulang kali. Menjaga amanah itu kunci keberkatan. Kannn?

Ok, azam aku adalah... Jeng! Jeng! Jeng!


  1. Menyiapkan complete annual lesson plan
  2. Menyediakan modul KH for form 1, 2 and 3 complete with instrument for PBS for form 1 n 2
  3. Menyiapkan slideshow Power Point for each topic - KHB
  4. Looking for good exercise books

Nampak sket je kannn? Tap bapak banyaknye kerja. Tapi kalau dapat settle dalam waktu cuti sebulan setengah nanti, insyaALLAH, tahun depan dapat melaksanakan tugas dengan lbh sistematik dan berkesan. InsyaALLAH. I wanna be a better teacher. I thought this year is not a good start for my real job world. Kerja sangat tak sistematik. 

Selepas berinduksi dan berkursus PPGB, aku banyak muhasabah diri. Aku bukan guru yang sempurna. Dan aku akan berusaha ke arah itu. Semoga ALLAH permudahkan. I want my students excellent in their own way. Anything dear, as long as you can make it. I'll pray for your success. Always do. InsyaALLAH. 

Semoga azam ini terlaksana. InsyaALLAH. Amin!

Saturday, October 6, 2012

Down memory lane...

Alhamdulillah, dah selamat menghabiskan kursus induksi dan kursus Pembangunan Guru Baharu semalam. Phewwww! Lega tak terkata. 

Dan dalam tak sedar, perjalanan sabtu lepas hingga semalam betul-betul membawa aku kembali menyusuri jalan-jalan kenangan. Ecewahhh.... 

Ahad, 30 September, dari Nilai kami berdua ke Seksyen 7 Shah Alam hanya semata-mata untuk print assignment induksi aku. Hmmm, dah banyak sangat perubahan yang berlaku di kawasan tempat tinggal 1000 kenangan aku dulu ni. 

And surprisingly, aku masih ingat jalan-jalan di situ walaupun dah 2,3 tahun kot meninggalkan kawasan itu. 

Dan kemudiannya pukul 12.30 tengahari, aku dan my roomate bertolak dari Shah Alam ke Kuala Terengganu berdua. Dari perancangan untuk bermalam di rumah ex-housemate masa belajar di UMT dulu, tetiba mendapat arahan untuk bermalam di rumah keluarga angkat masa program rakan muda zaman belajar di UMT. Dah lama sangat tak jumpa mereka. Sering tak berkempatan. Kali terakhir berjumpa saat mereka menghadiri majlis pertunangan kami 25 Disember 2010 dulu. Dan bermalamlah kami di sana. 

Pagi-pagi bertolak dari Kg. Lingai ke Sumai Apartment Hotel. Review tentang hotel ni sangat tak berapa menarik. Maaflah, ini bukan kali pertama aku jejak hotel. Ecewahh! Berdasarkan pengalaman-pengalaman lalu dan pengetahuan roomate aku sebagai ex-student perhotelan, hotel ni failed dari segi front officer services, pilihan makanan dan persediaan bilik seminar. 

Ok, let me show my true colors. Haha! Ok, selepas habis taklimat, kami diminta untuk check in ke bilik masing-masing. Tapi nye, aku termasuk dalam kategori 3 apartments yang belum siap kemas sedangkan masa tu dah pukul 1.30. Jadah apa ntah dia bagi izin guests duduk lagi dalam bilik sampai 2.15 petangan sedangkan waktu checkout mana-mana hotel pun around 12-12.30 pm. Kau dah tau kan JPN dah book untuk kursus. Boleh dia bagi izin the previous guests tu bertapa lagi dalam bilik. Aku agak, guests tu tak pernah masuk hotel kot. Then the officer himself tu pun bongok. Ada hati pulak nak bergaduh dengan customers. Tapi bukan dengan aku la... Tapi dengan roomate aku. Hehe. Aku buat-buat cool je kat situ... Hehe. 

Dan kami masuk ke bilik seminar dengan baju yang dah iron bergantungan kat troli angkut luggage tu dan beg bersidai je luar apartment. Ok, kerusi yang dia sediakan keras. Sedangkan peserta nak duduk lama dalam bilik seminar kan... Kematu bontot bila duduk lama. Mineral water pun tak disediakan.

Part makan paling haru kot. Mentang-mentang Sumai tu dalam Terengganu yang terkenal dengan ikan tongkol, pagi petang siang malam dia dok hidang lauk tu. Pagi2 hidang nasi minyak dengan gulai ikan tongkol, tengahari ikan tongkol masak merah. Malam ikan tongkol kari. Apakahhh??? Yang paling takleh blah lauk dia sosej masak blackpepper. The next day, fishball masak blackpepper. Apakahhh? Ini hotel ke, kantin sekolah rendah? Dan aku tak faham mana datangnya idea perut lembu masak merah! Tu tak cerita lagi serve coffee cuma dengan gula. Miskin sangat ke sampai tak mampu beli creamer? Sangat tak ikhlas tauuu! Aku n roomate yang kuat komplen ni, tak yah cerita la... Tapi rupanya kawan-kawan lain yang pasrah je telan makanan yang mereka hidang tu diam-diam vote 2 out of 10 untuk makanan dalam kertas penilaian. Aku yang vote 3 ni pun slow-slow carik lliquid paper untuk turunkan point voting. Hehe... 

Ok, selesai sudah the show of my true colors. Heheh.. Exam induksi habis pukul 12.30. Then kami ke Pasar Payang untuk temankan my roomate shopping. Kesian betul my roomate dapat tourist guide orang Terengganu yang kena cari jalan ke Pasar Payang dari Batu Buruk tu guna Garmin. Hehe.. Aku rasa kalau orang terengganu tau, harus kepala aku kena siku. Hehe. 

Ok, pukul 4.00 petang kami rush ke Suria Resort Cherating untuk kursus PPGB. Alhamdulillah sempat sampai sebelum pukul 8.00. Dan nasib baik front officer baik-baik sangat sampai tolong bawakan keropok Bukit Tok Beng kami yang 6 plastik tu untuk disimpan dalam freezer. Sejuk ati tau. Kawan aku pun terus puji2. No wonder la Khazanah put the trust on this resort for GEMS program. 

Masuk bilik, terasa kembali ke rumah sendiri. Serius rindu GEMS memories. Malam tu walaupun penat, alhamdulillah hati sangat senang. Dan selesa sebab kerusi dia selesa weii! Duduk lama mana pun, tak sakit bontot. Dan setiap sesi pasti mineral water atas meja berganti baru. Itu la baru namanya customer services yang bagus. 

Malam tu memang tidur lena berselimutkan blanket yang harumnya masih sama dengan 3 tahun dulu... Dan sarapan pagi dengan kopi yang pekat dan sedap. Rasa nak ambek for the 2nd cup. Tapi tak amek pun.. Hehe..  

Hmm, untuk pengisian minda dan rohani, yang tu aku simpan dalam hati je dulu. Hehe.. Malasnya nak balik tioman esok... Huhu...