.:Our Path of Life::.

Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers
Lilypie Angel and Memorial tickers

Tuesday, November 27, 2012

Cemburu Siri 2

Cemburu tengok kawan-kawan hamil. Takpe kan... Sambil doa-doa semoga ALLAH mengurniakan kami rezeki bila tiba waktunya nnati. InsyaALLAH. 

Suka je tengok masing-masing berseri-seri dengan baby bump.

Coursemate masa DPLI. 
Dulu aku suka tengok dia sebab muka dia cantik. Menarik. Hehe... Lembut jeee... 

ex-TMSian
Kuat semangat mommy to be ni... Dok jauh dengan hubby. Hubby di Semenanjung, dia di Sarawak. Dah la nak ke tempat kerja dia tu kena naik van, sampan... Fuuu... Semoga sentiasa dalam rahmat dan lindungan Allah. 

ec-TMSian

Ni lagi sorang mommy kuat semangat. PJJ jugak dengan suami ni. Tapi tak nampak pulak baby bump nye.. Hehe.. Tapi tetap berseri. 

Rakan lain yang pregnant, Wani, Kak Kema, Kak Suri, Dilah, Yunie.... 

Paling suka tengok seri mommy to be is....

Omeeeyyyy
Katanya baby boy. Sebab tu mommy berseri-seri... Eiii, cemburu. 

Ibu - Qisya - Ayah
Foto kenangan semasa bersama arwah Qisya. Ibu tak tahu pun lagi Qisya ada dalam perut ibu.... Terima kasih sebab pernah hadir dalam hidup ibu dan ayah. 

Semoga berpeluang melalui detik ini lagi. Soon... InsyaALLAH soon. 




*   *   *   *

Dah terlalu banyak nikmat ALLAH kurniakan. Semoga aku kuatkan sabar dan iman dalam diri kerana ujian ini hanya peringatan dari ALLAH untuk sentiasa dekat dengan-Nya.

Inilah ujian yang sesuai dengan kesanggupanku. Keupayaanku. 
Saat mendapat perkhabaran anak sahabatku meninggal dalam perut ibunya semasa tarikh bersalin tinggal 2 minggu, jauh di sudut hati aku bersyukur. 
Kerana tidak diuji dengan ujian seberat itu. 
Alhamdulillah, ALLAH. 
Buat sahabatku, imanmu pasti lebih kuat dariku. 
Begitu juga semangat dan jiwamu. 
Anakmu menunggumu di syurga. 
Berbahagialah.... 

Cemburu

Ye, cemburu tengok isteri-isteri orang lain dapat masak-masak untuk suami. Tapi rumah kami takde stove. Redha je la hidangkan garden salad and sardine sandwich untuk suami. Kalau nak having heavy meal, terpaksa keluar makan di kedai. Sungguh cemburu... 

InsyaALLAH, hujung minggu ni balik kampung ambil kelengkapan rumah hadiah dari kenalan semasa wedding. Nak beli baru, sayang. Sebab semua dah ada. 

Aisyh, gian nak masak. 

Malam nanti nak berTwilight dengan suami. Eiii, tak sabar. 

Tapi alhamdulillah...Banyak nikmat yang ALLAH kurniakan... Terima kasih ALLAH... 

Sunday, November 25, 2012

Home sweet home

Alhamdulillah, semalam dah selamat masuk ke rumah sendiri. Penat kena bersihkan rumah, basuh bilik air, mop lantai. Penat tapi gembira. 

Akhirnya we have a place that can be called OUR HOME. Our sweet home dear... 

Alhamdulillah rumah ni dah dilengkapi dengan set bilik tidur di dua bilik, tv, peti ais, sofa, meja makan dan langsir. Alhamdulillah. 

Malam tadi penat sangat. Aku ni jenis perut manja. Buat kerja lebih sikit, urat perut mula rasa ngilu. Harap-harap hotel baby dah sempurna. Jangan goyah-goyah lagi. Goyah hati mommy tau! 

Malam tadi pun tido dekat pukul 2 sebab Mr. Polaris excited masuk rumah sendiri kot. Tu yang pulun bersihkan rumah macam takde esok dah. Aku yang penat tengok dia tak berenti buat kerja. Bini dok goyang kaki depan tv minum milo panas sambil online. Bertuah! 

I love our home. Thanks sayang for providing this for us. And thanks ALLAH for making everything easy for us. Alhamdulillah.   

Thursday, November 22, 2012

Rumahtangga

Hmm, insyaALLAH esok kami bakal masuk ke rumah sendiri... Walaupun sewa, syukur alhamdulillah dapat juga merasa mempunyai rumah dan tangga sendiri. InsyaALLAH nanti dah sah jawatan, kena cepat-cepat beli rumah sendiri. 

Its an undescribable feeling.... 

Saturday, November 17, 2012

Sesekali begitu, best jugak...

Khamis hari tu, cuti 1 Muharram kan? Tapinye Mr. Polaris tak dapat cuti. Kerja pulak 7am-7pm. Sentap kejap aku dengar. Tapi nak buat cane kan. Dah kerja. Dia kena cover kerja pekerja india yang bercuti straight seminggu. 

Oleh sebab aku ni masih lagi menumpang kasih di rumah bujang dia, dan kawan-kawan dia pulak bercuti, terus di eksport nye aku ke rumah mak saudara belah mama di Saujana Impian. Kebetulan abah, mama dan adik-adik datang bercuti ke sini seminggu. 

Merasa la tidur peluk Aleya malam tu. Pagi-pagi 1 Muharram tu key in  kan data PBS. Ada 2 kelas lagi belum siap key in. Guna broadband. Perghhh, bercinta nak save data. Asyik la kena tendang keluar sistem. Sekali pak lang suruh guna unifi dia. Phewww, lajuuuu. Kejap je siap key in. Terus save result in pdf format. Settle. 

Lepas breakfast, mama ajak jalan-jalan ke Putrajaya. Boleh la... Mula-mula pergi kat tasik tu. Mama plan nak naik cruise. Tapi tengook kat tasik, "Ehh itu je ke cruise nye?" Mama pun terkejut. Itu bukan cruise, itu sampan! Muehehe... 

Tapi pergi jugak cari kaunter. Tengok bayaran, RM 30 for adult if guna mykad. 

Aku terus cakap, tak yah la mama. RM 30 tu kalau naik Bluewater, cukup dua jam dah sampai Tioman. Haha! Membazir je takat nak pusing-pusing dalam tasik. 



Lepas tu pergi Wetland. Bila dah sampai..... 

Wetland
Aiiii, ini je Wetland nye? Untuk aktiviti kayak, mancing. Alaaaa.... Nama kemain lagiiiii.... 

Ok, then next destination is Alamanda for lunch. Tapi sesekali adik-adik datang kakak pun belanja la tshirt sorang selai. Kat Reject Shop je pun. Tapinya RS is having the year end sales. Giler kejap aku tengok baju murah-murah. Tapi rembat selai je pun sebab tak mintak izin dengan Mr. Polaris pun. 

Ok, dah settle semua. Zasss, gi carik nasik. Lapoooo.... Sejak cuti, hari tu la pertama kalinya aku rasa berpeluh dan lapar. Sebab kat rumah Mr. Polaris ni, aku jadi beruang kutub. Pagi-pagi bangun minum Milo yang dia buatkan. Pastu terperap je dalam bilik hadap lappy. Pastu pukul 12.30 dia bawak balik nasik. Settle nasik, aku tido. Pukul 3.30 petang dia balik, bawak gi jalan-jalan. Makan lagi. Pastu balik rumah rehat, tido. Acane tak gemok.. Hehe. 

Me and Mama
Aku upload gambar n dalam FB, terus kawan-kawan cakap muka aku n mama sama. Sama ke?? Pandai abah pilih. Aku tengok muka mama memang ada iras dengan atok belah arwah umi. Pastu ada pulak sepupu yang komen kata mama ada iras arwah umi. Sebab tu abah terpikat kot. Dah jodoh..... 

Hmmm, rindu umi. Al- fatihah... 

Dulu aku janji lepas kerja nak bawak family pergi bercuti di Cameron Highland. Tiba-tiba mama cakap mama dah plan nak ajak kami sekeluarga bercuti di Cameron Highland cuti hari Krismas nanti. Terus la aku bersetuju. Tapi mesti sedih sebab umi tak ada bersama.... 

Kesimpulannya, untuk nampak relevan dengan tajuk, maka aku simpulkan sesekali dapat bersama keluarga tanpa perlu fikir nak drive, nak spend money best jugak. Rasa bujang kembali. Hehe.... 

Ehh, btw semalam dah jumpa rumah sewa. InsyaALLAH minggu depan kami masuk. Weee, tak sabar nak duduk rumah sendiri... 

Wednesday, November 14, 2012

Not so family gathering

Actually, awal minggu lepas abah, mama dan adik-adik datang sini. Bukan la datang ke Nilai, tapi mama plan untuk bercuti di rumah adik-beradik mama di Bangi. Mula-mula sampai sini, mereka menginap di Palace of the Golden Horses. 3D 2N. Mama ajak join, tapinye Mr. Polaris kerja je manjang. Time public holiday pun terpaksa kerja sebab ramai Indian ambil cuti lump sum seminggu. Wajib la yang Malay ni kerja. Sekarang family stay kat rumah adik mama kat Salak Tinggi pulak. Merasa adik-adik aku bercuti sakan time cuti. Time arwah umi ada dulu, takdenya kami merasa bercuti. Maklum la abah kan GB. GB kerja ikut office hour. Abah pulak workaholic. Jarang sangat nak guna cuti dia. Kalau boleh pass pass cuti, dah lama aku mintak transfer cuti dia kat aku. Senang la I nak jumpa laki. Hehe. Ni kiranya adik-adik tumpang tuah mama la. Mama pulak kaki jalan. Untung la adik-adik... Hehe. 

Sudahnya aku terbongkang je dok rumah. Boring yang amat. Tapi malas nak buat kerja. Boleee? Hehe... 

Kemain lagi hari tu masa nak keluar pulau, 1 luggage aku isi bahan untuk buat modul KH and BI form 1. Punya la seksa nak angkat turun naik feri. Bapak beratnya. Sudahnya, bukak pun tidak. 

Oleh kerana aku rasa bersalah tak dapat join mereka bersuka ria, maka aku booked tiket Sky Fall. Tengok ramai-ramai best jugak. There were 8 of us then. 

Lepas tu tak tau dah nak plan apa lagi aktiviti bersama-sama. Mama kemain lagi plan itu ini. Pergi KLCC, round Putrajaya, swimming dekat pool. Semua tak dapat anakanda join sebab suami anakanda bajet workaholic. Hehe. 

Tapinye malam tadi, lepas Mr. Polaris balik kerja pukul 7 pm, terus bersiap-siap nak join family ke Senawang. Pay a visit ke rumah sepupu arwah umi. Last-lastnya baru tahu, rupanya kami duduk sebaris dengan sedara kat Taman Semarak ni. Pi mai, pi mai, tang tu jugak rupanya. Hehe. Kecik nau dunianya. Rupanya colleague Mr. Polaris jugak. Siap pinjam tangga segala. Sedara bau-bau bacang rupanya. 

Dan aku kat rumah yang tak tau buat apa ni, kemain bajet boleh berjimat cermat bila jarang keluar rumah. Sekali aku addicted dengan online shopping pulak. Dah 5 barang dah aku beli. Yang last ni dah kena warning. Muehehe. Orite, orite... tak online shopping dah untuk bulan ni... Huhu..

This weekend family nak balik. Tak tahu nak plan apa lagi aktiviti bersama. Minggu depan meeting PBS di Muadzam Shah pulak. Dan kami dalam proses cari rumah sewa. Kalau dah ada rumah, boleh la ajak adik-adik tido umah kami pulak. Bestnya berangan. Huhu... 

Friday, November 9, 2012

Hari terakhir...

Alhamdulillah, checklist yang pihak pentadbir bagi untuk selesaikan semua kerja sebelum cuti akhir tahun bermula dah selesai.. Semalam dah hantar dah kepada pihak pentadbir. 

Lega sikit rasa nak balik bercuti. 

Tapinya, data PBS belum siap key in lagi. Baru sempat masukkan sorang pelajar. Lepas tu dah tak boleh save. Tup tup dah keluar dari sistem. Tak kuasa la aku nak key in lagi. Tunggu cuti nanti la. 

Dan hari ni baru siap kemas library dan susun buku baru ke rak buku. Buku lama, tahun depan la kita buat proses teknik. Lega rasanya tahun depan PSS dah boleh start beroperasi. 

Awwww! Dah hari Jumaat dah ye. Malam nanti dah dapat jumpa suami. Missed him so much. 


Thursday, November 8, 2012

Qisya Nur Izri dalam kenangan...

Semalam came across a blog. Tulisannya tentang pemergian arwah anaknya yang telah pergi menghadap Ilahi sebelum sempat ditatap wajahnya oleh ibu dan ayahnya. Dalam kata lain, ibunya mengalami keguguran saat mengandungkannya. 

Dan dia memetik kata-kata seorang ustaz bahawasanya sunat memberi nama untuk anak walaupun tak sempat dilahirkan. 

Lalu aku cuba mencari dalam Google. 

Dan hasilnya, merujuk kepada tulisan Ustaz Haji Hishamuddin dalam blognya


Allahuakbar, menangis aku baca. Rupanya, walaupun ibu cuma sempat merasa baby berada dalam rahim ibu  lebih kurang cuma 8 minggu, dan baby belum ada denyut nadi, rupanya ibu dan ayah tetap dapat jumpa baby di syurga kelak. InsyaALLAH. 

Selama ni, kami langsung tidak menyedekahkan al-fatihah juga bacaan al-Quran untuk baby. Maafkan ibu dan ayah yang tidak tahu ini. Dan kami langsung tak terfikir untuk menamakan baby. 

Hari ni, genap 6 bulan, 3 hari baby meninggalkan rahim ibu. 

Al-fatihah, anak ibu dan ayah. Kami sayang Qisya. Tunggu ibu dan ayah di syurga. Doakan kami tabah. Doakan supaya cepat Qisya dapat adik-adik ye. 

Qisya Nur Izri binti Mohd Nazri. Hidup dalam keadaan baik. Cahaya ibu dan ayah. 

Sunday, November 4, 2012

Kuat!

Malam tadi, keputusan permohonan tukar keluar. Da keputusan untuk aku adalah;

Maha Suci ALLAH, permohonan aku TIDAK DILULUSKAN. 

Cuba zikir-zikir dalam hati, ada hikmahnya keputusan yang ALLAH kurniakan ini. 

Mula-mula suami telefon bagitahu keputusan, aku sangat tenang. Tak sedih langsung. Dia pulak yang membebel-bebel marahkan pengetua yang tak menyokong permohonan aku. Aku pulak yang pujuk-pujuk dia supaya bertenang. 

Sekalinya Kak Long sms, "Sabar la, Kak Long pun terkilan jugak. Banyakkan istighfar. Macam umi.... "

Terus merambu ramba air mata. Dah la malam tadi aku sorang-sorang kat rumah. Menangis sorang-sorang kenangkan nasib diri. Rindu umi pulak tu. Rindu sangat nak mengadu dekat umi. Kalau dulu, masa umi ada.... gaduh dengan Mr. Polaris zaman bercinta cintun dulu pun mengadu dekat umi. In fact, aku boleh habiskan kredit telefon RM10 hanya untuk call umi. She is my mom, and my bestfriend. Sorry, tak sanggup nak guna was. Sebab dunia akhirat, umi la umi aku. Dan mama juga. 

Pesan-pesan pada diri, ALLAH bagi dugaan sesuai dengan kemampuan aku. Sebagai mana aku kuat menghadapi saat pemergian umi seorang diri, kuat juga diri ini menanggung pengalaman keguguran dan sakit akibat radang rahim seorang diri di sini tanpa suami di sisi. ALLAH ada, ALLAH uji aku kerana sayang aku. Alhamdulillah. Semoga nanti kuat juga diri ini mengandungkan anak-anak dan menjaga mereka seorang diri di sini. Kiranya ALLAH lebih tahu aku tidak sekuat itu untuk mengandung dan menjaga anak-anak seorang diri, insyaALLAH nanti aku akan melalui detik itu bersama suami di sisi. InsyaALLAH, ketetapan ALLAH adalah yang terbaik. 

Ya, aku anak umi. Umi pun bertabah hati merasai sakit perit menanggung kanser dalam dada, anak umi juga pastinya kuat seperti umi. Kecik sangat dugaan untuk aku berbanding umi. Umi gemar menghela nafas beriring dengan kalimah Astaghfirullahalazim saat berteleku di sejadah usai solat setelah menerima perkhabaran ada ujian ALLAH yang sedang bertunas dalam diri. Saluran susu yang berkhidmat untuk 8 anak-anaknya. Besar jasa umi. Sebab itulah mudahnya umi menghembuskan nafas terakhir. Subhanallah. 

ALLAH lebih tahu, aku tak mampu menguruskan Pentaksiran Berasaskan Sekolah yang baru bermula tahun ini untuk pelajar yang ramai di luar sana. Maka ALLAH ingin aku asah kemahiran beralatkan pelajar seramai 50 orang ini dulu. Dah mahir di sini, insyaALLAH ada rezekinya nanti aku berkongsi dengan bakal anak didik di luar sana. Subhanallah. 

ALLAH lebih tahu, pasukan kadet polis sekolah ini masih memerlukan aku dan Ida untuk memantapkan kemahiran kawad anak-anak pulau ini. Mereka ada bakat. Aku dan Ida nampak bakat mereka. Dan ALLAH tak mahu mereka yang bakal menjadi penasihat kadet ini nanti mensia-siakan bakat mereka. Subhanallah. 

ALLAH lebih tahu, perpustakaan sekolah ini akan lebih baik di bawah pengurusan aku. Bakal memberi sumbangan yang besar untuk anak-anak didik. Bakal memberi ruang yang lebih selesa untuk mereka belajar kerana rumah mereka bukanlah tempat belajar yang kondusif. 

Dan ALLAH akan perkenankan semua doa-doa kami bila sampai masanya nanti. InsyaALLAH. 

Tapi dengar suara suami terbatuk-batuk, menghembus-hembus hingus di hidung, mengadu sakit kepala lantran demam yang dah seminggu tak kebah-kebah, hati isteri mana yang tak terusik. ALLAH, jagakan dia untukku..... Amin. Amin. Amin. 

Thursday, November 1, 2012

Lamanyeeeeeee....

Phewwww! Lama betul tak update entry. Makin nak habis sekolah ni, makin banyak pulak kerjanya.... 

Dengan PBS nye.... 

Dengan persiapan persembahan students untuk hari guru la....

Dengan menyempurnakan perpustakaan la....

Dengan hati cuak menunggu result eGTukar yang bakal diumumkan esok lusa ni la....




Tapi dalam cuak-cuak tu, gigih jugak la aku trying something new for my students. Dah nasib jadi guru kelas, makanya aku telah men'decide supaya my students membuat persembahan choral speaking. Khelasss kauuu! Padahal cikgu sendiri sehayat hidupnya tak pernah join choral speaking. Haha! Tapi belasah je la labuuuu... Sama-sama belajar dengan students yang tak pernah kenal choral speaking jugak. 


Tapi rasa bangga juga tengok mereka semangat. Pronunciation ok. Even kena tengok text sebab text panjang sangat and masa tinggal lagi 2, 3 hari. Bolehlah tunjukkan kat orang tua tu yang students pulau dan cikgu baru pun BOLEH la.... Tetttt~ Ehhh, terasa riak pulak di sitewwww!!! Not nice, not nice.... 


Oleh kerana cikgu dah lebih dari setengah abad, maka tanpa segan silu aku masukkan part-part lagu veteran dalam choral speaking. Terasa kembali ke zaman sekolah bila dengan dorang nyanyi rangkap-rangkap lagu lama tu dengan baik. Walaupuuuunnnnn. 

'Kumpulan Vit C cikguuu??? Ada jugak ke nama kumpulan camtu....'

' Sape nyanyi lagu Season in the sun tu cikgu? Westlifeeee?????' 

Baiklah, i admit that i am veteran. 

Lagu pertama; I love you - Barney n Friends

I love you, you love me,
We are best friend like friend should be
With a great big hug and a kiss from me to you
Wont you say you lave me toooooo.....

Lagu kedua; Season in the Sun - Westlife

We had joy we had fun
We had season in the sun
But the hill that we climbed
Were just the season out of time....

Last song; Graduation - Vitamin C

As we go on, we remember
All the time we had together
And as our lives change from whatever
We will still be friends forever.... 


PBS pun dah nearly complete. Tinggal lagi nak lengkapkan evidence yang rongak--rongak sikit tu. Then tinggal nak key in data je la. Tu aku tak masuk lagi tengok kesihatan sistem online tu cane. Harap tak hazab mana la.... InsyaALLAH. 

Apapun semoga ALLAH kurniakan yang terbaik untuk kami. InsyaALLAH. Amin...