Sunday, December 30, 2012

AMANAH 2013

1) Guru Perpustakaan & Media
2) Guru kelas 3 Wibawa
3) Guru Panitia Bahasa Inggeris
4) Pembantu Warden
5) Guru 3K
6) Guru Penasihat Puteri Islam
7) Setiausaha Kelab Staff Sekolah
8) Guru Penasihat Kelab Pencinta Alam
9) Guru Penasihat Kelab Bola Jaring
10) Guru Penasihat Rumah Hijau

Alhamdulillah, peluang memperkayakan pengalaman dan pengetahuan. 



HELLO 2013! I AM NOT GOING TO ASK YOU TO BE NICE, 
BUT I'LL MAKE YOU AWESOME! InsyaALLAH.




Selain dari itu, saya juga AUTHORIZED DEALER OF PREMIUM BEAUTIFUL, LACTOLITE, MAHARANI, BIOZONE FOOD PURIFIER AND ETC. 

Do contact me for further info. I'll recommend the best way of payment scheme based on your budget too! 

Friday, December 28, 2012

Pusaka untuk suami

Suami ada senaraikan menu yang aku perlu masak dan simpan dalam fridge hari tu. Tapi macam bertambah pulak senarainya dari hari tu. Hehe... Pagi esok dah nak berangkat ke pulau. Dah la naik flight suami tak hantar kat airport. Tapi ok la, tak de la aku nangis tak berlagu sangat bila nak tinggalkan dia, kan... 

1. Nasi goreng DONE!
2. Mi goreng DONE!
3. Sambal bilis DONE!
4. Sup bebola daging 
5. Sagu dan kuah kastad
6. Sambal tempoyak daun kunyit
7. Air lada

Sempat la tu kan masak malam ni. 

Ok, sape yang berminat untuk mendapatkan Premium Beautiful dengan aku, offer masih lagi dibuka. Rugi sape yang tak rebut peluang ni. Ada free gift that you gonna love it and discount price
SMS, PM, whatsapp me at 013 9943935! 

Thursday, December 27, 2012

Hello 2013!

Assalamualaikum. Lamanya tak update blog. Banyak cerita nak share. Tapi masa membatasi segalanya. 

Sedar tak sedar, cuti sekolah berbaki cuma 5 hari lagi. Dan Sabtu ni aku harus meninggalkan suami dan rumah kami untuk berbakti untuk anak bangsa, ecewahhh! Pasrah la tu kononnya... Tapi kerana "Saya yang menjalankan tugas", maka redha adalah langkah terbaik untuk diambil. 

So, hari ni dan esok, aku harus siapkan kemas rumah, susun baju suami elok-elok, masakkan readymade meal untuk suami. Haisy, peritnya dalam hati bila renung muka suami. Dah jadi benda biasa bila kami bergurau bergelak ketawa, dan aku terdiam dan menangis. Suami isteri yang berjauhan je tahu apa yang kami rasa. 

Suami dah siap-siap beli barang untuk aku masakkan 

1. Sambal tempoyak daun kunyit
2. Sambal bilis
3. Nasi goreng
4. Mi goreng
5. Kuetiaw goreng.

Then aku akan pack kan siap-siap, susun dalam fridge. Nanti pandai la dia panaskan bila nak makan. Tu je yang terdaya untuk aku buat. Alhamdulillah kerana mendapat suami yang memahami. 

Sabtu ni aku akan kembali ke pulau dengan menaiki penerbangan Berjaya Air. Dan rasanya aku harus berjimat banyak untuk pergi dan balik dengan flight untuk 2,3 bulan lagi. 

Nasib baik bonus dari bisnes Premium Beautiful ada untuk tampung perbelanjaan kami yang akan datang. 

Hari tu kami balik kampung. Pagi Jumaat bertolak balik untuk hantar adik-adik. Dan pagi Isnin kembali semula ke Labu. Merasa la menggigil mandi di musim tengkujuh di kampung. Paling best bila dapat bergulung dalam selimut selepas sembahyang subuh. Bertuah punya menantu kan. Bangun pukul 9.30 pagi, mertua ajak breakfast. Siap temankan lagi. Dulu, baru-baru kahwen, gigih aku bertunggu tangga di dapur siapkan bahan untuk mertua masak sarapan. Hehe... 

Tapi canenya nak bangun kalau suami tak izinkan. Kan? Haha! 

Dan paling manis bila malam terakhir di kampung kami kena tinggalkan kereta di atas jalan raya kerana rumah mertua dah ditenggelami air separas lutut. Merasa la perjalan berdua dengan suami malam-malam buta mengharung air banjir dan hujan ke rumah mertua. Bestnya... Dah lama tak main banjir. Rasanya tak pernah pun sebab rumah aku jenis yang tak pernah banjir bila musim tengkujuh. 

Sebenarnya selain dari hantar adik-adik ke kampung, kami pulang hari tu untuk menghadiri majlis perkahwinan sepupuku. Selesai sudah majlis perkahwinan batch 1986 dalam keluarga kami yang dimulai oleh aku pada 14 Mac 2012, uncle paling bongsu belah umi pada 31 Mei 2012 dan sepupuku Huda pada 21 Disember 2012. Tak sangka takdir menentukan kami dilahirkan pada tahun yang sama dan juga berkahwin pada tahun yang sama. Alhamdulillah. 

Mr. & Mrs. Polaris ~ 14 Mac 2012
Ayah Su & Che Su ~ 31 Mei 2012


Huda & Rizal ~ 21 Disember 2012

Jeles sangat tengok wedding ayah su and Huda yang awesome tu. Sebab wedding aku simple je. Bajet ciput. Hehe... Tapinya memang cemburu tengok baju sanding mereka gojes-gojes, pelamin cantik... Wuwu! Tapi takpe, yang penting dah selamat menjadi halal kepada kesayangan masing-masing. Tu yang paling utama, kan... 


Dan paling mahal.....


We are awesome! Hehe.... 
Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah... 

Dan kini aku sedang pujuk-pujuk hati untuk bersedia kembali ke tempat kerja. Tutup buku lama, dan buka buku baru. Semoga ALLAH permudahkan segalanya untuk kami dan rumahtangga kami. Semoga di first staff meeting nanti aku bakal mendapat sesuatu yang dalam kemampuanku. Amin. 


HELLO 2013
I WILL NOT ASK FOR YOU TO BE NICE
BUT I WILL MAKE YOU AWESOME!

Tuesday, December 18, 2012

Laksa Penang in de house!

Setelah hampir sebulan mendiami rumahku syurgaku ni, baru hari ni berkesempatan masak-masak dan jemput kawan ke rumah. Housewarming katernyeee.... Hehe.. 

So sebab ni kali kedua buat laksa penang, aku nak kena taip resipi sebab takut lupa. Resepi pun aku cilok dari dapur Cik Mat Gebu... Tapi ada la ubah sikit-sikit ikut kesesuaian rasa. 

So, kita letak resipi kuah je la kan... Takkan nak rebus laksa kering pun pakai resepi. Ye dok? Hehe... 

RESIPI KUAH LAKSA PENANG. 

2 ekor ikan kembung rebus
1 tin sardin Ayam Brand tin sederhana
1 bij bawang besar merah
2 inci lengkuas
2 inci belacan
2 sudu cili giling
1 sudu setengah pes asam jawa Adabi
3 keping asam 
Segenggam daun kesum
2 batang bunga kantan
Garam gula secukup rasa
Secawan nenas di dadu

1. Blender bawang, lengkuas, dan belacan hingga halus. Masukkan ke dalam periuk berisi air. Dalam 2 liter kot. Aku masak main campak2, agak2 je. 
2. Masukkan cili giling, asam pes asam jawa. Gunakan api perlahan. 
3. Blender isi ikan kembung bersama isi sardin dan juga kuahnya. Juga masukkan secawan air semasa mengisar. Kisar ikut citarasa nak halus ke, nak manja2 je. 
4. Curah ke dalam periuk. 
5. Masukkan daun kesum dan bunga kantan. Sebatang bunga kantan aku belah 4, sebatang lagi aku hiris-hiris. (Erkkk, se'batang' bunga kantan kahh??? Atau se'kuntum'?)
6. Masukkan nenas yang di dadu. 
7. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Biar mereneh selama 40 minit dengan api perlahan. 

Hidang bersama daun salad, telur rebus, nenas dadu, timun batang. 
Kalau suka boleh tambah hirisan cili padi dan limau kasturi. 



Mr. Polaris balik kerja tadi lewat sejam. Lepas hulur air, aku tanya nak laksa tak?

"Boleh makan dulu ke? Takyah tunggu Amir? Lapar giler nihhh?"

Ok, bigboss rasa dulu. 

"Acaner Yang? Lulus?"

"Lulus." Terus lubang hidung kembang setaman. Hakhakhak!

Ok, aku pun dah rasa dulu sebelum Mr. Polaris balik tadi. Aku suka resipi CMG ni. Sedap. Terasa manis air nenas tu turun dalam kuah. Sedapnyeee... Jap lagi lepas solat Isyak rasa nak mengulang makan la.. Hehe.. 

Tadi Ida, rumet aku di Tioman datang bersama suami dia Amir. Wahh, dah terasa-rasa aura kecikguan lepas jumpa colleague. Hehe... Tapinya takmo la balik Tioman. Beratttt sangat hati. Tapi kerana "Saya yang menjalankan tugas" maka aku redha je la... 

Dorang datang aku hidang tu je. Air pulak aku buatkan air soda rebina. Sebabnya dorang berdua tak reti minum panas. Hikhikhik! 

Dan ini la kali pertama aku sedekahkan masakan aku untuk jiran. Sebabnya hari tu suami dia yang tolong suami aku carik rumah ni. Dorang berdua rakan sekerja. Harap-harap menepati la citarasa orang nogori. 

Nahhh, bahan bukti!
House warming


Untuk jiran
Sebenarnya kannn.... ni aku bagi kat jiran depan rumah je. Sebelah kanan rumah aku suami isteri Indon, belah kiri family Indian. Aku tak reti la nak bagi-bagi makanan kat orang yang tak sama fahaman dengan kita ni. Kannn... Lagipun makanan kot. Ramai yang berhati-hati dengan makanan. So aku playsafe dengan tak bagi pun dekat dorang tadi. Huhu.. Tak pe ke ehhh??? 

Takpe, nanti aku beli oven, beli handmixer, aku bagi kek je la kat dorang kan????

Lagi satu kannnn... gaji bulan Disember dah masuk. Sekali dengan bonus hujung tahun. Kawan kata separuh dari basic salary. Aku pulak hari tu, 9 Disember baru masuk bonus Hai-O rm3k lebih. Berpinau tengok baki dalam akaun. Maklum la tak pernah pegang duit sebanyak itu. Hikhik! Kesiannnn.... Tapi tetap alhamdulillah... 

Tapi yang banyak tu kena buat savings la. Bulan 1 sampai Mac taun depan musim monsun. Jeti Tanjung Gemok tutup. Cuma jeti Mersing yang beroperasi. Kami pulak dah duduk Labu. Jauh nyeeee suamiku nak kena drive. Kalau dulu about 4-5 hours jugak bergantung kepada trafik. Tapi niiii... Alahai, nak nangis rasa. 

Maka, kena la savings untuk tampung kos flight ticket. Dari KL-Tioman, return tickets Berjaya Air, RM 354. Biasanya kami jumpa dua kali sebulan. Ce darab. Menangis tengok jumlah. Hukhukhuk! Banjir lagi~ 

Tapi samanya kalau drive. Tol lagi, tiket feri, minyak, hotel, makan, minum, penat, mabuk laut... Sama je jumlahnya. Cuma nampak macam hidden cost sebab kita bayar sikit-sikit.

Takpe la, kalau ini yang tersurat untuk kami, kalau ini yang terbaik untuk kami, semoga ALLAH permudahkan segalanya untuk kami. Amin. 

Tastier Spaghetti Olio with Tupperware Turbo Chopper

Dah lama tak post tentang masak-masak kat blog. Bukan tak masak, hari-hari masak, tapi ntah la takde mood nak share. Lagi pulak hati tengah syahdu mengenangkan cuti sekolah makin dah nak habis. Asal borak-borak dengan suami sebelum tidur mesti nak nangis-nangis. Sedih weh. Dah sebulan duduk bersama dalam rumah sendiri pulak tu. Lagi la..... 

Pagi ni niatnya nak masak Laksa Penang. Dah jemu makan nasik. Walaupun semalam masak sup daging, telur dadar dengan sambal tempoyak masak Mr. Polaris makan bertambah-tambah, tetap rasa nak ubah selera makan laksa pulak hari ni. Sebabnya kesian tengok daun kesum balance masak asam pedas hari tu dalam peti. Esok lusa dah nak balik kampung. 

So sebelum tidur dah rendam laksa kering tu. Dan pagi ni rebus laksa dan ikan. Tapi tengok spaghetti rasa nak makan spaghetti olio pulak dah. Lagi-lagia da sosej ayamas tu. Lagi la kecur liur. 

So, kelentung-kelentang projek spageti kat dapur pagi-pagi. 


Spaghetti Olio
Bila rasa, ehhhhh! Sedapnyeeee! Kenapa ye macam terlebih sedap pulak kali ni???? Oooooo, sebab aku guna Tupperware Turbo Chopper untuk kisarkan bawang putih dan cili padi. Senang sangat kerja kat dapur.   Rasa bawang putih tu lagi keluar. Perghhh, sedap hoiii... 

Memula beli chopper tu aku agak ragu2 jugak la dengan kebolehan chopper tu di dapur. Tapi, lepas guna, sikit pun aku tak menyesal guna. Tapi antara lesung batu, blander kering, blender basah dan chopper, aku rasa aku suka semua la... Hehe... Untuk kegunaan yang berbeza. 

Kalau lesung batu, aku perlu untuk tumbuk2 manja bawang putih dan halia untuk perap ayam ke. Untuk masak ke. Begitu juga untuk pecah-pecahkan serai. 

Kalau takde lesung batu, pakai blender kering pun best jugak sebab tekstur hasil tu nanti lebih kurang sama dengan bila kita guna lesung. Kalau nak tumis pape, senang sebab bahan tumisan tak berair. Cepat garing. 

Kalau blender basah pulak sesuai untuk blend bahan-bahan nak buat masakan berkuah sebab bahan-bahan tu mengandungi kuantiti air yang banyak. Kalau nak menumis aku kurang suka sebab bahan tumisan lambat kering. 

Kalau Turbo Chopper ni, sesuai untuk buat salsa, chop bawang putih untuk spaghetti sebab tekstur dia tak berair dan kering. Cuma dihancurkan. Aku suka la masak spaghetti guna Turbo Chopper ni. Memang senang sangat. Campak 5 biji bawang putih dan 2 ulas cili padi dalam chopper. Chop sampai hancur. Then tumis.  Dah perang campak spaghetti. Kacau rata dan masukkan garam dan gula to taste. Kemudian masukkan a dash of Italian Herbs dan blackpepper tumbuk kasar. Masukkan juga sosej yang dah digoreng. Kemudian, masukkan 1 sachet chilli flakes Dominos Pizza. Siap! Sedap!!!!


Cehhh, bagi petua macam dah 50 tahun berkecimpung dalam dunia masakan. Phuiii! Hehehe... 

Okeh, semalam ter'reveal' rahsia menambat perut suami lagi. Hehe.. Sebelum ni setahu aku dia suka masakan berkuah air, kurang suka kuah lemak. So macam singgang, sup sayur, sup daging and asam pedas tu dia suka sangat la tu...  

Tapi semalam aku masak sup daging, dan telur dadar. Then goreng ikan. Tetiba rasa tak lengkap pulak tak de sambal pedas-pedas. So, aku sms dia suruh beli santan pekat dan daun kunyit. 

Dia sampai je terus aku suruh ambil serai kat belakang rumah. Then dia pergi mandi dan solat. 

Aku kat dapur bubuh santan pekat secawan dalam kuali. Masukkan sebiji bawang besar dimayang. Masukkan serai yang diketuk dalam 2 batang gitu. Pastu bubuh tempoyak 4 sudu besar kot. Serbuk kunyit sikit. Letak asam sekeping, setengah cawan ikan bilis yang dah dibersihkan. Daun kunyit 3 helai dimayang halus, campak sekali dalam tu. Then add salt and sugar to taste. Ehh, lupa aku chop 4 biji cili padi dalam Turbo Chopper tu dan masukkan dalam kuali. Kacau rata. Then tutup api. 

Tapi kalau ada pucuk ubi kayu dan petai ni lagi terangkat nihhh! Sure aku tak pandang lauk lain dah. Hehehe. 

Then Mr Polaris siap solat, datang gosok-gosok perut. "Lapar giler nihhh."

Ok, nah. 

Bertambah-tambah makan nasik. Wee! Happynya.. Tak sabar nak tengok dia gemuk. Hehe. 

Rupanya dia hantu tempoyak. Sama la kiteee.. Hehe... 

P/S: Sape yang berminat dengan Tupperware Turbo Chopper boleh beli dengan kawan aku, Zuraifah Hamzah. Ada diskaun 30 ringgit jugak la ujung-ujung tahun ni.. Hehe.. 

Wednesday, December 12, 2012

nice date 12/12/12

Assalamualaikum, lama tak online. Mati kutu aku takde internet. Broadband Celcom lama, aku dah terminate hari tu. So, hari ni baru la dapat register untuk broadband Celcom for government package. Murah sket la... 

Comey tarikh hari ni. 

Tapi takde menda menarik pun selain kemas-kemas rumah, masak untuk suami dan adik-adik. 

By the way, kami balik kampung hari tu. Balik kejap je, 3 hari dua malam. Balik dari kampung, dua-dua demam teruk. Aku la yang lebih teruknya. Melepek je kat rumah. Dah lama tak demam teruk camtu. Allah bagi peluang bermanja dengan suami la tu kan. Hehe... 

Serik dah balik kejap gitu. Buat penat badan. Kami balik hari tu bertolak pukul 4.30 dari rumah. Sedang elok stuck dalam jem sebelum sampai tol Gombak. Phewwww, macam tak lepas nak tarik nafas. Lepas tol Gombak baru lega nak bernafas. Makanya, pukul 5 pagi lebih baru kami sampai ke kampung. Pukul 2 kot aku overtake driver seat, terus drive sampai rumah. Alhamdulillah, selamat sampai. 

Then, kutip adik-adik aku dua orang bawa balik ke Labu untuk temankan aku jadi Cinderella. Hehe.. Boring giler duduk rumah tunggu suami balik kerja. Mujur la aku kerja. Kalau memang jenis tak kerja, tak tau la... 

Sejak-sejak dah ada rumah sendiri ni, aku macam suka je shopping nak penuhkan rumah. Sindrom apa tah yag serang aku nih.. Mampuih habis duit claim, duit bonus nanti. Hehehe.. 

Orait, till then. Daa~