.:Our Path of Life::.

Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers
Lilypie Angel and Memorial tickers

Tuesday, December 18, 2012

Laksa Penang in de house!

Setelah hampir sebulan mendiami rumahku syurgaku ni, baru hari ni berkesempatan masak-masak dan jemput kawan ke rumah. Housewarming katernyeee.... Hehe.. 

So sebab ni kali kedua buat laksa penang, aku nak kena taip resipi sebab takut lupa. Resepi pun aku cilok dari dapur Cik Mat Gebu... Tapi ada la ubah sikit-sikit ikut kesesuaian rasa. 

So, kita letak resipi kuah je la kan... Takkan nak rebus laksa kering pun pakai resepi. Ye dok? Hehe... 

RESIPI KUAH LAKSA PENANG. 

2 ekor ikan kembung rebus
1 tin sardin Ayam Brand tin sederhana
1 bij bawang besar merah
2 inci lengkuas
2 inci belacan
2 sudu cili giling
1 sudu setengah pes asam jawa Adabi
3 keping asam 
Segenggam daun kesum
2 batang bunga kantan
Garam gula secukup rasa
Secawan nenas di dadu

1. Blender bawang, lengkuas, dan belacan hingga halus. Masukkan ke dalam periuk berisi air. Dalam 2 liter kot. Aku masak main campak2, agak2 je. 
2. Masukkan cili giling, asam pes asam jawa. Gunakan api perlahan. 
3. Blender isi ikan kembung bersama isi sardin dan juga kuahnya. Juga masukkan secawan air semasa mengisar. Kisar ikut citarasa nak halus ke, nak manja2 je. 
4. Curah ke dalam periuk. 
5. Masukkan daun kesum dan bunga kantan. Sebatang bunga kantan aku belah 4, sebatang lagi aku hiris-hiris. (Erkkk, se'batang' bunga kantan kahh??? Atau se'kuntum'?)
6. Masukkan nenas yang di dadu. 
7. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Biar mereneh selama 40 minit dengan api perlahan. 

Hidang bersama daun salad, telur rebus, nenas dadu, timun batang. 
Kalau suka boleh tambah hirisan cili padi dan limau kasturi. 



Mr. Polaris balik kerja tadi lewat sejam. Lepas hulur air, aku tanya nak laksa tak?

"Boleh makan dulu ke? Takyah tunggu Amir? Lapar giler nihhh?"

Ok, bigboss rasa dulu. 

"Acaner Yang? Lulus?"

"Lulus." Terus lubang hidung kembang setaman. Hakhakhak!

Ok, aku pun dah rasa dulu sebelum Mr. Polaris balik tadi. Aku suka resipi CMG ni. Sedap. Terasa manis air nenas tu turun dalam kuah. Sedapnyeee... Jap lagi lepas solat Isyak rasa nak mengulang makan la.. Hehe.. 

Tadi Ida, rumet aku di Tioman datang bersama suami dia Amir. Wahh, dah terasa-rasa aura kecikguan lepas jumpa colleague. Hehe... Tapinya takmo la balik Tioman. Beratttt sangat hati. Tapi kerana "Saya yang menjalankan tugas" maka aku redha je la... 

Dorang datang aku hidang tu je. Air pulak aku buatkan air soda rebina. Sebabnya dorang berdua tak reti minum panas. Hikhikhik! 

Dan ini la kali pertama aku sedekahkan masakan aku untuk jiran. Sebabnya hari tu suami dia yang tolong suami aku carik rumah ni. Dorang berdua rakan sekerja. Harap-harap menepati la citarasa orang nogori. 

Nahhh, bahan bukti!
House warming


Untuk jiran
Sebenarnya kannn.... ni aku bagi kat jiran depan rumah je. Sebelah kanan rumah aku suami isteri Indon, belah kiri family Indian. Aku tak reti la nak bagi-bagi makanan kat orang yang tak sama fahaman dengan kita ni. Kannn... Lagipun makanan kot. Ramai yang berhati-hati dengan makanan. So aku playsafe dengan tak bagi pun dekat dorang tadi. Huhu.. Tak pe ke ehhh??? 

Takpe, nanti aku beli oven, beli handmixer, aku bagi kek je la kat dorang kan????

Lagi satu kannnn... gaji bulan Disember dah masuk. Sekali dengan bonus hujung tahun. Kawan kata separuh dari basic salary. Aku pulak hari tu, 9 Disember baru masuk bonus Hai-O rm3k lebih. Berpinau tengok baki dalam akaun. Maklum la tak pernah pegang duit sebanyak itu. Hikhik! Kesiannnn.... Tapi tetap alhamdulillah... 

Tapi yang banyak tu kena buat savings la. Bulan 1 sampai Mac taun depan musim monsun. Jeti Tanjung Gemok tutup. Cuma jeti Mersing yang beroperasi. Kami pulak dah duduk Labu. Jauh nyeeee suamiku nak kena drive. Kalau dulu about 4-5 hours jugak bergantung kepada trafik. Tapi niiii... Alahai, nak nangis rasa. 

Maka, kena la savings untuk tampung kos flight ticket. Dari KL-Tioman, return tickets Berjaya Air, RM 354. Biasanya kami jumpa dua kali sebulan. Ce darab. Menangis tengok jumlah. Hukhukhuk! Banjir lagi~ 

Tapi samanya kalau drive. Tol lagi, tiket feri, minyak, hotel, makan, minum, penat, mabuk laut... Sama je jumlahnya. Cuma nampak macam hidden cost sebab kita bayar sikit-sikit.

Takpe la, kalau ini yang tersurat untuk kami, kalau ini yang terbaik untuk kami, semoga ALLAH permudahkan segalanya untuk kami. Amin. 

No comments: