.:Our Path of Life::.

Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers
Lilypie Angel and Memorial tickers

Tuesday, December 18, 2012

Tastier Spaghetti Olio with Tupperware Turbo Chopper

Dah lama tak post tentang masak-masak kat blog. Bukan tak masak, hari-hari masak, tapi ntah la takde mood nak share. Lagi pulak hati tengah syahdu mengenangkan cuti sekolah makin dah nak habis. Asal borak-borak dengan suami sebelum tidur mesti nak nangis-nangis. Sedih weh. Dah sebulan duduk bersama dalam rumah sendiri pulak tu. Lagi la..... 

Pagi ni niatnya nak masak Laksa Penang. Dah jemu makan nasik. Walaupun semalam masak sup daging, telur dadar dengan sambal tempoyak masak Mr. Polaris makan bertambah-tambah, tetap rasa nak ubah selera makan laksa pulak hari ni. Sebabnya kesian tengok daun kesum balance masak asam pedas hari tu dalam peti. Esok lusa dah nak balik kampung. 

So sebelum tidur dah rendam laksa kering tu. Dan pagi ni rebus laksa dan ikan. Tapi tengok spaghetti rasa nak makan spaghetti olio pulak dah. Lagi-lagia da sosej ayamas tu. Lagi la kecur liur. 

So, kelentung-kelentang projek spageti kat dapur pagi-pagi. 


Spaghetti Olio
Bila rasa, ehhhhh! Sedapnyeeee! Kenapa ye macam terlebih sedap pulak kali ni???? Oooooo, sebab aku guna Tupperware Turbo Chopper untuk kisarkan bawang putih dan cili padi. Senang sangat kerja kat dapur.   Rasa bawang putih tu lagi keluar. Perghhh, sedap hoiii... 

Memula beli chopper tu aku agak ragu2 jugak la dengan kebolehan chopper tu di dapur. Tapi, lepas guna, sikit pun aku tak menyesal guna. Tapi antara lesung batu, blander kering, blender basah dan chopper, aku rasa aku suka semua la... Hehe... Untuk kegunaan yang berbeza. 

Kalau lesung batu, aku perlu untuk tumbuk2 manja bawang putih dan halia untuk perap ayam ke. Untuk masak ke. Begitu juga untuk pecah-pecahkan serai. 

Kalau takde lesung batu, pakai blender kering pun best jugak sebab tekstur hasil tu nanti lebih kurang sama dengan bila kita guna lesung. Kalau nak tumis pape, senang sebab bahan tumisan tak berair. Cepat garing. 

Kalau blender basah pulak sesuai untuk blend bahan-bahan nak buat masakan berkuah sebab bahan-bahan tu mengandungi kuantiti air yang banyak. Kalau nak menumis aku kurang suka sebab bahan tumisan lambat kering. 

Kalau Turbo Chopper ni, sesuai untuk buat salsa, chop bawang putih untuk spaghetti sebab tekstur dia tak berair dan kering. Cuma dihancurkan. Aku suka la masak spaghetti guna Turbo Chopper ni. Memang senang sangat. Campak 5 biji bawang putih dan 2 ulas cili padi dalam chopper. Chop sampai hancur. Then tumis.  Dah perang campak spaghetti. Kacau rata dan masukkan garam dan gula to taste. Kemudian masukkan a dash of Italian Herbs dan blackpepper tumbuk kasar. Masukkan juga sosej yang dah digoreng. Kemudian, masukkan 1 sachet chilli flakes Dominos Pizza. Siap! Sedap!!!!


Cehhh, bagi petua macam dah 50 tahun berkecimpung dalam dunia masakan. Phuiii! Hehehe... 

Okeh, semalam ter'reveal' rahsia menambat perut suami lagi. Hehe.. Sebelum ni setahu aku dia suka masakan berkuah air, kurang suka kuah lemak. So macam singgang, sup sayur, sup daging and asam pedas tu dia suka sangat la tu...  

Tapi semalam aku masak sup daging, dan telur dadar. Then goreng ikan. Tetiba rasa tak lengkap pulak tak de sambal pedas-pedas. So, aku sms dia suruh beli santan pekat dan daun kunyit. 

Dia sampai je terus aku suruh ambil serai kat belakang rumah. Then dia pergi mandi dan solat. 

Aku kat dapur bubuh santan pekat secawan dalam kuali. Masukkan sebiji bawang besar dimayang. Masukkan serai yang diketuk dalam 2 batang gitu. Pastu bubuh tempoyak 4 sudu besar kot. Serbuk kunyit sikit. Letak asam sekeping, setengah cawan ikan bilis yang dah dibersihkan. Daun kunyit 3 helai dimayang halus, campak sekali dalam tu. Then add salt and sugar to taste. Ehh, lupa aku chop 4 biji cili padi dalam Turbo Chopper tu dan masukkan dalam kuali. Kacau rata. Then tutup api. 

Tapi kalau ada pucuk ubi kayu dan petai ni lagi terangkat nihhh! Sure aku tak pandang lauk lain dah. Hehehe. 

Then Mr Polaris siap solat, datang gosok-gosok perut. "Lapar giler nihhh."

Ok, nah. 

Bertambah-tambah makan nasik. Wee! Happynya.. Tak sabar nak tengok dia gemuk. Hehe. 

Rupanya dia hantu tempoyak. Sama la kiteee.. Hehe... 

P/S: Sape yang berminat dengan Tupperware Turbo Chopper boleh beli dengan kawan aku, Zuraifah Hamzah. Ada diskaun 30 ringgit jugak la ujung-ujung tahun ni.. Hehe.. 

No comments: