.:Our Path of Life::.

Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers
Lilypie Angel and Memorial tickers

Saturday, January 19, 2013

Pan Fried Dory Fish with Special White Sauce

Sempena genap 10 bulan kami berkahwin pada 14 Januari 2013, aku masakkan menu di atas untuk our dinner. 

Sebab teringinnnn sangat. 

First time masak. Tapi sangat sedap. Hehe.... Resipi main campak-campak sesuka hati je. 

Dan kami guna BioZone food purifier untuk hilangkan bau hanyir ikan. Dan alhamdulillah, it turned out marvelous. 



Ok, lets check the recipe!

The dory


  1. 3 dory fillets
  2. salt and pepper to taste
  3. a dash of mix herbs
  4. a dash of chicken seasoning powder Knorr
  5. tepung gandum


- bersihkan ikan. Lap kering dan taburkan semua bahan kecuali tepung gandum. Kemudian perap 15 minit. Sebelum pan fried, salutkan dengan tepung gandum. 
- pan fried dengan sedikit minyak hingga permukaan perang. Tapi jangan terlalu lama. 


The secret sauce that no longer be a secret. Hehe... 


  1. secawan susu segar low fat ( i used HL Marigold)
  2. 2 table spoon butter
  3. 2 table spoon tepung gandum
  4. salt, pepper and a dash of mix herbs
  5. 3 ulas bawang putih, crushed dan cincang
  6. sekeping chesdale cheese


- panaskan kuali, cairkan butter, masukkan bawang putih. masak hingga wangi dan sedikit perang. 
- masukkan tepung gandum, kacau hingga perang. Pastikan api perlahan. 
- masukkan susu dan kacau rata. 
- masukkan salt, pepper, and a dash of mix herbs. 
- kalau suka boleh tabur sedikit chicken seasoning powder Knorr. 
- masukkan sekeping cheese. 
- kalau terlalu pekat masukkan sedikit air. 
- kacau hingga pekat. tapi janga sampai mendidih. 
- tutup api. 
- serve with pan fried dory. 



Nampak macam simple, tapi bila dah makan dengan brokoli rebus dan curly fries tu, tersangat la kenyang. 
Mr. Polaris pun cakap perut dia sendat. 
Padahal memula masa aku tengak grill tu, kemain lagi dia suruh grill 3 keping sebab takut tak kenyang. 
Sekalinya the balance yangs ekeping lagi tu kami makan masa breakfast. 
Hehe... Tu la, jangan tamak!

Esoknya, Mr. Polaris request siakap stim. Dan dengan adanya BioZone Food Purifier, tak perlu lagi bimbang our meal mengandungi bahan kimia dari makan ikan ke, hormon ke, atau bahan kimia dari air tempat tinggal ikan masuk dalam perut kita. Ikan pun tak hanyir. 
Rasa pun sedap. 
Tak payah lagi susah-susah rendam dalam air asam jawa. 


So, sape berminat dengan BioZone Food Purifier, do contact me. 
Our investment for our beloved family. 

Izyan Nur Nazri
013 9943935
mnazri.fauzi@gmail.com


No comments: