.:Our Path of Life::.

Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers
Lilypie Angel and Memorial tickers

Wednesday, August 21, 2013

20 weeks check up

Alhamdulillah, hari ni checkup minggu ke 20. Dah 5 bulan si kecik ni dalam perut. Tak sangka cepat pulak masa berlalu. 

Hari ni, kenaikan berat 1kg je dari minggu lepas. Alhamdulillah walaupun raya pertama aku melantak habis-habisan sebab merayakan alahan dah makin hilang. Kira hilang la kan sebab dalam seminggu tu ada la sekali je muntah berbanding setiap masa alahan teruk bulan ketiga tu, 2-3 kali sehari. Tapi aku memang yang jenis suka makan, bila dah ada selera dan kurang muntah, rasa kemaruk nak makan. Terkejut agaknya baby masa raya pertama hari tu. Aku breakfast lontong, bersambung dengan pasta bakar, pastu ketupat dengan rendang. Minum bicarbonate drinks tu yang paling heaven sebab dah lama teringin nak minum tapi tak berani sebab orang kata tajam. Tapi aku minum bicarbonate drinks yang murah tu je, Maduria kot. Sebab gas dia kurang sket dari Mirinda. Kan? Tu pun bila ais dah cair-cair dalam  tu. Sedap kan hati sendiri, dah kurang gas dan kurang gula dah tu. Hehe. Pastu ke rumah nenek, makan nasik minyak, balik rumah mertua, nasik minyak seround lagi. Itu raya pertama sahaja. Raya kedua, baru kawal makan. Makan secara normal sahaja. 

Aku sebenarnya dah cuak, sebab dah tau lepas raya nak kena minum air gula. Aku pulak, manjang je minum air manis. Biskut raya. Kek lapis Sarawak yang anak bekas jiran aku buat tu pun sedap yang amat. Rugi beli dua bijik je. 2 hari dah licin kat rumah. Blueberry cheesetart tempah dengan cikgu Biologi yang ajar aku masa STPM dulu pun sodappp. 150 bijik aku tempah. Bimbang jugak kotnya bacaan gula dalam darah naik. Aku pulak dah masuk kategori obes lepas nikah dulu. Muehehe. 

Tapi pagi tadi, bacaan gula dalam darah 4.6 saje. Normal katanya.. Berat hari ni, ehem ehem. Masuk siri baru dah nombor depan tu. Dan kena naik lagi 2 kg untuk check up bulan depan dan seterusnya. Mak oiii, nak tunggu 9 bulan, berapa kilo kah berat hakuuu? Dan berapa besarkah haku nanti???? Jeng jeng jeng!

Baby? Baby's doing very good. Semalam aku dah rasa macam gelombang manja-manja dalam perut. Pergerakan babykah? Kawan-kawan kata ye. Sebab dah nak masuk 5 bulan. I feel blessed and loved. Alhamdulillah, ALLAH bagi nikmat dan peluang ini. Sebelum ni, bila masuk bulan ke 4 rasanya, eh ke bulan ke 3 eh, lupa pulak, aku rasa macam denyut2 macam ada jari cuit dari dalam perut tu je. Comelnya anak nak gurau-gurau dengan mak. Hehe.. 

So, ayahanda baby pun pesan, bonda kena rajin-rajin ngaji. Sebab roh baby dah masuk kan. Mak baby pun pesan jugak kat ayahanda, ayahanda pun kena  rajin la ngaji jugak. Tunjuk contoh kat baby. Ecewahh. Gedik la nk main pesan-pesan gitu. Hikhikhik! Ignore je la keterujaan first timer ni. Hehe. 

Dan ini check up kali ke 5 tanpa husband. T___________T That is why aku suka scan n check up sekali sekala kat An-Nur sebab nak jugak feeling-feeling laki I teman masa check up baby. Hehe. Nak la jugak bagi dia rasa teruja tengok baby gerak2 masa doktor scan kan. Doktor pun boleh la pesan-pesan apa yang patut untuk bakal ayah tu. Gitu. 

Gitu je la kot. Saiz aku? Jap aku attach gambo. Perkembangan yang sangat kembang weii!

19w 3d

Sekian~

No comments: