.:Our Path of Life::.

Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers
Lilypie Angel and Memorial tickers

Thursday, August 15, 2013

Aidilfitri 1434H

Dalam banyak-banyak Aidilfitri, Aidilfitri kali ni aku paling malas nak bergambar. Pembawakan budak barangkali. Anak menurun ayah dia yang tak suka bergambar agaknya. Hehe... 

Kami balik ke kampung pada hari Ahad, sebelum raya. Sempat la berbuka 2 malam di rumah mertua, 2 malam di rumah aku. Lepas tu tetapkan lagi giliran 2 malam bermalam di rumah aku dan 2 malam di rumah mertua selepas raya. Itu pun masih lagi gaduh manja-manja tak cukup jam yang di spend di rumah aku. Hehe. Itu cara-cara rumah mertua berjarak 20 minit drive dari rumah aku. Kalau berbeza negeri, tak tau la. Haha! Saje je kan nak carik pasal. 

Dan sejak mengandung ni memang aku malas yang amat. Asyik nak tidur je. Masak memang takde nafsu langsung. Lagi suka orang hidangkan makanan yang dah siap. Suka sangat makan masakan orang. Tapi kalau lauk pauk nasi campur kat kedai, aku kurang selera sikit. Lagi suka home cooked meals. Ecewah, demanding!

So, berbuka di rumah mertua, mertua masakkan bubur lambuk kesukaan menantu pemalas dia ni. Hehe.. Memang hantu betul la aku duduk rumah mertua. Lepas raya, lepas subuh aku bantai tidur berjemaah laki bini. Pastu bangun pukul 9, 10 pagi, mertua dengan adik ipar jemput breakfast. Muehehe. Takpe la, nanti lepas bersalin sok, mesti aku rajin balik. Hehe.. 

Gambar raya ni pun, hasil dari snap guna iPhone je. Bateri kamera pun aku tak cas langsung. Dan memang tak keluarkan pun dari luggage. Dan gambar ni pun, dari FB aku. Takat tu je la tahap kerajinan aku. 

5 Syawal 1434 H
Raya ke-5, mood raya dah habis dah. Kami bertolak balik ke Labu pukul 11 pagi dari rumah mertua. Plan nak balik ikut jalan Gua Musang tapi jem melampau dari Machang ke Kuala Krai, kami decided untuk patah balik dan lalu LPT. Alhamdulillah, walaupun jauh sikit, tapi tak jem. Tapi sebab dah rugi 4 jam nak patah balik tu, lambat sikit la kami sampai di Labu. 

Kami berbekalkan nasi lemak dari rumah aku dan mertua bekalkan mihun goreng. Mihun goreng tu, sampai kat bandar Jerteh pun kami dah bukak bekal mihun goreng tu. Hehe... 




4 Syawal 1434 H
Kami beraya di rumah my BFF je. Dia buat open house. Lagipun excited nak tengok baby bump Najwa. Hehe... Tapinya memang baby bump dia comel jek. Badan tak kembang langsung. Masih sama dengan sebelum ni. Cuma tambah baby bump kecik tu je. Aku ni, dah bersaiz 2x Najwa dah. 

Due date Najwa beza sebulan awal je dari aku. Dia punya 11/12/13 dan aku pulak 11/1/14. Comel pulak due datenya. Tapi perut aku lagi besar dari dia. Lemak perut tebal sangat. Hehe...



18-week-pregnant mommy with 22-week-pregnant mommy



Jubah purple dijahit oleh mak sedara



3 SyawaL 1434 H
Beraya rumah BFF jugak. Rumah Lin. Sedap dapat makan nasik ayam. Hehe.. Sejak habis alahan ni, memang aku kemaruk nak makan je. Patut la kawan aku cakap, second trimester adalam tempoh pregnant paling heaven.


Tudung~ pinjam tudung mama. Hehe....

Baju beli dari butik di Mesra Mall. Selesa betul kainnya.
1 Syawal 1434 H
Aku masakkan 2kg rendang daging dan seperiuk besar lontong ikut resipi umi. Mama buatkan pasta bakar dan kak long buatkan sambal bilis. Tapi takde gambar sebab aku malas nak snap-snap pics. 


Makan nasik minyak di rumah tok wan



Baju raya dijahit oleh mak sedara. Tapi manik jahit sendiri.

Bersama Mr. Polaris di pagi raya
Tengahari raya pertama dah balik rumah mertua. Tak sempat pun ke kubur umi. Tapi kami pergi ke kubur hari raya ketiga. Zaman-zaman bujang dulu, seorang diri pun aku pergi kalau rasa rindu umi. Tak banyak rumah pun berziarah raya. Sejak masing-masing dah kawen ni, aku faham sangat kalau mereka sibuk. Ye la, nak ke rumah sedara mara belah isteri lagi, sedara mara belah suami lagi... Semuanya banyak komitmen. 

Then we ended up tak attend langsung wedding kawan-kawan. Sorry ye. 

Sekian saja cerita raya kami. 

No comments: