.:Our Path of Life::.

Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers
Lilypie Angel and Memorial tickers

Monday, August 19, 2013

Kerja! Kerja! Kerja!

Perghhhh, seksa gila nak bersiap ke sekolah hari ni. Set alarm pukul 6.20 a.m hari ni. Pastu bila alarm berbunyi, terkebil2 pandang handset. "Kenapa aku set alarm pukul 6.15 ye?" Peram tido 5 minit sambil fikir-fikir lagi. Baru teringat, ooooo sekolahhhh.... Perghhh, tu baru cuti raya 2 minggu. Lepas bersalin nanti, aku cuti lump sum 5 bulan, tak tau la apa perasaan bila dengar alarm berbunyik!

Dah la malam tadi tak leh tido. Dah 2 minggu tido berteman, malam tadi terkebil-kebil pandang siling. Pusing kiri, bantal. Pusing kanan, bantal. Lastnya tido berteman air mata dan pagi tadi mata bengkak. Nice! 

Dah siap nak ke sekolah, breakfast minum Anmum coklat 1 mug, makan roti. Tapi separuh pun tak dapat nak telan roti. Selera tertinggal di Labu kot. T_____________T Sandang beg laptop, galas handbag, tutup pintu rumah, sekali termuntah depan rumah. Dah satu kerja kena bersihkan muntah dulu.... Ye anakku, mak tau kamu sedih jauh dari ayah. Tetiba. Padahal mak yang lebih-lebih. 

Berat je kepala masa punch card. 

Begitu la permulaan hari pertama bekerja selepas bercuti raya 14 hari. Sejak kahwin dan menjalani perkahwinan jarak jauh, saat bersama suami terlalu berharga bagi aku. Sebulan cuma dapat jumpa 2x atau terkadang, sekali. Itu pun kalau tiket flight available, dapat la jumpa 3 hari 2 malam. Kalau takde tiket flight atau tiket mahal melampau, terpaksa la jumpa 2 hari 1 malam sahaja. Apa yang kami lalui ini menyebabkan bila kami bertemu, atau balik ke kampung bersama, aku asyik mengekor dia. Dia pulak, nak keluar ke mana-mana, hatta nak gi servis kereta pun mesti ajak aku ikut sama. How we treasure the moments of togetherness. 

Sampaikan ada masanya, bila berada di rumah parents aku atau mertua, bila aku sedang rehat di bilik dan di keluar bersantai di ruang tamu, atau aku di dapur membantu mertua atau mama masak, dan dia berada di bilik atau ruang tamu, aku dah rasa 'kehilangan'. Rasa jauh. Rasa ruginya berpeluang duduk bersama tapi terpisah. Gedik? Whatever! Tak kesah apa orang nak kata. Cuma PJJ husband n wife je yang akan faham. 

Mungkin sebab itu, bila balik kampung, mesti ada gaduh-gaduh manja. Dia nak spend more time at his parents', and so do I. Tapi dalam masa yang sama, nak duduk sama. Acaner tu?

Ok, bab kerja pulak. 

# Paper 2 English -Trial exam belum habis tanda lagi. 
# Markah pun of course la belum key in dalam SAPS.
# Minggu depan, BTPN nak datang buat khidmat bantu dari pagi sampai ke malam, dari Selasa sampai Jumaat. Belum apa-apa lagi aku dah rasa nak pitam. Kakyong flat dah lepas habis sekolah. Acaner nak bertahan sampai malam ni?????
# 14-16 September ada sekolah nak datang buat program kepimpinan pengawas asrama. Nak libatkan sekali pelajar asrama SMK Tekek. Hamboiiih, ngada eh nak datang sini time cuti. Dah la cuti Hari Malaysia tu. Kakyong nak keluar jumpa laki la hoiii! 

Sekian bebelan kakyong yang tengah carik mood nak kerja ni... Wassalam. 

No comments: