Friday, September 27, 2013

Pertama kali

 Esok insyaAllah buat pertama kalinya suami akan menjejakkan kaki di pulau tempat isterinya berbakti kepada anak bangsa. Ecewahhh. Setelah hampir dua tahun isteri di sini, akhirnya Allah permudahkan urusan suami untuk masuk ke sini. 

Hati isteri ni, tak tau nak cakap. Memang excited nak jumpa walaupun cuma mampu jumpa 2 hari 1 malam sahaja. Tapi, bimbang jugak takut suami mabuk laut. Musim monsoon macam dah start seminggu dua ni. Haisyh. Harap nanti suami ok ok saje menikmati perjalanan berferi selama 2 jam. 

Anak pun turut sama excited. Bila ayah dia call, sama sebok nak dengar suara ayah. Sampai nak terkencing mak ni sebab kena tendang. Sehari dua ni, makin aktif dia. Alhamdulillah, semoga sentiasa sihat, aktif dan dalam lindungan Allah anak. 

Semoga Allah permudahkan segala urusan, amin. 

Sunday, September 22, 2013

Anak baik ini...

Hokey, hari ni rasa nak cerita perasaan tentang anak. Walaupun baru merasa dia berada dalam rahim aku 6 bulan n still counting, tapi dah ada beberapa perangai anak yang aku perasan. Ecewah. Statement tak leh blah. Sekalinya tersilap instinct keibuan ni sekali lagi, malu. Hehe... 

Aku rasa kan, ecewahhh... 

Pertama; Anak aku ni memang menurun ayah dia. Banyak benda yang aku suka, aku dah tak suka buat masa mengandung. Pastu terikut kesukaan suami pulak. Benda pertama yang kami realize adalah, aku tak suka dan benci betul nak bergambar sejak pregnant. Kalau dulu, lepas bersiap sebelum keluar dengan suami, snap pic sekali. Pastu masuk kereta, sebelum gerak, snap lagi sekali. Pastu dalam perjalanan lagi. Pastu bila sampai destinasi lagi. Masa makan, xyah cerita la. Haha! Padahal gi Giant dekat rumah je. Hehe. 

Kedua; suka makanan kampung. Western-western ni tak berapa nak lalu. Kalau dulu, tiap kali keluar pulau jumpa suami, memang tak sah kalau tak gi makan KFC, pizza, san francisco,secret  recipe. Tapi sekarang ni, kalau dapat makan singgang ikan, ikan goreng, sayur air, budu, ulam tu kenyang sampai petang. Menendang anak dalam perut punya la suka. Pastu hari tu, sebelum masuk pulau, pagi tu masak ikan singgang, goreng ikan, makan dengan ulam dan budu. Awal sikit lunch sebab nak bertolak ke airport. Di airport, beli Subway. Sampai pulau, makan. Muntah baq hanggg! Hehe... Ape barang makan Subway, mak!!! Kata anakku. Haha!

Pastu, rasa tak berapa selera nak beli makanan yang kedai masak. Nak jugak masak sendiri. Walau setakat roti bakar atau lempeng bodoh sapu butter. Kalau tak larat nak masak atau takde bahan tu, boleh la beli kat kedai. Tapi lepas tu tahan saje kalau rasa nak keluar balik... Gitewww....

Ketiga; sejak pregnant aku geli nak pakai sabun mandi liquid based. Kalau paksa pakai mesti muntah. Ingatkan aku tak tahan dengan bau dia. So kerap la tukar2 sabun mandi sampai la satu masa tu, kami check in hotel di Mersing, hotel tu provide sabun bar kecik2 jenama May tu, punya la aku suka dengan bau dia. Bila mandi pun tak muntah. Aiseh, sabun tu je anakku suka??? Jimat duit apak kau, nak.... Hehe. Lepas tu, memang kami kutip la sabun tu. Tinggal lagi syampu je yang takde dalam bentuk bar. Terpaksa la tahan kan saje rasa geli geleman tu. 

Hmm, cukup la 3 dulu. Nanti kang anak keluar tak sama citarasa dengan apa yang aku tulis ni kang, aku gak yang malu sendiri... Hehe. Orait. Till then. 

Tuesday, September 17, 2013

On our way to the last phase of the 2nd trimester...

InsyaALLAH, esok baby genap berusia 6 bulan dalam perut emak dia ni. Alhamdulillah yang tak terhingga ke hadrat Ilahi. Walaupun menjalani tempoh hamil tanpa suami sepanjang masa di sisi, alhamdulillah, ALLAH Ya Qawiy pinjamkan sedikit kekuatan untuk mengharungi saat-saat itu. 

Berpeluang bertemu 2 kali sebulan dengan suami, masa itu kami manfaatkan sepenuhnya untuk sama-sama menikmati detik-detik baby quickens in my tummy. It such the happiest and memorable moment. Bila berjauhan dari suami pun, saat-saat baby quickens in my tummy seolah memujuk emak dia dengan berkata, "It's ok mommy, i'm still inside you when daddy is away." Eceh, tetiba baby speaking puleks... Hehe.. 

Esok, another check up without husband. Hmm, it's ok as long as baby is in the best condition. 

Ehmm, list barang baby dah siap. Gaji suami pun tetiba ada increment pulak bulan ni. Alhamdulillah, rezeki baby. Tapi tak tau bila nak start shopping. Excited yang teramat sebenarnya. Tapi, orang kata tunggu 7 bulan baru start shopping. Tapinya, dengan usia kandungan 6 bulan pun aku dah tak larat dah nak tawaf shopping complex. When we did grocery shopping pun, memang balik kena rest cukup-cukup dengan kaki kena elevate segala. Jalan pun as slow as I can. Cane nak shopping barang baby in another 4 weeks? 

Tengok la, dengan keadaan aku yang camni, kami yang berPJJ pulak tu, selalu travel, memang kena beli awal sket kot. InsyaALLAH, takde pape. Baby is doing fine so far.

Sakit-sakit badan, tu normal la sebab baby makin besar. Paling rasa sakit adalah bahagian tulang punggung rasanya. Paling sukar bila nak kena naik turun tangga. Kadang-kadang tu, kena solat duduk. Tapi yang aku perasan, bila aku amalkan minum susu kambing Higoat tu blend dengan kurma, pastu telan pil kalsium sebijik 2 malam sekali, memang rasa perubahan. Kurang rasa sakit. Tapi kadang-kadang bila tak larat, tak minum pun malam-malam. Time tu, memang wish agar suami ada di sisi boleh mintak tolong blendkan kurma dan susu. Tolong hulur pil-pil vitamin. Dan tolong urut kaki yang super lenguh. 

Tapi, T____________________________T

Apapun, syukur kami lebih bertuah dari mereka di luar sana. Tak guna pandang mereka yang lebih bertuah. Tapi sepatutnya bersyukur dengan apa yang ALLAH kurniakan. Itu yang terbaik untuk kami. Kerana perancangan ALLAH itu adalah yang terindah. Alhamdulillah. 

Cuti hari Malaysia? Takde buat apa pun. Sebabnya 16 September, walaupun suami cuti, aku pulak yang kena balik ke pulau. So, cuma manfaatkan hari sebelumnya untuk kemas rumah, bersihkan rumah, beli our own very first L-shaped sofa, masak untuk meraikan newly wed friends. Tu pun masak spaghetti je. Plan nak kukus kek coklat, tapi tak larat pulak. So, hidangkan je apa yang ada. Tu pun, sebab mereka sampai tengahari, aku rasa terkilan pulak sebab tak hidangkan nasik. Takpe la, next time insyaALLAH. 

Pasal sofa, memang itu la sofa pertama kami since kami menyewa di rumah yang fully-furnished. Memang dah lama teringin nak beli sofa. Tapi takde ruang nak letak. Tapi since ada rezeki lebih sikit, dan sofa lama pun dah tak berapa nak selesa diduduki, aku pulak tak larat nak bangun bila duduk di lantai, maka, kami cari sedikit space untuk letak sofa L-shape tu. Tu pun sofa tuan rumah ada lagi kat living room tu menjadikan ruang nampak crowded. Aku pulak mana la reti nak decorate2 rumah ni. So, biarkan je la... 

Okey, need to stop here. Till then~

Tuesday, September 10, 2013

When the baby quickens....

Alhamdulillah, minggu ni baby masuk usia 23 weeks. Nanti lepas cuti 16 September dan lepas jumpa ayah dia, baby bakal berumur 6 bulan. Syukur dengan nikmat yang ALLAH kurniakan ni. Berpeluang merasa loya dan muntah, sakit-sakit sendi, badan tak selesa kerana angin, nikmat makan ditarik balik (alhamdulillah sudah kembali), menangis tanggung sakit kaki sorang-sorang suami jauh. Itu semua nikmat. Menjadikan kami suami isteri yang lebih menghargai satu sama lain bila bertemu. 

Quickening. The first natural sensation of quickening may feel like a light tapping, or the fluttering of a butterfly. These sensations eventually become stronger and more regular as the pregnancy progresses. Sometimes, the first movements are mis-attributed to gas or hunger pangs.

Aku mula dapat rasa baby bergerak masa kandungan berusia 4 bulan macam tu. Tapi masa tu rasa macam ada jari halus cuit-cuit perut dari dalam camtu je. Masa tu raya. I was in 18th week. Jeles je suami tak dapat merasa sama. Tapi masa tu, bila dia mencuit-cuit kulit perut mak dia yang tebal berlemak ni, memang akan rasa nak kencing. 

Lepas tu bila dah masuk 5 bulan, baru dapat rasa the real quickening. Ye, aku lambat sikit merasa sebab bila aku tanya BFF aku, dia dah dapat rasa lama dah sebab doktor kata, perut dia jenis kemas. Ye lah, lemak perut berlapis-lapis, patut la tak dapat detect baby gerak-gerak. Hehe... Masa mula-mula dapat rasa tu, aku kat sekolah. 20 Ogos 2013 to be exact. Masa tu rasa macam ada belon berisi air bergerak dalam perut gitu. Rupanya baby dah start bagi signal dekat mommy, "Hi, mommy! I'm here, inside you." Then, I felt blessed. 

Kemudian, bila dah biasa, baru dapat rasa gerakan dia. Dah bukan rasa belon-belon air lagi dah, tapi tendangan atau tumbukan manja dalam air from baby with love gitu. Eheee. Masa balik jumpa ayah dia minggu lepas pun, bila ayah dia letak tangan dekat perut, dah dapat rasa dah dia bagi respond. 

Terus ayah demam cirit birit 3 hari. Terkejut kena tendangan anak. Haha! Tak la, actually he suffered from food poisoning. Cemas betul masa tu bila dia demam panas dan kena lap dengan tuala basah. tak henti-henti. Nasib aku ada. Masa tu, 4 kali kot kena telan paracetamol. Lepas telan ubat, kebah. Pastu panas balik. Makan pulak asik la nak ke tandas. Bimbang sangat. Tapi nasib baik hari ke-3 tu dah tak demam. 

Tapi dalam demam-demam, cirit birit tu, sempat pula melawak cakap dengan aku gaya-gaya Sofi Jikan dalam cerita Arman lepas dia rompak duit Arman untuk operation mak dia tu, "Saye sakit pew-rotttt." Eiiii, rasa nak cubit-cubit je per-rottt dia tu.. Hehe. 

Rupanya 1 company kena food poisoning. Sebab makan dekat cafe. Ada colleague dia tu, sampai warded di GH Seremban. Ramai yang cirit birit sampai seminggu. Termasuk la suamiku. Minum teh kelat pekat pun tak jalan. Punya la power bakteria dalam makanan yang cafe served tu. 

Tapi kan, yang aku perasan, kita boleh rasa baby's movement bila kita tengah rest and relax. 2 minggu lepas memang a longgggg weeks for me. 26-30 Ogos tu ada khidmat bantu PSS. Dan as a GPM, aku la sorang-sorang handle mereka. Penat takyah cakap la. Masa tu pulak baru masuk bulan ke-5, memang rasa sangat perut tengah nak membiasakan diri dengan berat dan saiz baby yang baru. Aku memang camtu, 2 minggu pertama peralihan bulan memang akan rasa tegang urat perut, sakit sendi dan tulang-tulang segala. 

Lepas dah settle khidmat bantu PSS, Bengkel Teknik Menjawab PMR pula menyusul pada 6-8 September. So i had no rest from 7.20 am - 12.00 am. Sampai tengah malam hoi. Masa tu, sampai tahap menangis sorang-sorang sebab tak tahan penat. Memang bukan aku yang jadi Jurulatih Utama, tapi sebab subjek BI, aku la yang kena handle nye sebab kami jemput GC dari luar untuk berkongsi ilmu. Masa last day tu, aku dah betul-betul flat but i had to push to my limit. Seharian tak rasa baby quickens. Bimbang tu, ALLAH sahaja yang tahu. Aku kejut-kejut masa nak ngaji pun tak bagi respond. Masa bengkel tengah berjalan, aku cuba relaks dan tegur-tegur baby pun, still there was no movement. Tapi takut nak bagitau suami. Dan bila semua dah settle, baru je baring nak tido dekat pukul 1, baru baby bagi signal, "I'm just fine right inside you, mommy. No worries. I just don't want to disturb you. Just relax and get some sleep. You just need to rest." Allahuakbar, baru rasa lega untuk tido. Anak, anak.... 

Hmm, itu je la kot for the current update. Berlambak entries basi dalam draf. Dah jadi pekasam, tak reti pulak aku nak sambung cerita. Hehe.

Orait then, wassalam. 



Nahhhh, my baby bump on 30 Ogos 2013 ~ 21st weeks pregnancy.