.:Our Path of Life::.

Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers
Lilypie Angel and Memorial tickers

Tuesday, September 17, 2013

On our way to the last phase of the 2nd trimester...

InsyaALLAH, esok baby genap berusia 6 bulan dalam perut emak dia ni. Alhamdulillah yang tak terhingga ke hadrat Ilahi. Walaupun menjalani tempoh hamil tanpa suami sepanjang masa di sisi, alhamdulillah, ALLAH Ya Qawiy pinjamkan sedikit kekuatan untuk mengharungi saat-saat itu. 

Berpeluang bertemu 2 kali sebulan dengan suami, masa itu kami manfaatkan sepenuhnya untuk sama-sama menikmati detik-detik baby quickens in my tummy. It such the happiest and memorable moment. Bila berjauhan dari suami pun, saat-saat baby quickens in my tummy seolah memujuk emak dia dengan berkata, "It's ok mommy, i'm still inside you when daddy is away." Eceh, tetiba baby speaking puleks... Hehe.. 

Esok, another check up without husband. Hmm, it's ok as long as baby is in the best condition. 

Ehmm, list barang baby dah siap. Gaji suami pun tetiba ada increment pulak bulan ni. Alhamdulillah, rezeki baby. Tapi tak tau bila nak start shopping. Excited yang teramat sebenarnya. Tapi, orang kata tunggu 7 bulan baru start shopping. Tapinya, dengan usia kandungan 6 bulan pun aku dah tak larat dah nak tawaf shopping complex. When we did grocery shopping pun, memang balik kena rest cukup-cukup dengan kaki kena elevate segala. Jalan pun as slow as I can. Cane nak shopping barang baby in another 4 weeks? 

Tengok la, dengan keadaan aku yang camni, kami yang berPJJ pulak tu, selalu travel, memang kena beli awal sket kot. InsyaALLAH, takde pape. Baby is doing fine so far.

Sakit-sakit badan, tu normal la sebab baby makin besar. Paling rasa sakit adalah bahagian tulang punggung rasanya. Paling sukar bila nak kena naik turun tangga. Kadang-kadang tu, kena solat duduk. Tapi yang aku perasan, bila aku amalkan minum susu kambing Higoat tu blend dengan kurma, pastu telan pil kalsium sebijik 2 malam sekali, memang rasa perubahan. Kurang rasa sakit. Tapi kadang-kadang bila tak larat, tak minum pun malam-malam. Time tu, memang wish agar suami ada di sisi boleh mintak tolong blendkan kurma dan susu. Tolong hulur pil-pil vitamin. Dan tolong urut kaki yang super lenguh. 

Tapi, T____________________________T

Apapun, syukur kami lebih bertuah dari mereka di luar sana. Tak guna pandang mereka yang lebih bertuah. Tapi sepatutnya bersyukur dengan apa yang ALLAH kurniakan. Itu yang terbaik untuk kami. Kerana perancangan ALLAH itu adalah yang terindah. Alhamdulillah. 

Cuti hari Malaysia? Takde buat apa pun. Sebabnya 16 September, walaupun suami cuti, aku pulak yang kena balik ke pulau. So, cuma manfaatkan hari sebelumnya untuk kemas rumah, bersihkan rumah, beli our own very first L-shaped sofa, masak untuk meraikan newly wed friends. Tu pun masak spaghetti je. Plan nak kukus kek coklat, tapi tak larat pulak. So, hidangkan je apa yang ada. Tu pun, sebab mereka sampai tengahari, aku rasa terkilan pulak sebab tak hidangkan nasik. Takpe la, next time insyaALLAH. 

Pasal sofa, memang itu la sofa pertama kami since kami menyewa di rumah yang fully-furnished. Memang dah lama teringin nak beli sofa. Tapi takde ruang nak letak. Tapi since ada rezeki lebih sikit, dan sofa lama pun dah tak berapa nak selesa diduduki, aku pulak tak larat nak bangun bila duduk di lantai, maka, kami cari sedikit space untuk letak sofa L-shape tu. Tu pun sofa tuan rumah ada lagi kat living room tu menjadikan ruang nampak crowded. Aku pulak mana la reti nak decorate2 rumah ni. So, biarkan je la... 

Okey, need to stop here. Till then~

No comments: