.:Our Path of Life::.

Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers
Lilypie Angel and Memorial tickers

Tuesday, September 10, 2013

When the baby quickens....

Alhamdulillah, minggu ni baby masuk usia 23 weeks. Nanti lepas cuti 16 September dan lepas jumpa ayah dia, baby bakal berumur 6 bulan. Syukur dengan nikmat yang ALLAH kurniakan ni. Berpeluang merasa loya dan muntah, sakit-sakit sendi, badan tak selesa kerana angin, nikmat makan ditarik balik (alhamdulillah sudah kembali), menangis tanggung sakit kaki sorang-sorang suami jauh. Itu semua nikmat. Menjadikan kami suami isteri yang lebih menghargai satu sama lain bila bertemu. 

Quickening. The first natural sensation of quickening may feel like a light tapping, or the fluttering of a butterfly. These sensations eventually become stronger and more regular as the pregnancy progresses. Sometimes, the first movements are mis-attributed to gas or hunger pangs.

Aku mula dapat rasa baby bergerak masa kandungan berusia 4 bulan macam tu. Tapi masa tu rasa macam ada jari halus cuit-cuit perut dari dalam camtu je. Masa tu raya. I was in 18th week. Jeles je suami tak dapat merasa sama. Tapi masa tu, bila dia mencuit-cuit kulit perut mak dia yang tebal berlemak ni, memang akan rasa nak kencing. 

Lepas tu bila dah masuk 5 bulan, baru dapat rasa the real quickening. Ye, aku lambat sikit merasa sebab bila aku tanya BFF aku, dia dah dapat rasa lama dah sebab doktor kata, perut dia jenis kemas. Ye lah, lemak perut berlapis-lapis, patut la tak dapat detect baby gerak-gerak. Hehe... Masa mula-mula dapat rasa tu, aku kat sekolah. 20 Ogos 2013 to be exact. Masa tu rasa macam ada belon berisi air bergerak dalam perut gitu. Rupanya baby dah start bagi signal dekat mommy, "Hi, mommy! I'm here, inside you." Then, I felt blessed. 

Kemudian, bila dah biasa, baru dapat rasa gerakan dia. Dah bukan rasa belon-belon air lagi dah, tapi tendangan atau tumbukan manja dalam air from baby with love gitu. Eheee. Masa balik jumpa ayah dia minggu lepas pun, bila ayah dia letak tangan dekat perut, dah dapat rasa dah dia bagi respond. 

Terus ayah demam cirit birit 3 hari. Terkejut kena tendangan anak. Haha! Tak la, actually he suffered from food poisoning. Cemas betul masa tu bila dia demam panas dan kena lap dengan tuala basah. tak henti-henti. Nasib aku ada. Masa tu, 4 kali kot kena telan paracetamol. Lepas telan ubat, kebah. Pastu panas balik. Makan pulak asik la nak ke tandas. Bimbang sangat. Tapi nasib baik hari ke-3 tu dah tak demam. 

Tapi dalam demam-demam, cirit birit tu, sempat pula melawak cakap dengan aku gaya-gaya Sofi Jikan dalam cerita Arman lepas dia rompak duit Arman untuk operation mak dia tu, "Saye sakit pew-rotttt." Eiiii, rasa nak cubit-cubit je per-rottt dia tu.. Hehe. 

Rupanya 1 company kena food poisoning. Sebab makan dekat cafe. Ada colleague dia tu, sampai warded di GH Seremban. Ramai yang cirit birit sampai seminggu. Termasuk la suamiku. Minum teh kelat pekat pun tak jalan. Punya la power bakteria dalam makanan yang cafe served tu. 

Tapi kan, yang aku perasan, kita boleh rasa baby's movement bila kita tengah rest and relax. 2 minggu lepas memang a longgggg weeks for me. 26-30 Ogos tu ada khidmat bantu PSS. Dan as a GPM, aku la sorang-sorang handle mereka. Penat takyah cakap la. Masa tu pulak baru masuk bulan ke-5, memang rasa sangat perut tengah nak membiasakan diri dengan berat dan saiz baby yang baru. Aku memang camtu, 2 minggu pertama peralihan bulan memang akan rasa tegang urat perut, sakit sendi dan tulang-tulang segala. 

Lepas dah settle khidmat bantu PSS, Bengkel Teknik Menjawab PMR pula menyusul pada 6-8 September. So i had no rest from 7.20 am - 12.00 am. Sampai tengah malam hoi. Masa tu, sampai tahap menangis sorang-sorang sebab tak tahan penat. Memang bukan aku yang jadi Jurulatih Utama, tapi sebab subjek BI, aku la yang kena handle nye sebab kami jemput GC dari luar untuk berkongsi ilmu. Masa last day tu, aku dah betul-betul flat but i had to push to my limit. Seharian tak rasa baby quickens. Bimbang tu, ALLAH sahaja yang tahu. Aku kejut-kejut masa nak ngaji pun tak bagi respond. Masa bengkel tengah berjalan, aku cuba relaks dan tegur-tegur baby pun, still there was no movement. Tapi takut nak bagitau suami. Dan bila semua dah settle, baru je baring nak tido dekat pukul 1, baru baby bagi signal, "I'm just fine right inside you, mommy. No worries. I just don't want to disturb you. Just relax and get some sleep. You just need to rest." Allahuakbar, baru rasa lega untuk tido. Anak, anak.... 

Hmm, itu je la kot for the current update. Berlambak entries basi dalam draf. Dah jadi pekasam, tak reti pulak aku nak sambung cerita. Hehe.

Orait then, wassalam. 



Nahhhh, my baby bump on 30 Ogos 2013 ~ 21st weeks pregnancy. 




No comments: