Thursday, October 31, 2013

Peluang perniagaan bersama GLAMPRENEUR!!!!!!


Ramai yang merungut kos sara hidup makin meningkat, tapi gaji tak naik2. Ada jugak yang marah2 gara-gara harga gula dan petrol naik. Membebel marahkan government pun tak gunakan... Sape la nak dengar suara kita. Apa pun, life must go on. So, be optimistik, carilah alternatif. Hidup berkeluarga lagi la nak pakai duit banyak kan.... Lagi2 sekarang ni ramai pasangan jarak jauh. Duit gaji rasa mengalir macam air je... Nak tak nak, side income is a must sekarang. 

Tapi ramai pula yang bimbangkan halangan2 seperti:
# anak kecik lagi la.... 
# takde masa nak cari kerja sampingan
# nanti anak takde orang nak jaga pulak
# nak bisnes, tapi nak jual apa
# nak bisnes, tapi tak tau nak mula dari mana
# nak bisnes, tapi takde modal besar
# nak bisnes, tapi malu nak promote barang kat orang

Halangan memang sentiasa ada. Tapi nak seribu daya, tak nak seribu dalih kan... Kita la yang kena cari jalan. Tahukah anda kami di GLAM kebanyakannya dah berkeluarga, berkerjaya, masih belajar, ada anak-anak, ada komitmen masing-masing. But yet still mampu berbisnes. 

Apa yang GLAM offers?
  1. Modal yang fleksibel. Tak de modal besar? Kita mula dengan modal kecik.
  2. Aktiviti bisnes menggunakan online media social; FB, blog, instagram, wechat, whatsapp dll. Tak payah bawak barang gi promote pintu ke pintu, meja ke meja. Sambil-sambil FB sejam dua tu, perghhh berjujuk order masuk tau. Hehe.... 
  3. Wide range of various products. Barangan kesihatan, barangan kecantikan, barangan penjagaan diri, kediaman dan lain-lain. Anda pilih je apa yang anda suka jual. Takde paksaan tau.... 
  4. Masa yang fleksibel. Suka hati anda bila nak bisnes, bila nak spend quality time dengan family, bila nak bercuti. Anda yang tentukan. 
  5. Setiap langkah anda, akan dibimbing oleh leaders hebat kami. Bukan setiap hari orang nak bantu kita kan? Tapi percayalah dalam GLAM setiap saat anda akan dibimbing. Just ask for it, the leaders will willingly to help you. Percuma pulak tu. Untung giler kan?
  6. Mempunyai akademi sendiri sebagai #learningcentre

Sebagai pulangan apa yang anda akan dapat?
  1. bonus dalam bentuk tunai setiap 10hb. 
  2. peluang melancong ke luar negara 3x setahun percuma
  3. peluang mendapat tabung kereta
  4. hati yang puas kerana berpeluang membantu mereka yang dalam kesusahan
  5. jiwa yang gembira kerana mampu menyediakan keperluan dan kehendak untuk keluarga
  6. diri sendiri dan keluarga yang lebih sihat dengan mengamalkan produk2 hebat kami
  7. kebebasan masa (time freedom)
  8. kebebasan kewangan (financial freedom)
  9. muncul di majalah2 hebat
  10. muncul di rancangan2 hebat di TV
  11. personal incentive dari leaders bila anda berjaya mencapai target seperti designer's handbag dll
  12. menjadi protege kepada bisnes mogul Malaysia seperti Hanis Haizi, Sha Khalid dan Shaliza Aziz.

Tak kenal Hanis Haizi? Sha Khalid? Shaliza Aziz?

Klik saja links ini, sayangku.... 


Dah kenal?

Apa tunggu lagi? Jom sertai kami di Green Leaders Academy Malaysia (GLAM) dan anda berpeluang mendapat apa yang anda impikan. 

Berminat, cepat hubungi saya di 0139943935 untuk keterangan lanjut. 


Wednesday, October 30, 2013

Cerita hamil... ~Antara angan dan realiti.

Hai, assalamualaikum. Mengikut kiraan Baby Center App, hari ni baby genap berumur 30 minggu. Lebih kurang 7 bulan setengah. Alhamdulillah, baby baik-baik sahaja. Maknya sahaja yang kadang ok kadang tak. Biasalah. Bajet manja lebih. Pulak tu jauh dengan hubby. Lagi la mengada. Hehe. 

Semalam selesai sudah kejohanan sukan sekolah. Walaupun dengan tak cukup cikgu kerana ramai guru menghadiri kursus PBS dan lain-lain, dengan aku yang bajet sarat ni, hehe.... Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar. 

Merenung cerita kehamilan umi dulu-dulu, aku yang mempunyai 6 adik ini tak pernah terbayang begini rupanya perasaan membawa bayi dalam rahim. Kalau dulu, asal umi pregnant je, yang aku tahu cuma nanti nak dapat adik. Cerita loya, penat, tak larat, sakit-sakit badan, bayi quickened dalam perut umi langsung aku tak tahu. Punya la naif. 

Begitu juga bila baru kahwin. Orang pregnant, aku pun nak jugak. Bila terus melekat lepas kahwin, punya la happy. Masa tu tak fikir pun apa yang akan aku alami sepanjang tempoh hamil nanti. Bila keguguran semasa kandungan berusia 8 minggu, aku punya la sedih sampai setiap bulan bila bulan mengambang tiba, confrim aku menangis sayu hati sedih sampai suami dah tak tau nak pujuk cane. 

Bila balik kampung untuk PRU tu, aku dah rasa instinct yang aku pregnant. Tapi sebab masa tu baru sebulan dari tarikh last menstruation, so tak bagi tau Mr.Polaris lagi. Tapi aku ada bagi tahu mak sedara, kak long and kawan umi yang aku rasa macam aku pregnant. 

Balik je ke Labu semula, suami suruh buat pregnancy test tapi masa tu pregnancy test kit yang selalu aku beli tiap bulan dah habis pakai. See, betapa excitednya nak mengandung. Lepas dah beli tu, buat la test. Then, it was positive. Sengih la laki bini ni. 

Kemudian bermula la episod muntah, loya, tak selera makan, sakit badan, emo sebab tak larat segala. Baru aku tahu, begitu rupanya pengorbanan seorang ibu. Bak kata Blogger Nurulism, "Mommy cuma ada 1 nyawa untuk dipertaruhkan berkali-kali untuk melahirkan...." Lebih kurang gitu la... Ye, besarnya pengorbanan seorang ibu. 

Terkilannya rasa kerana tidak sempat memohon ampun dan maaf dari umi sebelum umi pergi. Namun, berpeluang menjaga umi sehingga nafasnya yang terakhir, merupakan pengalaman yang tak ternilai harganya. Kalau umi masih ada, ingin sekali aku minta maaf darinya. Supaya segala urusan melahirkan nanti berjalan dengan mudahnya. Ingin sekali aku rasa

Takut rasanya untuk melalui proses bersalin nanti. Bimbang suami tak sempat tiba untuk menemani aku di bilik bersalin, bimbang pula memikirkan bakal membawa baby ke pulau dan manjaganya seorang diri. Semoga ALLAH permudahkan segala urusan. InsyaALLAH, amin. 

Dan kini, menunggu tamat sesi persekolahan 2013 pada 15 November nanti sangat menyeksa batin. Walau cuma tinggal 2 minggu lebih sahaja lagi. Seksa jiwa menunggu saat untuk duduk sebumbung dengan suami. Tambah lagi bila suami tak sihat. Mengenangkan dalam tak sihat tu dia masih lagi kena uruskan makan pakai sendiri, pedih rasa hati. No, I didn't meant to be jiwang-jiwang or what so ever, tapi yang merasai sahaja yang akan faham. 

Semoga ALLAH permudahkan segala urusan kami. Amin. 

Tuesday, October 22, 2013

Gulai daging masin daun kaduk


Hari tu, jejak je Tioman, terus terasa-rasa nak makan gulai daging masin campur daun kaduk. Daging korban hari tu memang ada bawak masuk pulau. Masalahnya daun kaduk mane nak carik? 

Pastu nasib baik kat rumah mertua colleague ni ada daun kaduk. Maka project gulai daging masin la aku hari ni. Daging pulak kebetulan yang bercampur urat tu sket. Lagi sedap nak gulai kan. So malam tadi hiris kecik2 dan perap garam. Kalau ikut resipi tradisional, daging ni perap dengan garam luar peti sejuk sampai busuk sikit. Tapi aku perap dalam peti je la. Tapi tak bekukan la. 

Pastu balik sekolah tadi, chopped bahan-bahan dengan Tupperware Turbo Chopper, gaul dengan daging, masak atas api kecil. Dah keluar air daging, tambah lagi air dan masak lagi dekat sejam jugak untuk lembutkan daging. 

Pastu baru masukkan santan, daun kaduk, garam gula secukup rasa. Perghh, menggigil nak tunggu gulai masak. Semerbak baq hang!!! 

Dah siap makan, harusla si kecik ni menendang-nendang happy. Sedap kot mak dia masak. Haha! Perasan! 

Resipi aku letak la kat sini sebab ni pun first time aku masak. Hehe. 

Bahan-bahan:
1. Daging semangkuk yang telah diperap garam 1 malam
2. 3 biji bwg merah
3. 2 ulas bwg putih
4. 5 biji cili padi
5. Seinci halia
6. Seinci kunyit hidup. Aku pakai serbuk je tadi. 
7. Asam keping
8. Garam gula
9. Santan sekotak
10. Daun kaduk

Cara-cara:
1. Kisar semua bahan kecuali asam keping dan santan. Gaul dengan daging dan masak hingga air daging kering sikit. Masukkan secawan lagi air dan biar daging lembut. 
2. Masukkan santan dan asam keping. Perasakan garam gula.
3. Potong daun kaduk dan masak dengan api perlahan. 
4. Siap. 

Begini jugak resipi untuk masak siput sedut. Tapi siput tak perlu diperap dengan garam. 

Ol. Happy cooking!!! 


Monday, October 21, 2013

Aidiladha 2013 dan trimester ketiga

Cerita Aidiladha adalah tanpa gambar. Dah kata kan anak aku memang tak suka mak ayah dia bergambar. Hehe. So, kami memang takde bergambar langsung sepanjang raya dan semasa di kampung selama 5 hari tu. 

Kali ni malam raya aku tido di rumah mertua. Tapi takde tolong masak pun sebab aku kan menantu bertuah. Haha! Pemalas nak mampos. Lagi la sekarang tengah pregnant, lagi rasa tak larat. Pagi raya, sebab tengahari nanti nak makan daging-daging, maka mertua goreng kuetiaw je. First time makan kuetiaw di pagi raya. Biasa kalau kat rumah aku kalau raya haji, umi akan buat laksa penang sebab takut muak dengan daging tengahari nanti. Tapi 2 pinggan jugak aku balun kuetiaw goreng. Hehe. Tapi malam raya tu aku ada jugak buat puding trifle. Nak masak rendang kang, mertua takde buat ketupat pulak. Hehe. Jadilah dari tak masak pape kan. 

Lagipun mertua macam tak berapa nak beria berhari raya sebab anak menantu lain semua tak balik. Ye la, tahun ni raya haji jatuh hari Selasa. Banyak tu nak kena mintak cuti. Takat balik kampung 3 hari, tak berbaloi. Buat penat badan je. Kami hari tu pun, biasa balik ikut highway LPT, tetiba ngada nak balik ikut jalan Gua Musang sebab bajet tak jem la sebab maybe tak ramai orang balik beraya. Tapi, dah nama orang Pantai Timur, tak kira la raya haji jatuh hari apa, confirm balik beraya. Maka, merasalah perjalanan 11 jam dari Labu ke Jerteh. Pheww. Penat yang amat.  Jem kat Raub, jem kat Kuala Krai dan jugak Machang kot. 

Lagi satu, adik ipar aku yang bongsu masih lagi dalam wad sebab suspected terkena Leptospirosis aka kencing tikus. 2 minggu demam baru masuk wad. Dan kena keluarkan air dari paru-paru. Tu yang mertua aku tak berapa nak beraya tu kot. 

Pagi raya tu, ada ziarah nenek belah suami dan sedara mara dia. Lepas zohor kot baru balik rumah abah. Mama dan nenek masak nasik arab, pastu mama buat kuzi ayam dan trifle. 

Malam, balik rumah mertua semula sebab nak buat preparation untuk majis pertunangan adik ipar perempuan bongsu. Ada ke disuruhnya kakak ipar yang takde seni ni buat pelamin. Maka, hasilnya camni aje la.... 


Semua DIY. Recycle je barang-barang yang ada kat rumah. Settle. Takpe la tak berapa cantik pun. Dari takde kan. Kalau sewa dah hangus berapa ratus. Baik simpan duit untuk kahwin nanti. 


Itu la gambar adik ipar. Taken okeh. Hehe. 

Pastu malamnya pulak, mertua buat kenduri solat hajat untuk baby sempena dah masuk 28 minggu. Ikut adat, family belah lelaki yang kena buat. Semoga ibu dan baby selamat dan baik-baik sahaja. 

Wah, dah 28 weeks rupanya. Kalau ikut kiraan minggu, dah pun masuk trimester ketiga. Dah 7 bulan. Tapi kalau ikut kiraan bulan, last menstrual date aku 4 April, 4 Oktober lepas baru 6 bulan. Gitu. Tak kesah la kira cane pun. Asal baby sihat-sihat sahaja. 

Hmm, walaupun cuti lama hampir 9 hari dapat tido ada suami kat sebelah, rasa kejap je masa berlalu. Seriously hari Ahad tu memang takde hati langsung nak masuk pulau. Suami pujuk-pujuk jugak, takpe 4 minggu je... Nanti cuti lamaaaa.... Memang la. Tapi saat-saat dah masuk 3rd trimester ni, lagi la aku memerlukan dia. Mintak tolong urut, sapu minyak, potong kuku kaki pun dah tak berapa nak sampai. Pastu time tak larat, sedap sikit mintak tolong bancuh susu, hulur itu ini. 

Takpe la, ini bahagian kami. Tempuh dengan redha. Pujuk-pujuk hati. Nasib baik anak behave je. Lately, makin suka pulak main-main dengan anak sebab dia dah bijak bagi respond bila kita cakap-cakap dengan dia. Aktif pulak tu bergurau dengan ayah dia. Sampai bergelombang perut mommy. 

Malam Sabtu hari tu pun ada ke klinik swasta untuk mintak surat untuk naik flight tu, ada la jugak scan. Doc cakap tak nampak private parts dia, tapi bila mommy tepuk-tepuk suruh tunjuk, terus je nampak. Baiknya anak mommy. Dengar cakap. Happy la ayah dia. Hehe. 

Ok la. Sekian sahaja. 

Saturday, October 12, 2013

Ibu mengandung VS shopping

Hai, assalamualaikum. Syukur alhamdulillah, we are in 27th weeks of pregnancy. Lagi beberapa hari sebelum masuk minggu ke 28 dan bakal dikategorikan wanita sarat. I've been reading many blogs yang sarankan, bila dah masuk bulan ke 7 kehamilan, kita dah tak larat lagi dah nak tawaf shopping complex untuk beli keperluan bayi yang bakal lahir ni so, better beli awal. Tapi, take my words, shopping and wanita memang ditakdirkan untuk duduk dalam satu sentence. Hehe. Memula tu memang ingat aku tak larat nak tawaf kedai untuk beli barang baby, so cakap dengan suami, lepas makan nanti, terus balik la. Tak yah shopping lagi. Tapi aku rasa suami yang excited lebih. Dia kata, takpe kita tengok-tengok je dulu. Tapinya dari tengok-tengok tu, sempat tawaf 3 kedai, dan shopping habis dekat RM400 jugak. Hehe. Kami beli barang dari World of Babies lebih kurang RM 200 dan butik Anakku rm 177. Dekat Giant Nilai sahaja. 

Yeah, dan semalam kami dah pun membeli belah sedikit barangan baby. Bukan sedikit sebenarnya. Senarai kami dah hampir habis pun. Tinggal a few things yang kena beli dalam minggu-minggu terakhir nanti kot seperti toiletries set, wet tissues. 

So, we have done...

 For baby
  1. Pakaian (sleepsuits, rompers, short sleeved and long sleeved). Pakaian ni tetiba aku rasa aku terlebih beli. Huhu! Keterujaan seorang ibu. Haisyh! Kalau ikut list, kak long kata beli 6 pasang baju lengan panjang dan 5 pasang baju lengan pendek. Lepas tu autie aku yang baru lepas bersalin pulak sms bagitau anak dia tak suka kena bedung so dia suruh beli banyak baju lengan panjang. Then we ended up dengan beli 13 pasang baju lengan panjang. Dan cuma satu romper lengan pendek. Haisyh, membazir sungguh. Takpe, nanti aku share dengan kak long sket sebab kak long bakal bersalin minggu depan. Dan kami bercadang nak beli another 5 sets baju lengan pendek. Pastu kan, aku tak galakkan korang beli baju baby online. Sebab kain dia macam tak berapa berkualiti. Aku beli brand CK tu ok, tapi brand Carters memang kualiti rendah. So, tak nak lagi dah terpengaruh beli baju comel-comel jenama tu. 
  2. Pampers newborn (So far ada 3 brand yang menarik perhatian aku. Drypers, Huggies dan Pet Pet. Ramai yang cadangkan beli yang paket 24 je sebab baby cepat besar)
  3. Napkin 1 pek. Aku beli jenama Pigeon I pek RM 35 rasanya. Nampak macam jenama Pigieon lebih tebal dari jenama Anakku. 
  4. Toiletries ( rasa macam nak beli travel pack Johnson & Johnson je dulu)
  5. Tuala (Kak long kata beli 2, tapi nafsu aku rasa nak beli 4. Hehe). Baru beli sehelai sebab cadangnya nak beli warna putih. Tapi pergi butik Anakku semalam ada color biru dan pink je. Ala, takkan nak semua color biru atau pink kan. Nak la jugak color yang tak melambangkan jantina. Macam hijau ke, purple ke, coklat ke. Tapi aku tengok memang banyak barang baby yang cuma ada dua pilihan warna. pink dan biru. Tak suka. So aku baru beli satu towel untuk baby, brand Anakku. 
  6. Sapu tangan. Beli sepaket ada dua helai. Boleh la dulu. 
  7. Diaper bag. Dah beli, warna brown. Tapi belum sampai. Beli online dengan Lovely Kids Wardrobe. Hari ni rasanya suami akan collect di Pos Laju sebab semalam pos laju tinggalkan kertas notification tu kat pagar.
  8. Wet tissue. Belum beli. Beli awal-awalkan, tak wet pulak dia nanti. Hehe. 
  9. Diaper lining. Beli sekotak. Brand Disney rasanya. Ada 100 pcs dalam tu. Jadi la. Sebab aku tak tau bila nak guna. Hehe. 
  10. Detergent baby (Ada 3 jenama jugak yang macam aku berkenan, Tolly Joy, Pureen and Nappi Kleen. tapi belum pernah bau sendiri lagi. Rasa macam berkenan dengan Pureen sebab ramai yang kata wangi. Nanti aku gi cium kat kedai dulu). Belum beli lagi sebab cari di butik Anakku dan World of Babies, Nilai takde. So, nanti cari di supermarket je kot. 
  11. Kapas, cotton bud. Baru beli bebola kapas, lupa pulak nak beli cotton bud. 
  12. Booties, mitten. Yang ni memang sawan nak memilih. Sebab semua macam comel-comel, cute-cute. Baru beli 4. Ingat nak beli lagi. 
  13. Selimut baby (1 dah la kot sebab dah ada kain bedung kan). Terbeli 2 pulak. Hehe. Sebab Kak Long kata beli yang ada hood tu. Tapi tengok selimut yang takde hood pun comel jugak, so ambil satu yang ada hood, satu yang xde hood. Dua-dua brand Anakku. 
  14. Manicure set. Memula nak beli manicure set untuk baby jenama Pigeon kalau tak salah. Harga dekat RM20. Aku rasa dalam RM18 kot. Hubby kate tak yah mengarut la. Beli yang murah je. Hehe. So beli jenama Anakku, RM 8 je kot. 
  15. Changing mat. Yang ni aku terbayang changing mat yang ada bijik-bijik tu. Yang sebelah pink, sebelah biru. Tapi aku beli yang corak kartun kecik-kecik comel-comel. Brand Anakku jugak. 
  16. Penyangkut baju baby yang ada klip2 tu, senang nak jemur booties and mitten dia kan. Belum beli. Kalau tak, hari ni dah boleh mula buat laundry baju baby. Eh, tapi laundry detergent pun belum beli jugak. 
  17. Topi. Yang ni beli yang satu set dengan booties n mittens. Beli satu je. Kak Long kata untuk cover kepala baby bila bawak dia jalan-jalan. Color universal. Kuning susu campur coklat. 
  18. Kelambu. Tak beli lagi sebab takde yang menarik. 
  19. Kasut. Beli online. Kasut Converse warna merah idaman hati ibu. Hehe. Pun beli dengan Lovely Kids Wardrobe. Suka shopping kat sini sebab kalau dibandingkan dengan online baby store yang lain, LKW ni macam murah few ringgit. 
So, selesai la sudah entry beli barang baby. Sehingga berjumpa lagi. Sebenarnya nak share kebaikan berurut semasa hamil since aku ada berurut dengan seorang bidan minggu lepas. Tapi sampai sekarang entry tu terperam dalam draft. Nanti la, tunggu mood aku datang. Mungkin lepas balik kampung esok kot. 

Petang ni nak ke Nilai 3 sebab nak beli sedikit kelengkapan pertunangan adik ipar. Shopping lagi yooo!

Tuesday, October 8, 2013

Senarai keperluan untuk ibu dan anak pertama

Tajuk tak menahan.... Macam dah berpengalaman beranak 3. Tapi takpe, saje je nak share list aku. Mana tau kot ada mommy to be yang tercari-cari senarai keperluan untuk ibu dan anak, lagi-lagi for their first baby, boleh jugak la dijadikan panduan. 

For baby
  1. Pakaian (sleepsuits, rompers, short sleeved and long sleeved)
  2. Pampers newborn (So far ada 3 brand yang menarik perhatian aku. Drypers, Huggies dan Pet Pet. Ramai yang cadangkan beli yang paket 24 je sebab baby cepat besar)
  3. Napkin 1 pek
  4. Toiletries ( rasa macam nak beli travel pack Johnson & Johnson je dulu)
  5. Tuala (Kak long kata beli 2, tapi nafsu aku rasa nak beli 4. Hehe)
  6. Sapu tangan
  7. Diaper bag
  8. Wet tissue
  9. Diaper lining
  10. Detergent baby (Ada 3 jenama jugak yang macam aku berkenan, Tolly Joy, Pureen and Nappi Kleen. tapi belum pernah bau sendiri lagi. Rasa macam berkenan dengan Pureen sebab ramai yang kata wangi. Nanti aku gi cium kat kedai dulu)
  11. Kapas, cotton bud
  12. Booties, mitten
  13. Selimut baby (1 dah la kot sebab dah ada kain bedung kan)
  14. Manicure set
  15. Changing mat
  16. Penyangkut baju baby yang ada klip2 tu, senang nak jemur booties and mitten dia kan
  17. Topi
  18. Kelambu
  19. Kasut 
Dalam panjang-panjang senarai, itu saje baru beli. Dan a few sleepsuits and rompers. Tapi sebab belum settle list untuk baju baby, jadinya takleh potong lagi item nombor satu tu. 

Keperluan penyusuan susu ibu secara eksklusif

Yang ni rasa tak perlu beli lagi sebelum bersalin sebab dalam perancangan kami, we are going to use them right after I start to work again because I will taking 3 months maternity leave. So sementara tu, kita direct breastfeed saja ye anakku. Tapi pening jugak dok survey set breast pump yang best dan tak berapa mahal macam Cik Medela tu. Telan ailio tau tengok rege Medela FS. So, kalau ada sape-sape yang bermurah hati nak sponsor, dipersilakan. Hehe... 

Pening tau nak pilih yang manual ke, elektrik ke.... Tapi memang tak nak bagi anak susu formula. Sebab nanti kalau aku tak dapat pindah duduk bersama suami lepas bersalin, wajib angkut anak duduk bersama di pulau nan indah ini. Takpe la anakku kita setinggan di rumah bujang mommy ni. Duduk la ramai-ramai 5,6 orang kat sini nanti. 

  1. Breast pump
  2. Cooler bag
  3. Reusable ice pack
  4. Breast pad
  5. Storage bottle
  6. Ziplock storage bag
  7. Bottle and teat brush
  8. Bottle cleanser 
  9. Set botol susu
Keperluan berpantang
  1. Confinement set by Tropical Herbs, Amway
  2. VCO dan brown soap, Tanamera
  3. BB Plus Collagen, Hai-O penting untuk membina semula sel-sel badan. Baikpulih semula kesan-kesan regangan dan perubahan hormon semasa mengandung. 
  4. Lactolite, Hai-O penting untuk usus yang sihat. Lactolite ni aku suka sebab dia serbuk yogurt yang mengandungi bakteri baik untuk usus. Takde sakit-sakit perut macam makan julap. Dan yang utama, wanita mengandung pun boleh makan. 
  5. Maternity pad aku bercadang untuk guna Wanisa by Zhulian. Bagus untuk buang sisa-sisa darah kotor kita. Mahal? Takde la, badan kita lagi mahal kan. Takde dapat tukar ganti dah. 
Keperluan lain
  1. Stroller
  2. Baby carseat
  3. Baby carrier
  4. Baby cot
  5. Rocker
Keperluan lain ni rasa macam tak perlu lagi. Dan mungkin tak perlu pun kot. Tapi kalau tiba-tiba nanti di masa depan rasa perlu, baru kami beli. Sebab kami PJJ husband and wife, takde maknanya nak tolak baby dalam stroller bawak jalan-jalan. Mak apak baby pun jumpa 2 hari 1 malam je, bila masanya nak berjalan-jalan dengan baby.

Carseat? Ramai kawan-kawan yang cakap anak mereka cranky bila letak dalam carseat untuk long distance travelling. Lagi senang pangku je baby sebab senang nak bagi susu dan tukar pampers. Ok. Takyah membazir. 

Baby cot dan rocker. Alasan sama dengan point untuk stroller. 

Baby carrier. Ayah dia kata tak payah. Biar ayah dia je dukung kalau nak gi jalan-jalan shopping complex. Lagipun bukan hari-hari mak dia ni dapat jumpa shopping complex. 


Aku rasa macam panjang giler je kan list. Mak ni belum pun jenguk duit dalam bank untuk baby ada berapa. Rasa macam lebih dari 1K. Masalahnya, cukup ke? Huhu. Terpaksa la mak kikis sikit-sikit dari bank-bank lain. Mak ni banyak akaun bank je, duitnya belum tentu ada. Hehe. Tapi dari sejak awal bergiat dalam dunia bisnes ecewah, aku memang dah amalkan untuk asingkan duit dalam bank yang berbeza. Contohnya, duit customer bayar installment corset aku masukkan dalam Maybank, duit gaji dalam CIMB, saving dalam Tabung Haji la kan, duit rumah sewa dalam BSN, dan duit untuk keperluan bayi dalam Bank Islam. Baru la senang nak manage. Takde la tetiba seronok sangat withdraw duit kat kampung, tetiba baru perasan itu duit untuk kegunaan lain. Tak ke haru tu. Tapi yang penting semua bank tu ada kad atm kecuali la Tabung Haji sebab itukan saving. Nanti senang nak keluar duit, tak jadi saving pulak kan. Hah, sape rasa duit dia susah nak manage, buat cara aku. So, bila dapat gaji, terus agihkan duit kepada akaun-akaun yang berkenaan. It works, I can tell.  

Monday, October 7, 2013

Weekend without husband, with the baby inside the tummy

Begitu tajuk, begitulah cerita. 

Weekend yang ke berapa tanpa suami pun aku tak tahu. Tak daya dah nak kira. Yang aku hafal, lepas cuti raya haji seminggu nanti, masuk pulau untuk 4 minggu persekolahan sebelum bercuti untuk 4 bulan setengah. Sounds yeay kan... Tapi sebelum yeay tu, bertabahlah mengharungi hidup di sini. 

Kadang-kadang, dengan emosi orang hamil, penat kerja, lenguh kaki, sakit badan, badan yang berangin, makanan lambat turun rasa tersangkut katvl tekak, sendawa tapi rasa nak muntah, memang mampu nangis je sorang2 sebab tak tahan sangat  dah. Nak urut sendiri kaki, perut dah jadi penghalang dah. 

Sekarang ni pulak, nafsu makan menjadi-jadi. Tak menjadi sangat pun sebenarnya. Tapi, dah mula rasa cepat lapar. Bila lapar tu, bukan rasa yang manja2 je, terus lapar yang kalau tak makan sekarang, confirm angin gastrik melanda. Tapi takpe, demi anak. Mak sanggup terima je. 

Mujurlah saat2 akhir kehamilan nanti diberi peluang untuk ditempuhi bersama suami dan kemudiannya bersama keluarga. Alhamdulillah. 

Apa? Ramai dok puji-puji kami pandai bajet masa nak pregnant sebab boleh sambung cuti sekolah dengan cuti berpantang? Takkk la..... Itu ketentuan ALLAH untuk kami. Itu yang terbaik yang direncanakan ALLAH. Alhamdulillah. 

Baby stuff lists? List dah siap, dah pun start beli. Tapi online je la dulu. Beli diaper bag, kasut comel yang aku aimed dari dulu lagi tuuuuu, dan some sleepsuits and rompers. 

Tentang list baby stuff ni pun aku tak paham. Makin lama aku peram, makin panjang pulak list nya. Haha! Beranak kahhh? 

Confinement set macam berminat dengan Tropical Herbs by Amway. Tapi nak add on Brown Formulation Soap and Coconut Oil dari Tanamera sebab tengok reviews pengguna, semua macam best je. Harap sangat adik-adik aku nanti sudi tolong aku habiskan semua barang dalam confinement set tu masa berpantang nanti. Nak harapkan suami, jauhhh.... Umi pulak takde. Ok, sedih! 

Dah la. Tutup citer. 


Tuesday, October 1, 2013

2D1N honeymoon in Tioman

Sabtu lepas, 28 September suami berpeluang menjejakkan kaki buat pertama kalinya di bumi Tioman tempat isterinya ini menabur bakti. Dah setahun setengah kawen baru berpeluang berhoneymoon di Tioman  bersama suami. Honeymoon la sangatttt.. Tapi memang best la bila suami yang datang ke sini. Tapi sebenarnya aku lagi suka balik ke rumah kami di Labu tu setiap dua minggu sekali. Ye la, rumah tangga kotttt... Memang la rasa macam rumahku syurgaku. 

Suami datang 2 hari 1 malam je. Itu pun menjadi salah satu faktor kenapa aku lagi suka balik Labu daripada suami yang masuk ke sini. Quality and quantity time spent together. Ye la, suami cuma cuti sehari, hari Ahad. Kalau dia nak masuk sini, kena mohon cuti sehari, hari Sabtu. Ahad dah balik. Buat penat badan je travel. Tapi kalau aku yang keluar, Jumaat aku dah boleh balik Labu. Ahad masuk. Lama la sikit boleh jumpa. Kan... 

Apapun, bila suami sampai, alhamdulillah. Selamat mabuk laut. Still in one piece. Lega. Hehe.

Baru sampai
Mr. Polaris sampai dalam pukul 2 petang lebih camtu. Bawak dia lunch dulu, kemudian balik rumah. Rehat. Ingat petang tu nak ke Taman Laut, tapi rasa macam lagi best gi pagi. So, postpone pagi esok je. Hari pertama rehat-rehat kat rumah je. 

Malam aku masak lauk simple yang tak best kalau makan sorang. Kena makan ramai-ramai. Nasik. Ikan singgang. Ikan goreng. Budu. Ulam terung. Perghhh, 2 kali makan bertambah lepas 2 hari baby tak jumpa nasik. Kesian anak. 








Di Taman Laut, tak mandi pun. Kalau tak pregnant ni, harus aku dan suami sama-sama mandi laut sambil bagi makanan kat ikan-ikan comel tu. Takpe la, next time. InsyaALLAH time tu dah dapat bertukar dan kami datang sebagai pelancong. Hehe. Amin.... 

Biasanya kalau nak mandi di Taman Laut, kami akan datang pukul 7 pagi. Matahari tak panas dan yang penting takde pelancong. Pukul 9 pagi, bila pelancong tiba dengan bot-bot sewaan mereka, kami balik la. Tak best mandi ramai-ramai sampai berlaga kaki nak berenang. Eceh, berenang la sangat. Pakai life jacket boleh la. Hehe. 

Hari tu tengok pelancong dan orang tempatan je mandi-manda. Students pun ada. Suami punya la kagum tengok anak-anak orang tempatan baru usia 5, 6 tahun selamba yaya je terjun dari pelantar, berenang di Taman Laut tanpa life jacket. Ye la, dah itu memang life diorang. Hujung minggu, kalau tak mandi di laut, ke mana lagi merek anak tuju? Lepak di shopping complex? Fast food restaurant. Never crossed their mind!

Satu tempat itu je lah yang sempat aku bawa suami. Tapi at least Mr. Polaris dah tau jarak kuarters dengan sekolah, kedai runcit, bank, airport, jeti, klinik dan lain-lain tempat yang aku selalu pergi. Dekat je pun... 

Tak sempat bawak dia explore banyak tempat sebab feri dia hari Ahad tu pukul 1. So, pukul 12.45 dah kena gerak gi jeti. Sedih sangat nak lepaskan suami balik. Rasa nak nangis. Tapi tahan sebab ramai orang yang dikenali di jeti tu. Malu. Hehe. 


Pergi membawa buah hati dinda
Nasib baik suami tertinggal baju berharuman dia di bilik aku. Boleh la buat tempat melepas rindu sebelum tido. 

Alhamdulillah, ALLAH anugerahkan rindu yang terindah ini dalam rumahtangga kami. 
Walaupun dah 8 tahun, 2 minggu, 1 hari bercinta, perasaannya tetap sama seperti dulu. 
Rindu, kasih dan sayang tak pernah berkurang. 
Sentiasa bertambah dari hari ke hari. 
Alhamdulillah.


Sebenarnya bila taip perenggan yang atas tu, baru aku perasan, kami lupa nak celebrate anniversary percintaan kami yang jatuh pada 16 September hari tu. Hehe... 
Nasib 2,2 lupa. Kalau tak, aku la yang sentaps. Hehe. 

Takde cerita pasal anak dalam entry ni. Biar aku saje yang simpan cerita excitement anak semasa menunggu ketibaan ayah dia ke pulau hari tu. Hehe. 

Till then.