.:Our Path of Life::.

Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers
Lilypie Angel and Memorial tickers

Wednesday, October 30, 2013

Cerita hamil... ~Antara angan dan realiti.

Hai, assalamualaikum. Mengikut kiraan Baby Center App, hari ni baby genap berumur 30 minggu. Lebih kurang 7 bulan setengah. Alhamdulillah, baby baik-baik sahaja. Maknya sahaja yang kadang ok kadang tak. Biasalah. Bajet manja lebih. Pulak tu jauh dengan hubby. Lagi la mengada. Hehe. 

Semalam selesai sudah kejohanan sukan sekolah. Walaupun dengan tak cukup cikgu kerana ramai guru menghadiri kursus PBS dan lain-lain, dengan aku yang bajet sarat ni, hehe.... Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar. 

Merenung cerita kehamilan umi dulu-dulu, aku yang mempunyai 6 adik ini tak pernah terbayang begini rupanya perasaan membawa bayi dalam rahim. Kalau dulu, asal umi pregnant je, yang aku tahu cuma nanti nak dapat adik. Cerita loya, penat, tak larat, sakit-sakit badan, bayi quickened dalam perut umi langsung aku tak tahu. Punya la naif. 

Begitu juga bila baru kahwin. Orang pregnant, aku pun nak jugak. Bila terus melekat lepas kahwin, punya la happy. Masa tu tak fikir pun apa yang akan aku alami sepanjang tempoh hamil nanti. Bila keguguran semasa kandungan berusia 8 minggu, aku punya la sedih sampai setiap bulan bila bulan mengambang tiba, confrim aku menangis sayu hati sedih sampai suami dah tak tau nak pujuk cane. 

Bila balik kampung untuk PRU tu, aku dah rasa instinct yang aku pregnant. Tapi sebab masa tu baru sebulan dari tarikh last menstruation, so tak bagi tau Mr.Polaris lagi. Tapi aku ada bagi tahu mak sedara, kak long and kawan umi yang aku rasa macam aku pregnant. 

Balik je ke Labu semula, suami suruh buat pregnancy test tapi masa tu pregnancy test kit yang selalu aku beli tiap bulan dah habis pakai. See, betapa excitednya nak mengandung. Lepas dah beli tu, buat la test. Then, it was positive. Sengih la laki bini ni. 

Kemudian bermula la episod muntah, loya, tak selera makan, sakit badan, emo sebab tak larat segala. Baru aku tahu, begitu rupanya pengorbanan seorang ibu. Bak kata Blogger Nurulism, "Mommy cuma ada 1 nyawa untuk dipertaruhkan berkali-kali untuk melahirkan...." Lebih kurang gitu la... Ye, besarnya pengorbanan seorang ibu. 

Terkilannya rasa kerana tidak sempat memohon ampun dan maaf dari umi sebelum umi pergi. Namun, berpeluang menjaga umi sehingga nafasnya yang terakhir, merupakan pengalaman yang tak ternilai harganya. Kalau umi masih ada, ingin sekali aku minta maaf darinya. Supaya segala urusan melahirkan nanti berjalan dengan mudahnya. Ingin sekali aku rasa

Takut rasanya untuk melalui proses bersalin nanti. Bimbang suami tak sempat tiba untuk menemani aku di bilik bersalin, bimbang pula memikirkan bakal membawa baby ke pulau dan manjaganya seorang diri. Semoga ALLAH permudahkan segala urusan. InsyaALLAH, amin. 

Dan kini, menunggu tamat sesi persekolahan 2013 pada 15 November nanti sangat menyeksa batin. Walau cuma tinggal 2 minggu lebih sahaja lagi. Seksa jiwa menunggu saat untuk duduk sebumbung dengan suami. Tambah lagi bila suami tak sihat. Mengenangkan dalam tak sihat tu dia masih lagi kena uruskan makan pakai sendiri, pedih rasa hati. No, I didn't meant to be jiwang-jiwang or what so ever, tapi yang merasai sahaja yang akan faham. 

Semoga ALLAH permudahkan segala urusan kami. Amin. 

No comments: