.:Our Path of Life::.

Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers
Lilypie Angel and Memorial tickers

Tuesday, October 22, 2013

Gulai daging masin daun kaduk


Hari tu, jejak je Tioman, terus terasa-rasa nak makan gulai daging masin campur daun kaduk. Daging korban hari tu memang ada bawak masuk pulau. Masalahnya daun kaduk mane nak carik? 

Pastu nasib baik kat rumah mertua colleague ni ada daun kaduk. Maka project gulai daging masin la aku hari ni. Daging pulak kebetulan yang bercampur urat tu sket. Lagi sedap nak gulai kan. So malam tadi hiris kecik2 dan perap garam. Kalau ikut resipi tradisional, daging ni perap dengan garam luar peti sejuk sampai busuk sikit. Tapi aku perap dalam peti je la. Tapi tak bekukan la. 

Pastu balik sekolah tadi, chopped bahan-bahan dengan Tupperware Turbo Chopper, gaul dengan daging, masak atas api kecil. Dah keluar air daging, tambah lagi air dan masak lagi dekat sejam jugak untuk lembutkan daging. 

Pastu baru masukkan santan, daun kaduk, garam gula secukup rasa. Perghh, menggigil nak tunggu gulai masak. Semerbak baq hang!!! 

Dah siap makan, harusla si kecik ni menendang-nendang happy. Sedap kot mak dia masak. Haha! Perasan! 

Resipi aku letak la kat sini sebab ni pun first time aku masak. Hehe. 

Bahan-bahan:
1. Daging semangkuk yang telah diperap garam 1 malam
2. 3 biji bwg merah
3. 2 ulas bwg putih
4. 5 biji cili padi
5. Seinci halia
6. Seinci kunyit hidup. Aku pakai serbuk je tadi. 
7. Asam keping
8. Garam gula
9. Santan sekotak
10. Daun kaduk

Cara-cara:
1. Kisar semua bahan kecuali asam keping dan santan. Gaul dengan daging dan masak hingga air daging kering sikit. Masukkan secawan lagi air dan biar daging lembut. 
2. Masukkan santan dan asam keping. Perasakan garam gula.
3. Potong daun kaduk dan masak dengan api perlahan. 
4. Siap. 

Begini jugak resipi untuk masak siput sedut. Tapi siput tak perlu diperap dengan garam. 

Ol. Happy cooking!!! 


No comments: