.:Our Path of Life::.

Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers
Lilypie Angel and Memorial tickers

Saturday, October 12, 2013

Ibu mengandung VS shopping

Hai, assalamualaikum. Syukur alhamdulillah, we are in 27th weeks of pregnancy. Lagi beberapa hari sebelum masuk minggu ke 28 dan bakal dikategorikan wanita sarat. I've been reading many blogs yang sarankan, bila dah masuk bulan ke 7 kehamilan, kita dah tak larat lagi dah nak tawaf shopping complex untuk beli keperluan bayi yang bakal lahir ni so, better beli awal. Tapi, take my words, shopping and wanita memang ditakdirkan untuk duduk dalam satu sentence. Hehe. Memula tu memang ingat aku tak larat nak tawaf kedai untuk beli barang baby, so cakap dengan suami, lepas makan nanti, terus balik la. Tak yah shopping lagi. Tapi aku rasa suami yang excited lebih. Dia kata, takpe kita tengok-tengok je dulu. Tapinya dari tengok-tengok tu, sempat tawaf 3 kedai, dan shopping habis dekat RM400 jugak. Hehe. Kami beli barang dari World of Babies lebih kurang RM 200 dan butik Anakku rm 177. Dekat Giant Nilai sahaja. 

Yeah, dan semalam kami dah pun membeli belah sedikit barangan baby. Bukan sedikit sebenarnya. Senarai kami dah hampir habis pun. Tinggal a few things yang kena beli dalam minggu-minggu terakhir nanti kot seperti toiletries set, wet tissues. 

So, we have done...

 For baby
  1. Pakaian (sleepsuits, rompers, short sleeved and long sleeved). Pakaian ni tetiba aku rasa aku terlebih beli. Huhu! Keterujaan seorang ibu. Haisyh! Kalau ikut list, kak long kata beli 6 pasang baju lengan panjang dan 5 pasang baju lengan pendek. Lepas tu autie aku yang baru lepas bersalin pulak sms bagitau anak dia tak suka kena bedung so dia suruh beli banyak baju lengan panjang. Then we ended up dengan beli 13 pasang baju lengan panjang. Dan cuma satu romper lengan pendek. Haisyh, membazir sungguh. Takpe, nanti aku share dengan kak long sket sebab kak long bakal bersalin minggu depan. Dan kami bercadang nak beli another 5 sets baju lengan pendek. Pastu kan, aku tak galakkan korang beli baju baby online. Sebab kain dia macam tak berapa berkualiti. Aku beli brand CK tu ok, tapi brand Carters memang kualiti rendah. So, tak nak lagi dah terpengaruh beli baju comel-comel jenama tu. 
  2. Pampers newborn (So far ada 3 brand yang menarik perhatian aku. Drypers, Huggies dan Pet Pet. Ramai yang cadangkan beli yang paket 24 je sebab baby cepat besar)
  3. Napkin 1 pek. Aku beli jenama Pigeon I pek RM 35 rasanya. Nampak macam jenama Pigieon lebih tebal dari jenama Anakku. 
  4. Toiletries ( rasa macam nak beli travel pack Johnson & Johnson je dulu)
  5. Tuala (Kak long kata beli 2, tapi nafsu aku rasa nak beli 4. Hehe). Baru beli sehelai sebab cadangnya nak beli warna putih. Tapi pergi butik Anakku semalam ada color biru dan pink je. Ala, takkan nak semua color biru atau pink kan. Nak la jugak color yang tak melambangkan jantina. Macam hijau ke, purple ke, coklat ke. Tapi aku tengok memang banyak barang baby yang cuma ada dua pilihan warna. pink dan biru. Tak suka. So aku baru beli satu towel untuk baby, brand Anakku. 
  6. Sapu tangan. Beli sepaket ada dua helai. Boleh la dulu. 
  7. Diaper bag. Dah beli, warna brown. Tapi belum sampai. Beli online dengan Lovely Kids Wardrobe. Hari ni rasanya suami akan collect di Pos Laju sebab semalam pos laju tinggalkan kertas notification tu kat pagar.
  8. Wet tissue. Belum beli. Beli awal-awalkan, tak wet pulak dia nanti. Hehe. 
  9. Diaper lining. Beli sekotak. Brand Disney rasanya. Ada 100 pcs dalam tu. Jadi la. Sebab aku tak tau bila nak guna. Hehe. 
  10. Detergent baby (Ada 3 jenama jugak yang macam aku berkenan, Tolly Joy, Pureen and Nappi Kleen. tapi belum pernah bau sendiri lagi. Rasa macam berkenan dengan Pureen sebab ramai yang kata wangi. Nanti aku gi cium kat kedai dulu). Belum beli lagi sebab cari di butik Anakku dan World of Babies, Nilai takde. So, nanti cari di supermarket je kot. 
  11. Kapas, cotton bud. Baru beli bebola kapas, lupa pulak nak beli cotton bud. 
  12. Booties, mitten. Yang ni memang sawan nak memilih. Sebab semua macam comel-comel, cute-cute. Baru beli 4. Ingat nak beli lagi. 
  13. Selimut baby (1 dah la kot sebab dah ada kain bedung kan). Terbeli 2 pulak. Hehe. Sebab Kak Long kata beli yang ada hood tu. Tapi tengok selimut yang takde hood pun comel jugak, so ambil satu yang ada hood, satu yang xde hood. Dua-dua brand Anakku. 
  14. Manicure set. Memula nak beli manicure set untuk baby jenama Pigeon kalau tak salah. Harga dekat RM20. Aku rasa dalam RM18 kot. Hubby kate tak yah mengarut la. Beli yang murah je. Hehe. So beli jenama Anakku, RM 8 je kot. 
  15. Changing mat. Yang ni aku terbayang changing mat yang ada bijik-bijik tu. Yang sebelah pink, sebelah biru. Tapi aku beli yang corak kartun kecik-kecik comel-comel. Brand Anakku jugak. 
  16. Penyangkut baju baby yang ada klip2 tu, senang nak jemur booties and mitten dia kan. Belum beli. Kalau tak, hari ni dah boleh mula buat laundry baju baby. Eh, tapi laundry detergent pun belum beli jugak. 
  17. Topi. Yang ni beli yang satu set dengan booties n mittens. Beli satu je. Kak Long kata untuk cover kepala baby bila bawak dia jalan-jalan. Color universal. Kuning susu campur coklat. 
  18. Kelambu. Tak beli lagi sebab takde yang menarik. 
  19. Kasut. Beli online. Kasut Converse warna merah idaman hati ibu. Hehe. Pun beli dengan Lovely Kids Wardrobe. Suka shopping kat sini sebab kalau dibandingkan dengan online baby store yang lain, LKW ni macam murah few ringgit. 
So, selesai la sudah entry beli barang baby. Sehingga berjumpa lagi. Sebenarnya nak share kebaikan berurut semasa hamil since aku ada berurut dengan seorang bidan minggu lepas. Tapi sampai sekarang entry tu terperam dalam draft. Nanti la, tunggu mood aku datang. Mungkin lepas balik kampung esok kot. 

Petang ni nak ke Nilai 3 sebab nak beli sedikit kelengkapan pertunangan adik ipar. Shopping lagi yooo!

No comments: