.:Our Path of Life::.

Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers
Lilypie Angel and Memorial tickers

Tuesday, October 8, 2013

Senarai keperluan untuk ibu dan anak pertama

Tajuk tak menahan.... Macam dah berpengalaman beranak 3. Tapi takpe, saje je nak share list aku. Mana tau kot ada mommy to be yang tercari-cari senarai keperluan untuk ibu dan anak, lagi-lagi for their first baby, boleh jugak la dijadikan panduan. 

For baby
  1. Pakaian (sleepsuits, rompers, short sleeved and long sleeved)
  2. Pampers newborn (So far ada 3 brand yang menarik perhatian aku. Drypers, Huggies dan Pet Pet. Ramai yang cadangkan beli yang paket 24 je sebab baby cepat besar)
  3. Napkin 1 pek
  4. Toiletries ( rasa macam nak beli travel pack Johnson & Johnson je dulu)
  5. Tuala (Kak long kata beli 2, tapi nafsu aku rasa nak beli 4. Hehe)
  6. Sapu tangan
  7. Diaper bag
  8. Wet tissue
  9. Diaper lining
  10. Detergent baby (Ada 3 jenama jugak yang macam aku berkenan, Tolly Joy, Pureen and Nappi Kleen. tapi belum pernah bau sendiri lagi. Rasa macam berkenan dengan Pureen sebab ramai yang kata wangi. Nanti aku gi cium kat kedai dulu)
  11. Kapas, cotton bud
  12. Booties, mitten
  13. Selimut baby (1 dah la kot sebab dah ada kain bedung kan)
  14. Manicure set
  15. Changing mat
  16. Penyangkut baju baby yang ada klip2 tu, senang nak jemur booties and mitten dia kan
  17. Topi
  18. Kelambu
  19. Kasut 
Dalam panjang-panjang senarai, itu saje baru beli. Dan a few sleepsuits and rompers. Tapi sebab belum settle list untuk baju baby, jadinya takleh potong lagi item nombor satu tu. 

Keperluan penyusuan susu ibu secara eksklusif

Yang ni rasa tak perlu beli lagi sebelum bersalin sebab dalam perancangan kami, we are going to use them right after I start to work again because I will taking 3 months maternity leave. So sementara tu, kita direct breastfeed saja ye anakku. Tapi pening jugak dok survey set breast pump yang best dan tak berapa mahal macam Cik Medela tu. Telan ailio tau tengok rege Medela FS. So, kalau ada sape-sape yang bermurah hati nak sponsor, dipersilakan. Hehe... 

Pening tau nak pilih yang manual ke, elektrik ke.... Tapi memang tak nak bagi anak susu formula. Sebab nanti kalau aku tak dapat pindah duduk bersama suami lepas bersalin, wajib angkut anak duduk bersama di pulau nan indah ini. Takpe la anakku kita setinggan di rumah bujang mommy ni. Duduk la ramai-ramai 5,6 orang kat sini nanti. 

  1. Breast pump
  2. Cooler bag
  3. Reusable ice pack
  4. Breast pad
  5. Storage bottle
  6. Ziplock storage bag
  7. Bottle and teat brush
  8. Bottle cleanser 
  9. Set botol susu
Keperluan berpantang
  1. Confinement set by Tropical Herbs, Amway
  2. VCO dan brown soap, Tanamera
  3. BB Plus Collagen, Hai-O penting untuk membina semula sel-sel badan. Baikpulih semula kesan-kesan regangan dan perubahan hormon semasa mengandung. 
  4. Lactolite, Hai-O penting untuk usus yang sihat. Lactolite ni aku suka sebab dia serbuk yogurt yang mengandungi bakteri baik untuk usus. Takde sakit-sakit perut macam makan julap. Dan yang utama, wanita mengandung pun boleh makan. 
  5. Maternity pad aku bercadang untuk guna Wanisa by Zhulian. Bagus untuk buang sisa-sisa darah kotor kita. Mahal? Takde la, badan kita lagi mahal kan. Takde dapat tukar ganti dah. 
Keperluan lain
  1. Stroller
  2. Baby carseat
  3. Baby carrier
  4. Baby cot
  5. Rocker
Keperluan lain ni rasa macam tak perlu lagi. Dan mungkin tak perlu pun kot. Tapi kalau tiba-tiba nanti di masa depan rasa perlu, baru kami beli. Sebab kami PJJ husband and wife, takde maknanya nak tolak baby dalam stroller bawak jalan-jalan. Mak apak baby pun jumpa 2 hari 1 malam je, bila masanya nak berjalan-jalan dengan baby.

Carseat? Ramai kawan-kawan yang cakap anak mereka cranky bila letak dalam carseat untuk long distance travelling. Lagi senang pangku je baby sebab senang nak bagi susu dan tukar pampers. Ok. Takyah membazir. 

Baby cot dan rocker. Alasan sama dengan point untuk stroller. 

Baby carrier. Ayah dia kata tak payah. Biar ayah dia je dukung kalau nak gi jalan-jalan shopping complex. Lagipun bukan hari-hari mak dia ni dapat jumpa shopping complex. 


Aku rasa macam panjang giler je kan list. Mak ni belum pun jenguk duit dalam bank untuk baby ada berapa. Rasa macam lebih dari 1K. Masalahnya, cukup ke? Huhu. Terpaksa la mak kikis sikit-sikit dari bank-bank lain. Mak ni banyak akaun bank je, duitnya belum tentu ada. Hehe. Tapi dari sejak awal bergiat dalam dunia bisnes ecewah, aku memang dah amalkan untuk asingkan duit dalam bank yang berbeza. Contohnya, duit customer bayar installment corset aku masukkan dalam Maybank, duit gaji dalam CIMB, saving dalam Tabung Haji la kan, duit rumah sewa dalam BSN, dan duit untuk keperluan bayi dalam Bank Islam. Baru la senang nak manage. Takde la tetiba seronok sangat withdraw duit kat kampung, tetiba baru perasan itu duit untuk kegunaan lain. Tak ke haru tu. Tapi yang penting semua bank tu ada kad atm kecuali la Tabung Haji sebab itukan saving. Nanti senang nak keluar duit, tak jadi saving pulak kan. Hah, sape rasa duit dia susah nak manage, buat cara aku. So, bila dapat gaji, terus agihkan duit kepada akaun-akaun yang berkenaan. It works, I can tell.  

No comments: