.:Our Path of Life::.

Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers
Lilypie Angel and Memorial tickers

Tuesday, December 23, 2014

Bukan Ayam Kunyit Biasa....


Wahhh, tajuk bajet puitis ke? Haha. 

Hari ni masak ayam goreng kunyit je. Tapi bukan ayam kunyit biasa tau. Ayam kunyit resepi dari hati dengan penuh cinta... Cewahhh!!! 

Tapi betul tau. Walaupun bagi Egie dulu, ayam kunyit, ok, resepi standard la kan. Sama je semua orang masak. 

Tapi Egie salah. Tak sama rupanya. Setelah hampir 3 tahun kawin. Suami dok puji-puji setiap masakan Egie, tapi rupanya, seorang anak tetap rindukan air tangan ibunya. 

Dan hari ni bila suami asyik cakap teringin nak makan ayam kunyit his mom's version, maka isteri mithali ni pun call la mertua mintak resipi. Kelas gituhhh mintak resepi ayam kunyit dengan mertua! Hukhuk! 

Kalau ayam kunyit version Egie, ikut stail arwah umi la. Camni

Ayam potong kecik gaul garam kunyit. Tumis halia dan bawang putih sampai wangi, goreng ayam sampai separuh garing, masukkan bawang besardan lada  hiris. Masak sampai bawang besar, lada layu. 


Ayam Kunyit resepi mertua; 
Ayam potong kecik, gaul garam kunyit. Masukkan dalam kuali. Bubuh air sampai paras ayam. Masukkan sepotong kecil asam gelugur. Masak sampai air kering. Tak kering sangat pun. Ada sikit-sikit gitu. Masukkan garam gula secukup rasa, halia, bawang putih, bawang besar dan cili. Kacau rata. Tutup api. Gituhhh... 

Kira macam style mertua ni ayam tak garing. Basah-basah camtu. Egie dah terbiasa goreng kunyit kena garing. Be it daging, sotong. Semua nak garing. Sotong meletop pop pap pop pap pun sanggup kuhadapi demi nak sotong kunyit garing. Tak de la garing rangup tu. Tapi biar ada part yang garing. Gitu.

Tapi tadi ada jugak menderhaka resepi. Aku pi letak halia dan bawang putih awal-awal biar dia meresap rasanya dalam ayam. Hehe... Dasarrrr menantu bertuah kan! 

Dan begitulah power nya air tangan seorang ibu. Jadi ibu-ibu kena masak dengan ikhlas, zikir-zikir sikit masa masak. Semoga anak-anak Egie pun begitu juga nanti. Rindu akan air tangan ibunya walau di mana pun berada. 

Macam Egie pun, serious rindu gile masakan arwah umi. Nasi goreng umi memang terbaik. Terutamanya nasi goreng ikan kukus. Ikan kukus tu pulak dihancurkan sikit, goreng garing dulu. Perghhh. Nikmat! 

Semoga umi tenang dipersemadian. Al-fatihah. 

1 comment:

nieja said...

nieja kalo aym grg knyit..
perap nge grm knyit pahtu goreng garing
buh lada n bwg besar gtu jah..

kdg2 buh srbuk kari skit skali nge knyit tu
lagi sedap..