.:Our Path of Life::.

Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers
Lilypie Angel and Memorial tickers

Thursday, December 4, 2014

Ringgit Malaysia jatuh teruk. Krisis kewangan terburuk.


Newspaper Singapura and Brunei dated 2nd Dec 2014.

Ape kesan pada kita semua especially pada yg tak bersedia?

Xde persediaan income tambahan.. Xde power control income and of coz harga brg..
Are we ready?

Boleh ke kita stay di comfort zone? Comfort  ke kita dlm keadaan mcm ni?

Hari ni JPM melancarkan laporan Malaysia Human Development Report 2013. Fakta yg meremangkan termasuklah:

🌀 90% penduduk kampong tiada simpanan sama sekali, berbanding 86% penduduk bandar.

🌀 hanya 20% saja penduduk di Malaysia dapat diklasifikasikan sebagai "middle class".

🌀 jurang kaya-miskin terburuk di Asean. Pendapatan 1% teratas adalah 22 kali dari 40% terbawah.

🌀 upah atau gaji pekerja hanya 28% dari pendapatan negara, berbanding 42% di Singapura, 48% di China.

Kalau terjadi kegawatan ekonomi maka impak terbesar adalah kpd orang Melayu, yg merupakan kelompok terbesar org miskin di kampong mahu pun di bandar.

Ini bermaksud, saya kena kerja lebih kuat lagi. Kena buat bisnes ni betul-betul. Kena ada another source of income selain gaji hakiki. Kalau kita boleh berjimat cermat, anak-anak cucu kita macamana? Zaman mereka nanti lebih mencabar. Sebab tu kita kena sediakan foundation yang kukuh untuk keluarga kita sekarang dan seterusnya. 

Lucky I met the right business, right team and right leaders that always give me continuous support and guidance. 

TQ #glam 
TQ #thediamondcircle 

I'll do my best! 

Buat yang ingin mencari pendapat sampingan, tak punya masa yang banyak, ingin membuat online business, do contact me for further info. Your every step will be guided. 

Contact Egie tau!!! 

No comments: