.:Our Path of Life::.

Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers
Lilypie Angel and Memorial tickers

Saturday, January 24, 2015

Nasaie turns One

Alhamdulillah, 17 Januari 2015, genap setahun umur Muhammad Khalish An Nasaie bin Mohd Nazri. 

Celebration? Takde grand celebration pun. Sebab dia pun kecik lagi. 

Cuma pada 17 Januari, ayah Nasaie kerja. Jadinya kebetulan Cik Ida ajak hangout, lompat bintang la ibu Nasaie setuju. Dah lama tak hangout dengan bestfriend sejak dah ada anak ni. Eh, bukan dah lama tak hangout dengan kawan, tapi tak pernah pun kot.... 

So keluarlah kami bertiga pada hari lahir Nasaie. Mula-mula ke stokis Hai-O dulu. Apa-apa hal, restock hot products dulu... Lepas tu baru ke Aeon Seremban 2. 


Bestttttttnya shopping and window shopping dengan BFF. Walaupun bawak Nasaie, dia selesa je tido dalam Boba. Sikit tak menggangu urusan shopping ibu. Haha! 


Lepas shopping ibu belanja Nasaie makan nasi ayam di The Chicken Rice Shop dan Strawberry Vanilla cake from Secret Recipe. Sebab Nasaie kecik lagi, maka ibu ikut selera tekak ibu la ye... 

Then, tak habis lagi jalan, Cik Ida bawak gi boutique sepupu Cik Ida di Senawang. Wahhhhhh!!!!! Urut dada tahan napsu tengok baju seluar cantik-cantik. Baju baby pun ada. Accessories pun cantik-cantik-cantik. Ada chiller section jugak. Serious semua kek sedap-sedap. 

Makanan panas pun ada. Mihun sup, laksa, mi kari... Pendek kata, one stop centre la... 

Terliur betul dengan seluar ni. Nanti nak kena ajak ayah Nasaie gi sekali ni... Baru best! 

Ehh, ini entry birthday Nasaie ke, kisah ibu outing ni???? 😂😂😂😂

Ok, keesokan harinya baru ibu masak special untuk Nasaie sebab ayahnya pun dah cuti. Egie masak pulut kuning dan rendang ayam. 

First time try masak pulut kuning. Kecoh call Tok Wan, Cik Long (kakak arwah umi) dan mertua... Padahal masak pulut kuning sekilo je pun... Hehe... 

Boleh la nak bagi-bagi dekat jiran sikit sorang. 




Then, dapat tahu uncle sekeluarga dari Terengganu ke UKM Bangi hantarkan sepupu Egie untuk program Permata Pintar. Terus call suruh datang. Siap paksa dalam diam lagi dengan mesej "Ayah ngah datang tau rumah Izi, Izi dah siap masak nasi ni." Haha! Ok, family memang panggil Egie, Izi. Tapi sepupu-sepupu, adik-adik panggil Kak Egie. 

Dan pulut kuning bersama rendang ayam turut jadi rezeki Ayah Ngah sekeluarga. Best sangat family datang bertandang. Dah la lama tak jumpa. 

Nasaie bersama Nek Ngah. Diamond Star Zhulian ni... Hehe.... 

Nampak tak Nasaie pakai cincin tu? Sebenarnya jiran sebelah rumah yang hadiahkan sempena birthday. Lap peluh mak tau bila anak dapat hadiah cincin emas. Katanya dah memang adat orang India, kalau anggap macam keluarga akan bagi hadiah emas. 


Lap peluh lagi sekali mak bila birthday anaknya Karesh yang ke 15 tahun beza 3 hari je dengan Nasaie. Takkan nak bagi emas jugak? 😅😅😅 Dah la nama dekat-dekat. Khalish, Karesh. Kadang-kadang Egie yang confuse. 

So, selepas seminggu baru hari ni berpeluang buatkan kek. Egie guna basic victoria sandwich cake dan chocolate moist cake recipes. Then in between tu sapu dengan whipping cream dan blueberry compote. 

Egie buat kek je. Time tengah lepa whipping cream, ayah Nasaie terus cakap, "Meh abang buat. Macam best pulak tengok ibu buat. Abang pun pandai jugak. Macam ratakan simen je ni." 

Ok, fine! Terus hand over the pisau. 


 Kek yang dah siap. Boleh tahan jugak laki aku! Hehe.... Itu cara-cara first time decorate cake tu. Kalau selalu buat, confirm kalah Egie. Sekarang pun pavlova memang dah pass with flying colors. Nanti kalau teringin nak makan kek, request je... Tak yah gaduh baking sendiri. 


Tulis dua-dua nama terus. Niat nak birthday boys potong kek sama-sama je. Then nak potong bahagi-bahagi kat jiran. Sekali mak Karesh panggil habis jiran-jiran. Maluuu! Sebab kek tak cantik macam yang beli. Dannnn sebenarnya Egie potong lapisan kek senget. Jadinya, kek adalah senget.... Tapi, boleh laaaa... Rasa adalah sedap. Haha!

Hadiah? Tak tahu nak beli hadiah apa... Kalau anak dara mesti ibu dah belikan barang kemas. Tapi anak teruna. Ibu simpan dalam akaun Tabung Haji awak je la ye. 

Ok, sekian cerita sambutan Hari Lahir Nasaie yang biasa-biasa je.... Takpe, yang penting ibu dan ayah doakan yang terbaik untuk Nasaie. Sayangggg sangat-sangat. 

Friday, January 2, 2015

Ilmu keibubapaan dari Ustaz Pahrol

Di majlis ilmu parenting bersama ustaz pahrol mohd joi surau al kauthar s4 bdr baru bangi. 1 jan 2015.

Antara perkongsiannya:
1. Kalau kita berasa sukar mendidik anak bersabarlah. Tgk lah betapa sukar kita nk didik diri sendiri utk istiqamah solat awal waktu, solat berjemah, bc quran sekurang2nya semuka sehari, puasa isnin khamis dsbnya..tambah2 lagilah utk mendidik org lain..maka bersabarlah dlm mendidik.
Dlm byk keadaan matlamat kita utk ank2 sudah benar tp kebenaran kerap tewas kerana tidak sabar dan tidak bijaksana.

2. Tuntutlah ilmu berterusan..walaupun perkara asas. Biarlah kita mati semasa menuntut ilmu.

3. Jgn label anak. Blh kata anak malas tp jgn label dia 'pemalas'. Panggil nama anak dgn nama yg baik sbb itu adalah labelnya.

4. Letakkan misi dan visi yg jelas kpd ank. Jd hamba Allah yg baik. Ilmu wahyu adalah asas menjadi hamba Allah yg baik. Ditambah dgn acquired knowledge ilmu akademik. Sesungguhnya lebih SUKAR didik ank jd BAIK drp didik ank jd CERDIK.

5. Anak bkn milik kita tp amanah kpd kita. Didiklah anak mengikut kehendak pemberi amanah. Jgn bw ank2 kpd kita, bwlah ank2 kpd Allah.

6. Ibu sama dgn ramadhan sbb ibu adalah madrasah ank2 dan ramadhan adalah madrasah ummah. Ibu ada cuaca dlm rumahtangga. Doa ibu lebih mustajab dr doa ayah kerana sygnya lebih berakar kpd ank drp ayah.

Sbb itu hadiah terbaik seorang ayah utk anaknya adalah mencintai ibu anak tersebut (isterinya) sepenuh hati.

7. Pendidikan ank2 bermula di saat seorang lelaki mencari calon isterinya. 

Yg sudah berkahwin dan ada ank2 tidak terlambat untuk membuat kebaikan..didiklah isteri berterusan. Ceriakan isteri maka cerialah rumahtangga.

8. Didiklah anak dgn al quran. Ibnu sina hafiz pd masa umurnya 7 thn. Ini antaranya kerana semasa dlm kandungannya ia telah didik oleh ibu yg hafizah.

Kita bkn hafiz..tp pastikanlah ank2 sekurang2nya kenal huruf alquran melalui kita. Ambillah barakah ini.

9. Ibu bapa pemimpin kpd ank2. Pemimpin yg baik adalah yg besar pengaruhnya kpd ank2. Skrg ni ank2 tadika lebih percaya ustazah di sekolah dr ibu bapanya. Anak remaja lebih percaya kawan dr ibu bapanya..akhirnya ibu bapa hlg pengaruh kerana dunia tp sempadan amat besar pengaruhnya. 

Tingkatkanlah pengaruh dr rasa percaya dan kepercayaan. Dlm rmhtangga,  dipercayai adalah lebih utama drp dicintai. Contoh: Berapa ramai isteri yg mencintai suaminya tp tidak mempercayainya..

Walk the talk. Didiklah diri kita dlm usaha mendidik ank2 kita. Bantulah ank2 menjadi soleh dan solehah dgn membanyakkan amalan SUNAT. Oleh itu, untuk mendidik anak2 mengerjakan amalan wajib didiklah diri kita mengerjakan amalan sunat.

10. Niatkanlah kebaikan yg kita lakukan sprt sedekah banjir dsbnya sbg tawasul ank2 menjadi baik. Cth: moga dgn sedekah ini, tetaplah solat anak2ku..

11. Sayangilah anak2 kerana kita syg dia bkn krn syg diri kita. Cth: kita jadikan ank2 kuda lumba utk kebanggaan kita. Ank dpt result yg baik terus ruar2kan..ank yg x dpt elok diamkan dan dimarah krn memalukan kita..jgn membezakan ank2 yg pandai dgn yg kurang pandai..

Sedikit perkongsian utk kebaikan bersama wlpun diri serba kekurangan....

Thursday, January 1, 2015

Si Manis Sahajidah


Alhamdulillah sempena tahun baru 2015 ni, company kami telah bertukar nama kepada Sahajidah Hai-O Sdn Bhd. 

Sahajidah ini bermaksud "Kesihatan yang baik." 

Alhamdulillah, sesuai sangat dengan rangkaian produk syarikat yang semuanya berfungsi membantu kita meningkatkan dan menjaga kesihatan. 

Antara produk yang hangat di pasaran adalah Premium Beautiful, BVSM, Marine Essence, Garam Buluh, Mineral Coffee, JTX, Garlic, Miutan Plus, La Praise, Luminez dan banyak lagi. 

Buat anda yang masih tercari-cari peluang menambah pendapatan di tahun 2015 ni, boleh contact Egie ye. Kami di GLAM sentiasa berusaha untuk berkongsi dan membimbing mereka yang ingin berjaya secara percuma. 

Semoga tahun ini menjadi tahun yang lebih baik dari sebelumnya. InsyaAllah. Amin.